rgthjytgefefs

Κάποια στιγμή λένε πως ο έρωτας περνάει και μένει μόνο η αγάπη. Ίσως πάλι εμείς να τον ξεχνάμε μέσα στη ρουτίνα της καθημερινότητας, μέσα στα άγχη μας και στα νεύρα μας. Ίσως απλώς να χρειάζεται μικρές κι απλές φράσεις για ν’ αναζωπυρωθεί τις μέρες που μοιάζουν πιο δύσκολες και ξεχνάμε ο ένας τον άλλον. Που ζούμε μαζί χωρίς να ζούμε και τελικά αφήνουμε μέρες να κυλήσουν χωρίς να σκεφτόμαστε πόσο, τελικά, αγαπιόμαστε:

 

1. Είσαι πολύ ωραίος/ωραία σήμερα

Μια απλή φράση για να ξεκινήσει όμορφα η ημέρα του ανθρώπου μας. Γιατί καλώς ή κακώς την καλή κουβέντα για την εξωτερική μας εμφάνιση θέλουμε να την ακούσουμε από τον σύντροφό μας. Να μας δείξει πως στα μάτια του είμαστε κάτι το ξεχωριστό, κάτι το όμορφο. Πολλές φορές ξεχνάμε να το λέμε δυστυχώς κι είναι κάτι που αποτελεί ουσιώδες affirmation για να κρατήσει την αγάπη και τη φροντίδα ζωντανά μέσα μας.

 

2. Σ’ ευχαριστώ

«Σ’ ευχαριστώ που με άκουσες. Σ’ ευχαριστώ για τον πρωινό καφέ που μου έφτιαξες. Σ’ ευχαριστώ που μου άφησες νερό να κάνω μπάνιο. Σ’ ευχαριστώ που μ’ αγαπάς ακόμη και στις μαύρες μου.» Απλό, ναι! Μα δείχνει πως αναγνωρίζεις ακόμη και τα μικρά αυτά πράγματα που κάνει ο σύντροφός σου για σένα. Άρα πολύ σημαντικό.

 

3. Νομίζω πως είσαι καταπληκτικός/καταπληκτική

Εκεί που το ταιρι μας κάθεται μέσα στις πιτζάμες του μετά από μια δύσκολη μέρα, αν ακούσει κάτι τέτοιο, το μόνο σίγουρο είναι πως θα χαμογελάσει. Θα χαλαρώσει και θα νιώσει ξεχωριστό. «Λάμπεις έτσι όπως χουχουλιάζεις ξαπλωμένη πάνω μου, ή πόσο υπέροχα γελάς στο αγαπημένο σου αστείο. Κι αφού το κάνεις εσύ, είναι το σημαντικότερο πράγμα μέσα στη μέρα μου.»

 

4. Σ’ αγαπώ ούτως ή άλλως

Το «σ’ αγαπώ» είναι μια λέξη που σπάει κόκαλα. Βαρύγδουπη από μόνη της. Με ένα «ό,τι και να γίνει εγώ θα σ’ αγαπώ» δηλώνεις επιλογή, ξεφορτώνεσαι προσδοκίες κι εξηγείς με τον τρόπο σου πως δε χρειάζεστε καμία τελειότητα για να είστε καλά μαζί.

 

5. Θα το ξεπεράσουμε

Ποσό σημαντικό είναι να νιώθεις πως ο άνθρωπος που έχεις δίπλα σου σε στηρίζει ό,τι και να γίνει. Το θα το ξεπεράσουμε· στο -εμείς- δείχνει πως το πρόβλημα του ανθρώπου σου είναι αυτομάτως και δικό σου πρόβλημα και πως ό,τι κι αν χρειαστεί να γίνει, θα είσαι δίπλα του να τον στηρίξεις με όλους τους δυνατούς τρόπους να το κάνετε μαζί. Αυτομάτως νιώθει πως έχει έναν άνθρωπο να στηριχτεί πάνω του, το οποίο είναι μεγάλη υπόθεση, κακά τα ψέματα.

 

6. Ναι, θα ήθελα πολύ

«Θα ήθελα πολύ να πάμε ένα ταξιδάκι. Θα ήθελα πολύ να περνάμε περισσότερο χρόνο μαζί. Θα ήθελα πολύ να φάμε μαζί σήμερα. Θα ήθελα πολύ να πάμε να δούμε την αγαπημένη σου ταινία στον κινηματογράφο.» Γενικά, να θέλετε πολύ, για να κάνετε και τον σύντροφό σας να θέλει ακόμη περισσότερο.

 

7. Καταλαβαίνω

Πόσο σημαντικό να έχεις δίπλα σου έναν άνθρωπο να σε καταλαβαίνει. Να καταλαβαίνει τις μαύρες σου, τα νεύρα σου, το πονηρό σου χαμόγελο. Να καταλαβαίνει πότε χρειάζεσαι τον χώρο σου και τον χρόνο σου. Να σου δίνει χώρο ν’ αναπνεύσεις και να μη νιώθεις εγκλωβισμένος. Με μια κουβέντα, μια λέξη ο άλλος καταλαβαίνει όντως πολλά. Και καμιά φορά τα πάντα.

 

8. Τι μπορώ να κάνω για σένα;

Και τίποτα να μην μπορείτε να κάνετε γι’ αυτόν, μόνο και μόνο που το λέτε είναι αρκετά σημαντικό. Αμέσως δείχνετε πως θέλετε να ελαφρύνετε το ταίρι σας από τον ατελείωτο φόρτο που είχε μέσα στην ημέρα του. Ακόμη κι αν αυτό σημαίνει να βγάλετε εσείς βόλτα τον σκύλο, ενώ δεν ήταν η σειρά σας. Η αλληλοβοήθεια μέσα στη σχέση είναι αρκετά σημαντική. Όποτε, βοηθήστε τον σύντροφό σας ακόμα κι αν ξέρετε πως δε θα σας ζητήσει τίποτα.

 

9. Είμαι εδώ

«Είμαι εδώ για σένα» που δείχνεται έμπρακτα. «Είμαι εδώ για να σ’ ακούσω, για να νιώσω τη θλίψη σου, τα νεύρα σου, τη χαρά σου. Είμαι εδώ για να γιορτάσουμε τις επιτυχίες σου αλλά και να σε πάρω μια αγκαλιά στην αποτυχία σου.» «Είμαι εδώ για όλα» για να το ξέρει και να το βλέπει καθημερινά.

 

10. Πιστεύω σε σένα

«Όταν εσύ δεν το κάνεις. Όταν σε υποτιμούν και χάνεις την ελπίδα σου. Όταν κουράζεσαι και νιώθεις πως θα τα παρατήσεις. Όταν, τελικά, τα παρατάς. Όταν ξεκινάς κάτι νέο κι αβέβαιο, εγώ θα πιστεύω πάντα σε σένα.» Το λέτε κι αμέσως το ταίρι σας ψηλώνει πέντε πόντους.

 

Ό,τι αφήνεις λοιπόν σ’ αφήνει κι αυτό. Αν αφήσετε τον έρωτα να φύγει, όμως, είναι σαν να χάνετε μια μάχη με τη ζωή. Και τελικά, δεν είναι δύσκολο να δείξεις σε κάποιον τον έρωτα και την αγάπη σου. Με απλά πράγματα, εύκολα, γίνεται παιχνιδάκι, αρκεί να είναι δίπλα σας ο σωστός άνθρωπος.

Συντάκτης: Θεοδώρα Αντωνιάδου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου