Δεδομένο: Δεν υπάρχει πιο περίπλοκο πράγμα από τις ανθρώπινες σχέσεις.

Λύση: Δεν υπάρχει κανένα δεδομένο, μονάχα δοκιμές.

Οι ανθρώπινες σχέσεις ανέκαθεν απασχολούσαν και πάντα θα απασχολούν. Πολύ απλά διότι μέσα από αυτές καταλήγουμε όλοι σε συμπεράσματα ζωτικής σημασίας. Για εμάς, για τους γύρω μας και γενικότερα για το πού τοποθετούμε τον εαυτό μας μέσα στα πλαίσια και τα όρια μιας σχέσης.

Μαγική η φράση. Βλέπεις η έννοια της προτεραιότητας είναι κάτι που περνάει στο υποσυνείδητό μας από όταν ακόμη είμαστε παιδιά. Μας διδάσκουν να δίνουμε προτεραιότητα σε ανθρώπους  που το χρειάζονται και φυσικά το κάνουμε νιώθοντας απέραντη ευγνωμοσύνη για το ότι το διδαχθήκαμε. Εκείνο όμως που δε μας δίδαξαν είναι η προτεραιότητα του ίδιου μας του εαυτού. Εκεί όλοι χωλαίνουμε. Εσύ αποτελείς προτεραιότητα για κάποιον; Πιθανότατα είναι η μεγαλύτερη ικανοποίηση που θα λάμβανες γνωρίζοντας πως είσαι για κάποιον σημαντικός. Έλα όμως που το να είσαι σημαντικός για κάποιον δε σε κάνει και αυτόματα προτεραιότητά του και στο σημείο αυτό αρχίζει η εύκολη και συνάμα αναπόφευκτη παρεξήγηση του όλου θέματος.

Πόσο θεϊκό το να είσαι σημαντικός για τον άνθρωπο που σε αγαπάει. Να σε νοιάζεται και να σε θεωρεί ό,τι πιο σπουδαίο έχει στη ζωή. Να σε εμπιστεύεται όμως τόσο ώστε να μην κυριεύει με την παρουσία του την κάθε σου στιγμή. Να σε φροντίζει με πράξεις που δεν ασφυκτιούν. Να σε προστατεύει συναισθηματικά αλλά με μια λογική απόσταση για να τηρούνται όρια. Το να είμαι σημαντικός για κάποιον δε σημαίνει απαραίτητα γίνομαι κουραστικός.

Φυσικά δεν εμφανίζεται πάντα η προτεραιότητα με τον πρακτικό, κλασικό τρόπο κι αυτό χαλάει τους περισσότερους από εμάς. Το να δοθεί στον επαγγελματικό τομέα μέσα πάντοτε σε λογικά πλαίσια αφήνοντας στην άκρη το συναίσθημα αποτελεί για κάποιους κομμάτι στο οποίο δε χωράει καμία δεύτερη σκέψη. Το να περάσεις χρόνο με φιλικά πρόσωπα αφήνοντας απ’ έξω την οποιαδήποτε σχέση σου είναι προσωπική σου ανάγκη. Γιατί να το αλλάξεις εφόσον είναι κομμάτι του χαρακτήρα σου;

Από την άλλη όμως θέλεις να ταρακουνηθούν λιγάκι τα νερά. Δε θέλεις να παίζεις με ρόλο κομπάρσου, επιθυμείς τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Θέλεις να είσαι η προτεραιότητα κάποιου πάση θυσία με όλη τη σημασία και έννοια της φράσης. Να επιλέγει να περνάει χρόνο μαζί σου ακόμη κι όταν έχει κανονιστεί κάτι. Να επιδιώκει να σε δει, να σε νιώσει έτσι για την αίσθηση του πράγματος. Να ξοδεύει ενέργεια, χρήμα αλλά και χρόνο για να κάνετε πράγματα από κοινού χωρίς να μιζεριάζετε για τυχούσες επιπτώσεις. Να μην είσαι η έσχατη επιλογή αλλά η μόνη επιλογή. Για πολλούς ανθρώπους προτεραιότητα είναι όλα τα παραπάνω και δε συμβιβάζονται με κάτι λιγότερο από αυτό.

Έτσι λοιπόν το σημαντικός και προτεραιότητα δεν πάνε πάντα μαζί. Είναι σαν εκείνα τα ζευγάρια μιας άλλης εποχής που παρόλο που δεν αντάλλασσαν συχνά λόγια αγάπης γνώριζαν μέσα τους πόσο σημαντικοί είναι ο ένας για τον άλλον. Βέβαια οι εποχές αλλάζουν και οι άνθρωποι επίσης. Τώρα πια όλοι αποζητούν αποδείξεις αγάπης και έρωτα. Θέλουν πιο πολύ από ποτέ να γνωρίζουν πως για κάποιον άνθρωπο εκεί έξω, αποτελούν προτεραιότητα και μάλιστα σημαντική. Μέσα στην εποχή της απόλυτης αυτοματοποίησης στα πάντα γύρω μας αυτό που θέλουμε όλοι είναι να νιώθουμε με πράξεις κι όχι απλά να γνωρίζουμε με λόγια.

Αν ανήκεις σε εκείνους που θεωρούνται και σημαντικοί αλλά και κύρια προτεραιότητα στη ζωή άλλων τότε είσαι το λιγότερο ένας τυχερός άνθρωπος. Πρόσεχε όμως διότι τα πρωτεία χάνονται το ίδιο εύκολα ή δύσκολα με το όσο κερδίζονται. Καμία χειριστική συμπεριφορά δεν επιτρέπεται στο θέμα προτεραιότητα. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη τιμή από το να σε θεωρεί κάποιος κομμάτι που χρειάζεται για να είναι πλήρης. Να ξυπνά και να κοιμάται με τη δική σου σκέψη.

Οι προτεραιότητες δίνονται ως λόγοι που έχουν σημασία. Στο κομμάτι σχέσεις, είναι αγκάθι που πονάει. Σημαντικός, απαραίτητος, ανάγκη, πες το όπως θέλεις. Σημασία έχει να δώσεις το δικό σου στίγμα, να δείξεις το πόσο σημαντικό θεωρείς εσύ πάνω από όλους τον εαυτό σου. Είπαμε, όλα ξεκινάνε από τη θέση που οι ίδιοι δίνουμε σε εμάς.

 

Συντάκτης: Μαίρη Σάμου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου