xenia265

Κατά τον Albert Einstein υπάρχουν δύο τρόποι να ζήσεις τη ζωή σου. Ο ένας είναι πιστεύοντας πως τίποτε γύρω σου δεν είναι θαύμα. Ο άλλος είναι πιστεύοντας πως τα πάντα γύρω σου αποτελούν θαύμα. Το αν πιστεύεις ή όχι στα θαύματα οποιασδήποτε μορφής εξαρτάται απολύτως απ’ το ρήμα που μόλις προαναφέρθηκε. Πιστεύεις;

Εσωτερική σου ανάγκη είναι η πίστη. Όσο πιο έντονη τόσο πιο ουσιώδης κι όσο πιο ουσιώδης τόσο πιο θετική η στάση σου απέναντι στη ζωή. Με άλλα λόγια, μην περιμένεις ένα θαύμα να συμβεί από μόνο του. Απεναντίας, ο καθένας μας συμβάλλει στο να φτιάχνει το δικό του θαύμα. Έλκουμε όμορφες καταστάσεις μόνο όταν σκεφτόμαστε θετικά κι αντιμετωπίζουμε τη ζωή αισιόδοξα. Μόνο όταν αποζητάνε ένα θαύμα. Απεγνωσμένα και διψασμένα.

Ονειροπόλοι με αυταπάτες; Ίσως και να είμαστε κι όσα πιστεύουμε το κάνουμε με πλήρη συνείδηση. Κι η ίδια μας η ύπαρξη, εξάλλου, αποτελεί θαύμα. Γεννιόμαστε, αναπνέουμε, ζούμε. Απ’ τη στιγμή που θα ηχήσει ο χτύπος της καρδιάς μας συντονίζεται το σύμπαν σαν καλοκουρδισμένο ρολόι. Ο καθένας μας ξεχωριστά είναι απόδειξη ότι θαύματα γίνονται.

Τα πάντα γύρω σου είναι ένα θαύμα. Η αγάπη είναι θαύμα. Μπορείς να αγαπάς και να αγαπιέσαι. Τι μεγαλείο. Πώς θα ζούσες χωρίς αυτή; Η ψυχή σου θα έμοιαζε με κάτι κρύο, απόμερο κι άχρωμο. Το ότι αγαπήθηκες ξανά έπειτα από ένα χωρισμό είναι θαύμα. Μάζεψες τα κομμάτια σου και συνέχισες. Πόση δύναμη θα θέλησε κάτι τέτοιο! Το ότι χαμογέλασες ξανά μετά απ’ το χαμό ενός αγαπημένου σου προσώπου είναι αναμφισβήτητα θαύμα. Ψυχή με τεράστια αποθέματα δύναμης μπορεί να το καταφέρει αυτό.

Το ότι έχεις φίλους που σε νοιάζονται δείχνοντας καθημερινά ότι είναι εκεί για εσένα είναι θαύμα. Κάποτε κάποιος μου είπε πως «άνθρωπος δίχως φίλους είναι ουρανός δίχως ήλιο». Πόσο να αντέξεις χωρίς φίλους; Τι ζωή θα ήταν αυτή μόνο με συννεφιές;

Το ότι ο έρωτας σου χτύπησε την πόρτα, ή το καμπανάκι, ή σε στόχευσε με τα βέλη του δεν αποτελεί θαύμα; Ξυπνάς κι όλα γύρω σου μοιάζουν πιο ροζ, φωτεινά, χαρωπά. Θες να αγκαλιάσεις όλο τον κόσμο. Πιστεύεις ότι αυτό που ζεις είναι όμορφο, γαλήνιο. Πιστεύεις! Εκεί κρύβεται το μυστικό.

Το ότι έχεις την υγειά σου και χαίρεσαι απλές στιγμές ζωής είναι αναντίρρητα θαύμα. Κάνε μια παύση και να αναλογιστείς πόσος πόνος κι αρρώστια κυριαρχεί σε αυτόν τον κόσμο. Επομένως δείξε ευγνωμοσύνη, μη θεωρείς τίποτε και κανέναν δεδομένο. Το «υγεία πάνω απ’ όλα » μη το χρησιμοποιείς πια ως φράση κλισέ κεκτημένης ταχύτητας. Νιώσε το, αισθάνσου το, ευχήσου το.

Το ότι συναντάς καλοσύνη στις μέρες μας δεν είναι θαύμα; Άνθρωποι με ζεστή καρδιά που θα σου δώσουν ό,τι τους ζητήσεις στην όποια έκκλησή σου για βοήθεια. Απλοί άνθρωποι προσγειωμένοι. Μεστωμένοι στα προβλήματα της ζωής. Κι όμως, δε χάνουν ποτέ την ευκαιρία να μας δείχνουν να δίνουμε έμφαση στο να πιστεύουμε, όπως ακριβώς κάνουν κι οι ίδιοι.

Θαύματα παντού γύρω μας. Δύσπιστοι πολλοί γύρω μας. Γίνε εσύ το θαύμα για κάποιον άλλον. Μερικές φορές το μόνο που χρειάζεται για να φωτίσεις τη ζωή κάποιου είναι ένα χαμόγελο ή μια αγκαλιά. Κάνε το, δώσ’ τα απλόχερα κι απλά περίμενε να δεις πόσα μικρά θαύματα θα γυρίσουν πίσω σε εσένα ως επιβράβευση.

Ο καθένας μας, λοιπόν, φτιάχνει το δικό του θαύμα. Το οραματίζεται και το προσμένει. Το αξίζεις σίγουρα. Το πίστεψες; Αν όχι με όλο σου το είναι δε θα έρθει. Βλέπεις, η πίστη είναι ο φάρος για να σε βρει το δικό σου θαύμα. Μόνο όταν το πιστεύεις υλοποιείται. Κράτησε το φάρο σου αναμμένο. Είτε μικρό είτε μεγάλο ένα είναι σίγουρο: Πως μέσα απ’ τα άγρια ψηλά κύματα της ζωής το δικό σου θαύμα θα έρθει να σε βρει. Μην το φοβάσαι. Πίστεψέ το μόνο!

Συντάκτης: Μαίρη Σάμου
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη

Κάνε σχόλιο!

Έχεις κάποια ιδέα για άρθρο;

Μπορείς να μας προτείνεις ένα θέμα που θα ήθελες να διαβάσεις σε κάποιο απ' τα επόμενα άρθρα μας!