oiuygji

Kάτι έχει αρχίσει ν’ αλλάζει στο πώς αντιλαμβανόμαστε την ευεξία και την ευημερία, ειδικότερα στην μετά Covid εποχή- όσο μπορούμε να την ονομάσουμε έτσι. Μια νέα τάση έχει ξεκινήσει παγκοσμίως με τους οπαδούς της να έχουν πλέον δημιουργήσει ένα είδος κοινότητας με συγκεκριμένο τρόπο ζωής και συνηθειών. Καλώς ήρθατε στον υπέροχο και μαγευτικό κόσμο του Sensehacking.

Αν προσπαθήσουμε να αναλύσουμε το τι είναι το Sensehacking θα καταλήξουμε στο ότι πρόκειται στην κυριολεξία για το χακάρισμα των αισθήσεών μας. Αυτό που προάγει η νέα τάση είναι η δική μας συνειδητοποίηση του πώς μπορούμε να συντονίσουμε τις αισθήσεις μας με τέτοιο τρόπο ώστε να έχουμε μόνο θετικές επιπτώσεις στην καθημερινή μας ζωή. Η όσφρηση, η γεύση, η αφή, η ακοή κι η όραση μπορούν ν’ αλλάξουν τη διάθεσή μας στο δευτερόλεπτο με τον κατάλληλο χειρισμό και τα σωστά ερεθίσματα. Η νέα τάση ευεξίας απευθύνεται σ’ εκείνους που αναζητούν τον τρόπο ώστε να είναι εσωτερικά ισορροπημένοι αλλά κι ήρεμοι. Απευθύνεται σε όσους θέλουν να μετατρέψουν μια δεδομένη κατάσταση ρουτίνας κι άγχους σε κάτι που θα είναι πολύ πιο εύκολα διαχειρίσιμο.

Οι τρόποι είναι πολλοί, αλλά ας ξεκινήσουμε από την πλέον δημοφιλή εφαρμογή του The Zensory η οποία έχει φανατικούς οπαδούς και χρήστες κι υπόσχεται να μας διδάξει τον τρόπο να κάνουμε refocus στη ζωή μας. Την ιδέα σκέφτηκαν μια μητέρα κι η κόρη της όταν κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού λόγω Covid προσπαθούσαν -όπως όλοι μας άλλωστε- να επικεντρωθούν στα απολύτως σημαντικά και να προσπαθήσουν να αποβάλλουν τα αρνητικά κι τα όσα αποσπούν την προσοχή τους. Οι Yvonne και Jasmine Eskenzi, αφού έκαναν ενδελεχή έρευνα συγκεντρώνοντας μάλιστα άπειρες επιστημονικές πηγές κι αφού ερεύνησαν και τις απόψεις νευροεπιστημόνων, μουσικών κι άλλων ειδικοτήτων, σχεδίασαν μια εφαρμογή η οποία επιτρέπει στον καθένα μας να χακάρει τις αισθήσεις ώστε να γίνουμε πιο αποδοτικοί κυρίως για εμάς, όταν νιώθουμε πως δεν έχουμε την ενέργεια να το κάνουμε. Μπορεί οποιοσδήποτε να κάνει download την εφαρμογή η οποία ν’ αναφέρουμε πως πήρε πάνω από ενάμιση χρόνο να φτιαχτεί, αφού οι ιδρύτριες ήθελαν να είναι βέβαιες για την επιστημονική υποστήριξη της αρχικής εμπνευσμένης ιδέας.

Η όλη φιλοσοφία επομένως πίσω από τη νέα τάση ευεξίας είναι πως μπορούμε να εναρμονίσουμε τις αισθήσεις μας για να είμαστε πιο παραγωγικοί και δημιουργικοί, αλλά χωρίς να επιβαρύνουμε την υγεία μας για να το πετύχουμε. Σκεφτείτε πόσο σημαντικό είναι αυτό. Να μπορείς να πετύχεις μέσα σε δυο ώρες όσα θα σου έπαιρναν μισή ημέρα για να γίνουν και να έχεις αποφύγει το στρες να τα ολοκληρώσεις. Το λες και μαγικό.

Γι’ αυτόν το λόγο το Sensehacking δεν είναι απλώς μια τάση ή ένα trend της εποχής. Στην επίσημη ιστοσελίδα μάλιστα της εφαρμογής The Zensory, μπορεί κανείς να διαβάσει απίστευτα σχόλια από ανθρώπους που έχουν καταφέρει να χακάρουν τις αισθήσεις τους. Οι πιο πολλοί αναφέρουν πως συγκεντρώνονται σε κάτι πολύ πιο εύκολα, πως είναι πιο ήρεμοι, πιο παραγωγικοί αλλά κυρίως πολύ πιο χαλαροί.  Το 92% των χρηστών θα προτείνουν την εφαρμογή και κατ΄επέκταση το Sensehacking σε φίλους τους ενώ αναφέρουν παράλληλα πως η ευεξία που νιώθουν είναι ολοφάνερη σε όλους τους τομείς της ζωής τους.

Σίγουρα θα έχετε παρατηρήσει πως προωθείται όλο και πιο πολύ η φιλοσοφία του well being παντού γύρω μας. Από πλάνα διατροφής και super foods μέχρι μικρές ή μεγάλες αλλαγές στον τρόπο ζωής μας. Επιστημονικά άρθρα προσεγγίζουν την τεχνική του Sensehacking κι ίσως εκεί να κρύβεται τελικά το μυστικό της ευεξίας. Στο να μπορέσουμε χωρίς πολλά έξοδα αλλά με πολύ απλούς τρόπους να αλλάξουμε το mode με το οποίο λειτουργούμε με μόνα εργαλεία τις ίδιες μας τις αισθήσεις.

Χακάρω τις αισθήσεις μου σημαίνει μαθαίνω να τις χρησιμοποιώ προς όφελός μου κι όχι παθητικά. Αντιλαμβάνομαι, νιώθω και δημιουργώ. Κάνω refocus, ηρεμώ και χαλαρώνω. Για όσους από εμάς θέλουμε να ξεκινήσουμε με πολύ απλές ιδέες ακολουθούν κάποιες από τις πιο δημοφιλείς:

  • Skychology, η ψυχολογία του να κοιτάζεις τον ουρανό. Υπόσχεται ευεξία, ηρεμία, συντονισμό κι αυτογνωσία.
  • κηπουρική με φυτά εσωτερικών χώρων. Δεν είναι τυχαία η νέα τάση σε ντεκόρ στα πιο γνωστά περιοδικά και sites, όπου συναντάμε χώρους με πάρα πολύ πράσινο σε εσωτερικούς χώρους. Ακόμη και μικρούς κήπους σε διάφορα σημεία του σπιτιού ή του γραφείου. Αντιμετωπίζουν την κατάθλιψη και το άγχος της μοναξιάς ενώ μεταφέρουν ενέργεια στον χώρο.
  • Δημιουργία ήρεμου περιβάλλοντος ύπνου. Ήχοι, χρώματα και υλικά που θα μας κάνουν να απολαύσουμε τον ύπνο μας όπως ποτέ ξανά.
  • Κολύμπι τον χειμώνα κι επαφή με το νερό. Καταπολεμά το άγχος, τονώνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, αυξάνει τα επίπεδα ευεξίας.

Οι παραπάνω ιδέες αν κι ακούγονται γνωστές κι αυτονόητες, είναι μόνο λίγες από τις πολλές που υπάρχουν και προτείνονται από όλους εκείνους που τις υιοθέτησαν κι είδαν τεράστια αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζονται πια το άγχος και τις δυσκολίες της ζωής. Έχοντας κάνει κι η ίδια την έρευνά μου, θα πω με βεβαιότητα πως το Sensehacking είναι απλούστατα ένα «κάνω παύση κι ακούω τις αισθήσεις μου». Γεύομαι όχι απλώς για να φάω ή να δοκιμάσω κάτι, αλλά νιώθω. Ακούω όχι απλώς για ν’ απαντήσω, αλλά σκέφτομαι. Βλέπω όχι απλώς για να κοιτάξω αλλά αντιλαμβάνομαι. Αγγίζω όχι απλώς για να πιάσω αλλά συντονίζομαι. Μυρίζω όχι απλώς για να μυρίσω αλλά διαισθάνομαι. «Ξυπνάω» σωματικά και συνειδησιακά. Αν αυτό από μόνο του δεν είναι ευεξία κι υγεία τότε μάλλον έχουμε χάσει το παιχνίδι για το ποιοι είμαστε και τι αποζητάμε. Δοκιμάστε το.

 

Αφιερωμένο στις πιο όμορφες μέρες μας, που τις ζούμε με κεραίες ανοιχτές. 

Συντάκτης: Μαίρη Σάμου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου