Προσωπικά έβρισκα πάντα τις φράσεις τύπου «μπαμ και κάτω» ή στο «άψε σβήσε» υπερβολικά προκλητικές ως προς τον τρόπο που σκεφτόμαστε κι ενεργούμε. Με τον καιρό όμως ανακάλυψα πως οι φράσεις αυτές κρύβουν μια έντονα ηχηρή αλήθεια, εκείνη της διαπίστωσης πως οι αποφάσεις μας στη ζωή παίρνουν μόλις ελάχιστο χρόνο να διαμορφωθούν στο μυαλό μας. Πιθανότατα οι δύσπιστοι της υπόθεσης να έχετε ήδη στήσει στον τοίχο αυτή τη διαπίστωση, μα με το ρίσκο του να πειστείτε θα ρίξω στο τραπέζι την άφιξη μιας νέας φράσης, σύντομης κι αποτελεσματικής. «Πατ-κατ» γίνονται όλα.

Θα μπεις ευθύς αμέσως στο νόημα αφού καταλάβεις γιατί «πατ» και από πού κι ως πού το «κατ». Είτε είσαι σε φάση άγχους είτε σε φάση ανεπανάληπτου οίστρου δημιουργικότητας, αυτό που το μυαλό θέλει να κάνει είναι να πατήσει το κουμπάκι που θα σε απαλλάξει ή θα αποθανατίσει τη στιγμή αντίστοιχα, ανάλογα με το τι βιώνεις, εξού και το «πατ». Κι όταν το παραπάνω συμβεί σαν επεξεργασία στο μυαλό θα περάσεις στην επόμενη φάση όπου θα αφαιρέσεις την οποιαδήποτε ανάμνηση ή θα επιλέξεις να την απομονώσεις για να τη φυλάξεις, εξού και το «κατ».

Notebook | Enjoy the Day


€8,50

-----

 

«Πατ-κατ» θα καταλάβεις το νόημα της ζωής όταν σε απολύσουν για πρώτη φορά. «Πατ-κατ» θα πληγωθείς από φίλους αλλά θα ανακάμψεις αν όχι την ίδια στιγμή, εν καιρώ. «Πατ-κατ» θα ερωτευτείς χωρίς να το έχεις προβλέψει λάμποντας από χαρά ενώ όλοι γύρω σου αναρωτιούνται για το αν έκανες μπότοξ. «Πατ-κατ» θα ρίξεις κάθε τοίχο άμυνας που είχες υψώσει για να πάψεις να νιώθεις μετά από μια ερωτική απογοήτευση. «Πατ-κατ» θα συνηθίσεις τη νέα μετακόμιση και «πατ-κατ» θα επανέλθεις στους ρυθμούς σου έπειτα από μια δύσκολη φάση στη ζωή σου όπου έχασες εκείνη την πυξίδα που νόμισες πως όριζες καλά.

Η λίστα είναι ατελείωτη μπροστά στον όγκο των αποφάσεων που καλούμαστε να πάρουμε κάθε στιγμή της ημέρας, κάθε λεπτό που περνάει. Το «πατ-κατ» λοιπόν, δεν είναι τίποτε άλλο από εκείνη τη μαγική διορθωτική ταινία που έχεις για να καλύπτεις τα λαθάκια σου λόγω βιασύνης ή απερισκεψίας. Είναι το μαγικό ραβδάκι που το μυαλό θα χρησιμοποιήσει για να καλύψει τα νώτα σου. Αλλά μπορεί να είναι και το θαυμαστικό που θα βάλεις για να επιβραβεύσεις μια απόφαση που σε χαροποίησε. Χρειάζεσαι πάντα ένα «πατ-κατ» ως το τέλειο άλλοθι για κάθε παρασπονδία του μυαλού σου. Άνετα μπορείς να τού χρεώσεις οποιοδήποτε ολίσθημα. Κι αν πάλι είσαι λάτρης των μακρόσυρτων λέξεων με μια πιο πομπώδη διάθεση, μπορείς να σκέφτεσαι το «πατ-κατ» σαν τον αυθορμητισμό στα μεγαλεία του.

Κι επειδή σε κάθε νόμισμα υπάρχουν δυο όψεις, η αντιμαχόμενη πλευρά ενός «πατ-κατ» είναι πάντα η καρδιά. Εκείνη θέλει να σε κάνει να σκεφτείς, να αναλύσεις και να προχωρήσεις αφού πρώτα νιώσεις γιατί τι σόι καρδιά θα ήταν αν δεν έδινε βάση στο συναίσθημα; Βαστάει γερά η καρδιά πάντα απέναντι στο μυαλό, αντιστέκεται σθεναρά. Η καρδιά πάλι είναι εκείνη που θα προσπαθήσει να σε παραπλανήσει. Θα θολώσει το μυαλό σου με εκείνα τα μικρά ζιζάνια το «αν» και το «μήπως».

Κι επειδή μιλάμε για την καρδιά και τα τερτίπια της, μην πάει το μυαλό σας μόνο σε θέματα σχέσεων κι έρωτα. Ακόμη και σε πιο ρεαλιστικές ή καθημερινές καταστάσεις η καρδιά μπορεί να σταθεί εμπόδιο σε κάθε «πατ-κατ». Σε απέλυσαν λόγου χάρη και «πατ-κατ» αμύνεσαι με το να ξεκινήσεις έρευνα για νέα θέση. Η καρδιά όμως θα προσπαθήσει με σύμμαχο τον συναισθηματισμό, να σε κάνει να κλαφτείς και να το παίξεις το θύμα της κατάστασης προς εκτόνωση και καλά.

Κι εκείνες τις στιγμές της αίσθησης πως χάνεσαι, που δεν ξέρεις τι να αποφασίσεις, το μυαλό θα κάνει τη μαγική κίνηση και θα σε βάλει «πατ κατ» στο σκηνικό. Θα σε επαναφέρει με τη μία στην πραγματικότητα. Θα σε ξυπνήσει. Θα σε φέρει προ ευθυνών ή απαιτήσεων με μια μόνο μαγική κίνηση που ακούει στο όνομα «πατ- κατ». Θα επιλέξεις να κρατήσεις οτιδήποτε γουστάρεις με ένα «πατ» και θα απομονώσεις τη στιγμή με ένα «κατ». Βολικό δεν ακούγεται;

Αν το καλοσκεφτείς, τα πάντα στη ζωή είναι ένα ατελείωτο «πατ-κατ» με ενέργειες κι αποφάσεις που άλλοτε επέλεξες να κρατήσεις ως μπούσουλα για επόμενες φορές κι άλλοτε επέλεξες να απαλλαχθείς από αυτές, νιώθοντας το βάρος της ευθύνης αλλά και τη ζάλη από την  υπερ-προσπάθεια. Το θέμα είναι κατά πόσο αντέχουμε να γίνουμε οι κριτές των δικών μας αποφάσεων είτε αυτές φέρανε θετικά αποτελέσματα στη ζωή μας είτε αρνητικά. Αν φυσικά γουστάρουμε να μπούμε στη διαδικασία.

Μην το πολυψάχνεις λοιπόν κι αφέσου στην πλάνη της αξεπέραστης δυναμικής που κρύβει ένα «πατ-κατ». Δανείσου το, κάνε το δικό σου και άρχισε να του προσάπτεις κάθε λογής δυσκολία ή ευκολία που συναντάς. Κι όταν φτάνεις στο σημείο της περισυλλογής με μια κίνηση «πατ-κατ» κάνε τα όλα να μοιάζουν παιχνιδάκι μπροστά στη δυναμική των δικών σου αποφάσεων. Μια απόφαση είναι όλα, πάρε την «πατ-κατ» και πήγαινε παρακάτω. Ακόμη το σκέφτεσαι;

 

Αφιερωμένο σε κάθε “πατ-κατ” που τεστάρει τις αντοχές μας.

Συντάκτης: Μαίρη Σάμου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου