To microwedding είναι ο όρος για τη νέα τάση γάμων. Έκανε την εμφάνισή του σε μεγάλο βαθμό μετά την πανδημία με πολλά ζευγάρια να ακολουθούν αυτόν τον ευφάνταστο τρόπο οργάνωσης του γάμου τους απορρίπτοντας στερεότυπα κι άλλες εκδοχές που ίσχυαν προ-πανδημίας.

Τι ακριβώς εννοούμε με τον όρο microwedding;

Πρόκειται για την οργάνωση του γάμου σας σε μικρή version. Πιο συγκεκριμένα είναι ο γάμος που περιλαμβάνει μια λίστα μέχρι το πολύ 50 άτομα. Το σκεπτικό και το μυστικό της επιτυχίας είναι το γνωστό «όσο πιο λίγοι τόσο το καλύτερο». Εννοείται πως εκτός από την τελετή υπάρχουν και τα υπόλοιπα στοιχεία ενός γάμου, όπως προεόρτια αλλά και μεθεόρτια, τα οποία αποκτούν μέσω αυτής της πολύ έξυπνης ιδέας, έναν πιο ελκυστικό χαρακτήρα που θα ανακαλύψετε παρακάτω. Να αναφέρουμε επίσης πως το microwedding προτιμάται και στην περίπτωση της ανανέωσης κι αναβίωσης όρκων έπειτα από πολλά χρόνια γάμου. Το τελευταίο, αν κι ακούγεται ξενόφερτο, ανθίζει επίσης στη χώρα μας με πολλά ζευγάρια να τιμούν τον πολυετή έγγαμο βίο τους μέσα από αυτόν τον όμορφο κι ιδιαίτερο τρόπο χωρίς ενδοιασμούς.

Κάνοντας την ενδελεχή μου έρευνα πάνω στο θέμα θα σας πω ότι είναι ουκ ολίγα τα site στο εξωτερικό που διοργανώνουν microwedding, προτείνουν τη χώρα μας ως τον ιδανικό προορισμό. Ολοκληρωμένα πακέτα με μια ποικιλία από ιδέες για κάθε γούστο και κάθε τσέπη. Βέβαια κατανοούμε όλοι πως η ιδέα του να ανακοινώσει ένα ζευγάρι στη χώρα μας -στους δικούς του ανθρώπους αρχικά- πως δε θα κάνει ανοιχτό γάμο αλλά ένα microwedding, το λες κι αιτία διαφωνιών πριν καν αρχίσουν τα όργανα.

Φανταστείτε να εξηγείτε σε γονείς και πεθερικά τι είναι το microwedding, γιατί θέλετε να το κάνετε, τη θεία να πετάγεται και να ρωτάει αν θα βάλετε αρνιά και το γενικότερο δράμα που θα υπάρξει. Φράσεις δε όπως «μα εμάς μας κάλεσαν στο γάμο τους εμείς τι θα πούμε τώρα» θα φιγουράρουν ως κυρίαρχα επιχειρήματα για να σας πείσουν να μην το κάνετε. Μη μασάτε όμως, μπορείτε κάλλιστα να εκμεταλλευτείτε τη μετά-πανδημίας εποχή και να ακολουθήσετε αυτό που εσείς θέλετε. Γιατί το βασικό στον σχεδιασμό ενός γάμου είναι ακριβώς αυτό. Να βιώσει το κάθε ζευγάρι εκείνη την ημέρα σύμφωνα με τα δικά του θέλω.

Γιατί να επιλέξω το microwedding; Τα επιχειρήματα που μπορείτε να έχετε σε περίπτωση που συναντήσετε αντίσταση είναι αρκετά. Παράλληλα, εάν ένας τέτοιος σχεδιασμός γάμου είναι ήδη στα πλάνα σας, παρακάτω θα ανακαλύψετε κάποιους από τους λόγους που θα δικαιώσουν την απόφασή σας.

 

-Ποιότητα vs ποσότητα

Μια κατεξοχήν αντιπαράθεση σε οποιοδήποτε τομέα είναι η επιλογή της ποιότητας αντί για την ποσότητα, πόσο μάλλον στον σχεδιασμό μιας από τις σημαντικότερες ημέρες της ζωής σας. Ένας microwedding σάς επιτρέπει να κάνετε επιλογές οι οποίες θα ήταν απλώς «απαγορευτικές» σε έναν πιο ανοιχτό γάμο με πολλούς καλεσμένους. Πιθανότατα να μην κάνατε, για παράδειγμα, τις τέλειες ποιοτικά επιλογές σε στολισμό, φωτογραφίες και φαγητό γιατί θα είχατε κατά νου το να καλύψετε τον όγκο των καλεσμένων σε αριθμό.

 

-Οικονομία vs σπατάλη

Ένα τρανταχτό επιχείρημα για να πάρετε την τελική απόφαση αν φλερτάρετε με την ιδέα είναι αυτό της εξοικονόμησης χρημάτων τα οποία μπορείτε σαφέστατα να επενδύσετε είτε σε πιο ποιοτικές επιλογές για τον σχεδιασμό εκείνης της ημέρας, είτε για να κάνετε άλλα πράγματα που θα θέλατε πάρα πολύ, όπως το ταξίδι των ονείρων σας. Τα χρηματικά ποσά που αφορούν στο σχεδιασμό ενός γάμου είναι διόλου ευκαταφρόνητα κι έτσι η ιδέα του microwedding απαντά με έξυπνο τρόπο σε κάθε απαίτηση.

 

-Χαλαρό κλίμα vs υστερία

Ζευγάρια που επέλεξαν την πολύ έξυπνη ιδέα του microwedding, στις περιγραφές τους αναφέρουν πως δεν αγχώθηκαν καθόλου κατά την προετοιμασία και τον σχεδιασμό. Δεν υπήρχε η αλλοφροσύνη κι η υστερία που κυριαρχούν ειδικά τις τελευταίες ημέρες πριν έναν γάμο. Το ζευγάρι γνωρίζει απόλυτα τι θέλει, τι έχει σχεδιάσει, χωρίς να χάνεται για παράδειγμα στον σχεδιασμό τραπεζιών ή θέσεων. Χωρίς άγχος για το αν θα μείνουν ικανοποιημένα και τα 200 άτομα και βάλε, αν μιλάμε για έναν ανοιχτό γάμο, πράγμα που μεταξύ μας τώρα, είναι αδύνατο να επιτευχθεί.

 

-Ευελιξία vs φιξαρισμένa προγράμματα

Η ιδέα ενός microwedding απαλλάσσει το ζευγάρι από ένα ακόμη μεγάλο άγχος. Εκείνο του να αλλάξουν τα δεδομένα για κάποιο λόγο, γιατί άνθρωποι, είμαστε και μπορεί να συμβεί οτιδήποτε. Αλλαγές σε ημερομηνίες, τοποθεσίες κι άλλου είδους μεταθέσεις ή αναβολές είναι πολύ πιο εύκολο να γίνουν με μικρό αριθμό καλεσμένων.

 

-Απόλαυση vs στημένη παράσταση

Ένας ακόμη λόγος για τον οποίο πρέπει να σκεφτείτε σοβαρά την πιθανότητα να ακολουθήσετε την οδό του πετυχημένου microwedding, είναι το πόσο θα απολαύσετε στην πραγματικότητα την όλη διαδικασία. Θα είστε με τα αγαπημένα σας άτομα, τους πολύ δικούς σας ανθρώπους οι οποίοι θα τιμήσουν τη δική σας σημαντική ημέρα με την αγάπη τους. Δε θα είστε «στημένοι», μπορείτε να κάνετε οτιδήποτε θέλετε και να απολαύσετε στο έπακρον τα πάντα. Δε χρειάζεται να υπολογίσετε καλεσμένους λόγω υποχρέωσης, ανταπόδοσης ή απλής γνωριμίας. Μόνο εσείς κι εκείνοι που αγαπάτε και σας αγαπούν. Οι φωτογραφίες σας θα είναι η αποτύπωση των σημαντικών προσώπων κι όχι απλά φωτογραφίες στημένες, ακόμη και με άτομα που δε συμπαθείτε αλλά είναι εκεί μόνο και μόνο για να βγει μια υποχρέωση.

Λένε πως τα ακριβά αρώματα χωράνε σε μικρά μπουκαλάκια κι η ιδέα ενός microwedding βρίσκει με βεβαιότητα τη βάση της σε αυτή τη φράση. Οτιδήποτε κι αν επιλέξετε να κάνετε την ημέρα του γάμου σας, να θυμάστε πως η ημέρα αυτή ανήκει κυρίως σε εσάς, τον έρωτα και την αγάπη. Εμείς θα σας ευχηθούμε «η ώρα η καλή»!

 

Αφιερωμένο στην ανθοδέσμη που θα πάει σε χέρια αγαπημένα.

Συντάκτης: Μαίρη Σάμου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου