Γιατί δε νιώθω έτοιμος να επιστρέψω στη καθημερινότητα μου μετά τις γιορτές; Γιατί με πιάνει θλίψη στη σκέψη πως θα πάω για δουλειά παρόλο που ξεκουράστηκα; Γιατί αισθάνομαι σαν να μη μου έφτασε το χρονικό διάστημα των γιορτών; Αυτά τα ερωτήματα κι άλλα πόσα στα οποία πιάνουμε λίγο ή πολύ όλοι τον εαυτό μας να σκαλώνει αυτές τις ημέρες, είναι μια συναισθηματική κατάσταση γνωστή ως “Post Holiday Blues” ή «Post Vacation Depression” ή ακόμη και ως “Holiday Syndrome”.

Οι πρώτες ημέρες του Γενάρη δεν έχουν τινάξει ακόμη από πάνω τους τη ζάχαρη άχνη από κουραμπιέδες και βασιλόπιτες και τις χρυσόσκονες των πάρτι και των ρεβεγιόν. Πολλοί είναι εκείνοι που δεν αντέχουν στη σκέψη του να ξεστολίσουν και να αποχωριστούν το mood των Χριστουγέννων που τόσο πολύ περίμεναν να έρθει. Η αλήθεια είναι πως οι γιορτές μοιάζουν να κρατάνε λίγο. Θα θέλαμε πιο πολύ χρόνο με τους ανθρώπους που αγαπάμε, αλλά και με τον ίδιο μας τον εαυτό.

Κι έρχεται η άχαρη κανονικότητα στους ρυθμούς μας να ταρακουνήσει και το τελευταίο αστεράκι που κρέμεται μανιωδώς από πάνω μας, σαν να λέει «κάθισε λίγο ακόμη μαζί μου». Το Post holiday blues είναι ένα κοκτέιλ συναισθημάτων. Η θλίψη κι η λύπη του ότι αφήνεις πίσω σου μια πιο ανέμελη εκδοχή του εαυτού σου. Η αγωνία και το άγχος για τις υποχρεώσεις που έρχονται και πάλι στο προσκήνιο. Πληρωμές και λογαριασμοί καθότι αρχές του πρώτου μήνα του νέου έτους, μας χτυπάνε την πόρτα επίμονα φωνάζοντας όσο πιο δυνατά μπορούν «Να τα πούμε;».

Εκτός από τα συναισθηματικά σημάδια υπάρχουν επίσης σημάδια που ίσως ανακαλύψουμε στη φυσική μας κατάσταση. Μπορεί να νιώθουμε κόπωση και δε θα είναι εκείνη που θα νιώθαμε από το ξενύχτι και τα γλέντια. Ίσως, πιάσουμε τον εαυτό μας να νιώθει πως δεν έχει ενέργεια ή έχουμε συχνούς πονοκεφάλους. Γενικότερα, μπορεί να υπάρχει μια νευρικότητα και μια άρνηση την οποία  ακολουθεί η θλίψη και φυσικά δε θέλουμε όλο αυτό να φτάσει στην κατάθλιψη. Τι μπορούμε λοιπόν να κάνουμε για να επανέλθουμε όσο πιο ανώδυνα γίνεται μιας και το Post Holiday Blues είναι μικρό σε διάρκεια;

 

1. Οργάνωσε τις υποχρεώσεις σου

Αν σκεφτούμε πως η πιο συχνή αιτία για το Post Holiday Depression είναι ο χαμός των πραγμάτων που πρέπει να κάνουμε μετά τις γιορτές, τότε αυτή η λύση είναι η πιο πρακτική. Κάνε ένα πλάνο με όσα έχεις να κάνεις χωρίς να περιμένεις από τον εαυτό σου το ακατόρθωτο. Απόφυγε να τα διεκπεραιώσεις όλα μέσα στις πρώτες δυο με τρεις ημέρες. Θέσε προτεραιότητες και μάρκαρε τις υποχρεώσεις σου με πράσινο και κόκκινο, ώστε να διακρίνεις εκείνες της άμεσης τακτοποίησης και να ξεκινήσεις με αυτές. Όλο αυτό θα σου δώσει την αυτοπεποίθηση που χρειάζεσαι για να νιώθεις ότι τα έχεις όλα και πάλι υπό έλεγχο.

 

2. Κάνε πλάνα για επόμενες διακοπές

Η προσμονή μιας σύντομης απόδρασης ή ακόμη κι ενός επόμενου ταξιδιού είναι μια πολύ πρακτική λύση για να αποφύγεις με έξυπνο τρόπο τη θλίψη της μετά γιορτινής περιόδου. Θα σε κάνει να νιώσεις και πάλι αισιόδοξα, θα βάλει το μυαλό σου σε μια άλλη συναισθηματική κατάσταση και θα σε απαλλάξει από το άγχος του πως θα περάσουν οι πρώτες ημέρες μετά τα Χριστούγεννα που όλοι αναρωτιούνται «και τώρα τι;»

 

3. Ποιοτικός χρόνος

Ένα από τα πράγματα που νοσταλγούμε μετά τις γιορτές και που μας ρίχνει ψυχολογικά είναι το γεγονός ότι δεν έχουμε το χρόνο να βρεθούμε με τους ανθρώπους που αγαπάμε. Όταν λοιπόν αρχίζει και πάλι η καθημερινότητα, νιώθουμε θλίψη που δεν μπορούμε να το έχουμε αυτό πια. Ας κάνουμε την υπέρβαση κι ας δημιουργήσουμε ένα καλύτερο πλάνο, που θα μας δίνει χρόνο με εκείνους που θέλουμε έστω κι αν είναι μικρότερος σε διάρκεια, λόγω υποχρεώσεων. Θα ανακαλύψουμε πως όσο δεν το επιδιώκαμε μάλλον λάθος κάναμε.

 

4. Αποδοχή

Τα πάντα ξεκινούν από την αποδοχή. Μπορείς να μείνεις με το δέντρο στολισμένο μέχρι και το Φεβρουάριο –το έχω κάνει– και να ζεις μέσα στο σπίτι σου παρατεταμένα Χριστούγεννα, αλλά αυτό θα ξεφτίσει με τον καιρό από μόνο του. Θα είναι σαν να σου φωνάζουν από μόνα τους όλα γύρω σου «πακετάρισέ με, τελείωσε». Αποδεχόμαστε λοιπόν ότι περάσαμε καλά, ότι βρεθήκαμε με όσους θα θέλαμε, ότι βγήκαμε και διασκεδάσαμε, ότι μείναμε μόνοι μας γιατί έτσι έτυχε ή το θέλαμε, ότι τα Χριστούγεννα πέρασαν. Κι έρχονται άλλα πράγματα να γεμίσουν τις ημέρες μας.

 

5. Δημιουργικότητα

Ακόμη κι αν η ενέργεια έχει χτυπήσει κόκκινα λόγω άρνησης, ασχολήσου μ’ ένα πλάνο για κάτι πολύ δημιουργικό το οποίο αφορά το οτιδήποτε. Μπορεί να είναι η ανανέωση του χώρου σου κι η τακτοποίηση της ντουλάπας σου. Μπορεί να είναι κάτι που θα αφορά το γραφείο σου και το απέφευγες για πολύ καιρό. Σκέψου κάτι πολύ δημιουργικό και ξεκίνα να ασχολείσαι με αυτό. Θα ανακαλύψεις πως θα σε κάνει να νιώσεις ότι δε χάνεσαι σε χαοτικά πλάνα και πως προσφέρεις με έναν πολύ όμορφο τρόπο.

Τα Χριστούγεννα είναι όντως η πιο όμορφη εποχή του χρόνου γιατί μέσα στην «ασχήμια» της καθημερινότητας έρχεται εκείνη η ξεχασμένη παιδικότητα να μας θυμίσει πως είναι εκεί και πως πρέπει να την ακολουθήσουμε, αν θέλουμε να περάσουμε καλά (που έχουμε ξεχάσει πώς γίνεται). Αυτό είναι που δε θέλουμε να αποχωριστούμε. Αυτό είναι που μας φέρνει αντιμέτωπους με το Post Holiday Blues. Τα πάντα όμως είναι μια απόφαση. Ας ξεκινήσουμε τη λίστα με τις αποφάσεις για το νέο έτος με την απόφαση του να νοσταλγούμε τις γιορτές με μέτρο κι όχι με υπερβολές.

Καλή κουραμπιεδομελομακαρονογιορτινοαπαστραπτουσα αποτοξίνωση σε όλους μας.

Συντάκτης: Μαίρη Σάμου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου