bilety

Η οικειότητα ανάμεσα σε δυο συντρόφους είναι σίγουρα ένα από τα πλέον απαραίτητα συστατικά για να «δέσει το γλυκό». Δεν υφίσταται αληθινή σχέση και με σωστές βάσεις αν ο καθένας «κρατάει κρυμμένα μυστικά και ντοκουμέντα» κατά το πολύ γνωστό άσμα της Σωτηρίας Μπέλλου. Και για να μη μείνεις στο να το σιγοτραγουδάς, αναλογίσου πόσες φορές  απέκρυψες πράγματα μέσα στη σχέση σου και υπό ποιες προϋποθέσεις;

Κάπου εδώ έρχονται οι ειδικοί της υπόθεσης να σώσουν όλους εκείνους που έχουν κατά καιρούς κρατήσει πράγματα και σκέψεις για τον εαυτό τους. Και φυσικά δε μιλάμε για παράλληλες σχέσεις και τα συναφή μα για ερωτήσεις κι απορίες που ίσως αποφάσισες να μην εκφράσεις για τους δικούς σου λόγους. Σύμφωνα με τους ψυχολόγους η οικειότητα ανάμεσα σε δυο συντρόφους έχει κι αυτή τα όριά της όπως τα πάντα εξάλλου μέσα σε μια σχέση.

Η καθημερινότητά μας μάς κάνει πολλές φορές να νιώθουμε την ανάγκη να τα πούμε και να τα εκφράσουμε όλα. Αυτό το λούκι στο οποίο πέφτουμε οι περισσότεροι είναι μια απίστευτη παγίδα. Υπάρχουν σαφέστατα στιγμές που θέλουμε να μιλήσουμε για το τι μας συνέβη στη διάρκεια της ημέρας κι αυτό είναι θεμιτό και κατανοητό. Το να μοιράζεται ο καθένας τους προβληματισμούς του δεν είναι απλά αναμενόμενο, επιβάλλεται κιόλας. Δεν μπορούμε να μιλάμε για επικοινωνία μέσα σε μια σχέση αν δεν υφίσταται η ρημάδα η επικοινωνία.

Από την άλλη όμως μήπως υπάρχουν εν τέλει κι εκείνες οι ερωτήσεις που θα κάνουν την άλλη πλευρά να κοκκινίσει, να σαστίσει και να μην ξέρει τι να σκεφτεί και τι να απαντήσει; Οι αδιάκριτες ερωτήσεις μεταξύ συντρόφων έχουν αποτελέσει αντικείμενο μελέτης πολλές φορές από ψυχολόγους αλλά και σύμβουλους σχέσεων και τα συμπεράσματα είναι λίγο-πολύ απόλυτα. Το να πέφτουν στο τραπέζι ερωτήσεις για προηγούμενες σχέσεις παράλληλα με το γνωστό σκάλισμα των πραγμάτων για να βγουν στην επιφάνεια λεπτομέρειες, μπορεί να δημιουργήσει λάθος εντυπώσεις ειδικά στο ξεκίνημα μιας σχέσης όπου όλα ακόμη παίζονται.

Είναι πολλοί οι υπέρμαχοι της ιδέας του να κρατάνε πράγματα και σκέψεις για τον εαυτό τους παρόλο που βρίσκονται μέσα σε μια σχέση και πάντα βάσει απτών αποδείξεων, θεωρούν πως πράττουν πολύ σωστά. Ο βασικότερος λόγος για κάτι τέτοιο είναι πως ο ένας από τους δυο ή και οι δυο δε θέλουν να φέρνουν σε δύσκολη θέση την άλλη πλευρά με το να εκφράζουν περιττούς προβληματισμούς που πιθανότατα θα προκαλέσουν ένα κλίμα δυσφορίας μέσα στη σχέση. Το ότι αγαπάς και σ’ αγαπούν ή το ότι έχεις ερωτευθεί δε σημαίνουν πως πρέπει να μοιράζεσαι οτιδήποτε σκεφτεί το μυαλό σου ανά πάσα ώρα και στιγμή της ημέρας.

Στο κάτω-κάτω κανείς δεν μπορεί να ορίζει τον εαυτό του και τη συμπεριφορά του μέσα σε μια σχέση ρωτώντας κάθε φορά θέματα που καίνε, όπως το παρελθόν. Είναι σίγουρα μια από τις περιπτώσεις που μπορούν να χαρακτηριστούν άκρως επικίνδυνες μιας και δεν έχουν όλοι την ίδια άνεση στο να απαντούν σε θέματα προσωπικά. Όσο κι αν ακούγεται οξύμωρο, η δυάδα αποτελείται από δυο ξεχωριστές μονάδες με ξεχωριστές προσωπικότητες και διαφορετικές αντοχές.

Είναι πολλοί κι εκείνοι που πιστεύουν πως πρέπει να μοιράζονται τα πάντα μέσα σε μια σχέση. Αδιάκριτα σχόλια ή μη, ερωτήσεις για οτιδήποτε μπορεί να κατεβάσει το μυαλό ανά πάσα στιγμή καθώς και σχόλια περί συγγενών εκατέρωθεν πλευρών όσον αφορά σε σχέσεις που μετράνε χρόνια. Εδώ οι απόψεις διίστανται αφού υπάρχει η πλευρά που υποστηρίζει πως αυτού του είδους η ελευθερία να μοιράζεσαι όλα τα παραπάνω φέρνει ακόμη πιο κοντά το ζευγάρι. Υπάρχει όμως και η άλλη όψη του νομίσματος που λέει πως τόσο χύμα καταστάσεις όπως οι παραπάνω σημαίνουν καταπάτηση κόκκινων γραμμών. Το να λειτουργείς εκ του ασφαλούς είναι σίγουρα μια σωστή προσέγγιση σε ένα θέμα σαν κι αυτό που αναλύουμε.

Φοβίες, σκέψεις λιγάκι πιο ενδόμυχες, σχόλια ζήλιας αλλά και αμφιβολίες που εκφράστηκαν απροκάλυπτα αποτελούν πιθανά σενάρια αυτοκαταστροφής και θα πρέπει να περιορίζονται αν κι εφόσον τελικά εκφραστούν. Όλα με μέτρο και όλα με σύνεση δίχως αυτό να σημαίνει στημένες συμπεριφορές κι επιπλέον άγχος. Τελικά είναι πιο δύσκολο να διατηρήσεις και να συντηρήσεις μια σχέση παρά το να την ξεκινήσεις. Αυτό πάντως στο οποίο όλοι συμφωνούμε είναι πως θα πρέπει ο καθένας να είναι ο εαυτός του χωρίς προσποιήσεις, δίχως μάσκες. Η καλύτερη μορφή σχέσης λένε είναι εκείνη που οι ρόλοι της μπορούν να αντιστραφούν από εραστές σε φίλους ανά πάσα στιγμή και με μεγάλη επιτυχία.

Συντάκτης: Μαίρη Σάμου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου

Κάνε σχόλιο!

Έχεις κάποια ιδέα για άρθρο;

Μπορείς να μας προτείνεις ένα θέμα που θα ήθελες να διαβάσεις σε κάποιο απ' τα επόμενα άρθρα μας!