Η απιστία είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο απόψεων, αντιλήψεων και συμπερασμάτων. Χαοτικό θα λέγαμε, ως θέμα, αφού κάποιοι πιστεύουν πως απιστία είναι ακόμη κι η σκέψη του να απιστήσεις, πριν συμβεί. Άλλοι θεωρούν πως κανένας άνθρωπος δεν είναι ή δεν μπορεί να είναι μονογαμικός κι υπάρχει βέβαια και η πλειοψηφία που πρεσβεύει τη μονογαμία ως ένδειξη απόλυτης δέσμευσης των συντρόφων σε μια σχέση, άσχετα από το αν έχει επισημοποιηθεί με τον θεσμό ενός γάμου ή όχι.

Όσον αφορά τους λόγους για τους οποίους ένα άτομο θα απιστήσει, είναι πολλοί. Δε θα χρησιμοποιήσω το ρήμα «οδηγηθεί» στην απιστία γιατί θεωρώ πως είναι μια συνειδητή απόφαση, επομένως δε σε οδηγεί κάποιος σε αυτό, αποφασίζεις και πράττεις αναγνωρίζοντας αιτίες, αφορμές αλλά και συνέπειες- ή τουλάχιστον έτσι θα έπρεπε να συμβαίνει.

Έχουμε όμως αναρωτηθεί ποτέ για τα stop που μπορούν κάλλιστα να μεσολαβήσουν ώστε να ανατραπεί το σενάριο μιας απιστίας; Τι είναι δηλαδή αυτό που θα μπορούσε να σταματήσει έναν άνθρωπο από το να απατήσει τη σχέση του; Αν υπάρχει βέβαια τρόπος κι αν υπάρχει η αμφιβολία στο μυαλό κάποιου πριν απιστήσει, τι θα μπορούσε να βάλει φρένο σε μια εξέλιξη με απρόβλεπτες ή και προβλέψιμες συνέπειες όπως μια απιστία;

 

1. Τα συναισθήματα

Είναι αποκαλυπτικό το γεγονός πως πολλές από τις περιπτώσεις απιστίας δεν έχουν να κάνουν με την ποιότητα της ήδη υπάρχουσας σχέσης ή ενός γάμου. Υπάρχουν δηλαδή άνθρωποι που έχουν απατήσει τους συντρόφους τους, όχι επειδή έπαψαν να έχουν συναισθήματα για εκείνους ή επειδή έπαψαν να τους αγαπούν. Βρήκαν σε μια στιγμή απιστίας τη σαρκική επαφή που αποζητούσαν τη δεδομένη στιγμή αψηφώντας κάθε κίνδυνο του να εκτεθούν ανεπανόρθωτα.

Όταν λοιπόν υπάρχουν δυνατά συναισθήματα, όταν συνεχίζεις να αγαπάς το άτομο με το οποίο έχεις δημιουργήσει μια σχέση, τότε φέρνοντας στο μυαλό το δέσιμο που έχετε, το παρελθόν σας, την επαφή, το ενδεχόμενο του να χάσεις όλο αυτό που έχετε, ίσως να λειτουργήσει σαν εμπόδιο στο να αφεθείς σε κάτι που δεν έχεις υπολογίσει αν πραγματικά το θέλεις με βάση τη λογική παρά μόνο με βάση τον πόθο και τον πειραματισμό. Πειράματα όμως με τα συναισθήματα και τις καρδιές των άλλων δεν κάνουμε. Επίσης τα συναισθήματα λειτουργούν εκατέρωθεν. Ο εν δυνάμει άπιστος άνθρωπος προς τη σχέση του, πληγώνει πάντα και τις δυο πλευρές. Και τον/την σύντροφο αλλά και το άτομο με το οποίο θα απατήσει τη σχέση του. Ακόμη κι αν είναι απόλυτα συνειδητό από όλες τις πλευρές, τα συναισθήματα είναι πάντα εκεί και δεν ξεχνούν ή δε συγχωρούν εύκολα.

 

2. Το ενδεχόμενο της οικογένειας κι οι πεποιθήσεις με τις οποίες μεγάλωσες

Αυτός είναι ένας παράγοντας- εμπόδιο που θα λειτουργήσει μόνο στα άτομα που τρέφουν σεβασμό προς τις αξίες της οικογένειας που έχουν δημιουργήσει. Αν υπάρχουν δηλαδή παιδιά και στη σκέψη του πώς τα παιδιά θα αντιδρούσαν σε μια τέτοια αποκάλυψη. Το να σκεφτεί κάποιος τη στιγμή της αποκαθήλωσης της εικόνας που έως τώρα είχε στα μάτια των παιδιών αν μαθευτεί πως απάτησε τον/ τη σύντροφο.

Οι πεποιθήσεις επίσης με τις οποίες μεγάλωσε ένας άνθρωπος παίζουν σημαντικό ρόλο αν και πολλές είναι οι περιπτώσεις ανθρώπων που πράττουν το αντίθετο από τις παραδόσεις με τις οποίες μεγάλωσαν, λόγω τραυματικών εμπειριών και πιέσεων στο να οικειοποιηθούν απόψεις με τις οποίες ποτέ δε συμφωνούσαν. Όπως και να έχει, όμως, η σκέψη τόσο της οικογένειας που έχεις δημιουργήσει όσο και της οικογένειας μέσα στην οποία μεγάλωσες, μπορεί να είναι ένα ρεαλιστικό κι όχι θεωρητικό εμπόδιο για να αποτρέψει ή να καθυστερήσει την απιστία.

 

3. Η θρησκεία

Ένα επίσης μεγάλο θέμα συζήτησης είναι αυτό των θρησκευτικών πεποιθήσεων που έχει το άτομο που σκέφτεται να απατήσει ένα άλλο άτομο. Εξαρτάται πάντα από το είδος της θρησκείας που κάποιος ασπάζεται, καθώς υπάρχουν και δικλίδες σε κάποιες θρησκείες. Είναι πάντως ένας παράγοντας που αποτελεί εμπόδιο αλλά και φόβο -για κάποιες θρησκευτικές πεποιθήσεις- κι έτσι κάλλιστα μπορεί να σταματήσει κάποιον από το να απιστήσει.

 

4. Ο φόβος ότι θα μαθευτεί

Η απιστία έχει το πριν και το μετά, σαν εκείνες τις αναρτήσεις στα social με φωτογραφίες που προσπαθούν να μας πείσουν για κάτι. Το πριν είναι το φλερτ με την ιδέα της απιστίας και το ψέμα του να την παραδεχθείς. Το μετά είναι το αίσθημα της ενοχής και το ψέμα του να την αποδεχθείς. Και στις δυο πλευρές πρωταγωνιστής είναι το ψέμα και κομπάρσος εκείνος που λέει ψέματα κυρίως στον εαυτό του κι έπειτα στους άλλους. Ο φόβος του να μαθευτεί ένα τόσο μεγάλο ψέμα προς όλες τις κατευθύνσεις είναι ένας ξεκάθαρος λόγος για να μην μπει κάποιος σε αυτή τη διαδικασία. Ειδικότερα δε, αν δεν έχει τη βεβαιότητα πως το να απατήσει είναι αυτό που όντως θέλει να κάνει.

 

5. Οι συνέπειες

Διττή η σημασία της δέσμευσης διότι με μια απιστία υπάρχουν δυο δεσμεύσεις πια -η ήδη υπάρχουσα και μια άλλη που πρόκειται να δημιουργηθεί ακόμη κι αν αφορά ξεκάθαρα σ3ξουαλική επαφή. Ακόμη κι αν είναι ένα one night stand ή η απιστία της μιας φοράς, δεν παύει να είναι ένα είδος δέσμευσης. Επομένως οι συνέπειες και τα μέτωπα που κατ’ επέκταση ανοίγουν, είναι πολλά. Η ήδη υπάρχουσα σχέση ή γάμος μπορεί να τερματίσει την πορεία της, αν μαθευτεί, ή αν δεν υπάρξει συγχώρεση. Η άλλη πλευρά μπορεί να προσκολληθεί συναισθηματικά και να αποζητά μια συνέχεια στην όποια σχέση απιστίας. Επομένως, θα πρέπει κάποιος να είναι βέβαιος και να έχει εκτιμήσει πολύ καλά τα δεδομένα αλλά και τα πιθανά ενδεχόμενα.

Η απιστία προς τη σχέση και τον άνθρωπο σε μια κοινή πορεία ζωής είναι μια άβολη κατάσταση για όλους όσους εμπλέκονται σε ένα τέτοιο σενάριο. Οι συνέπειες είναι απρόβλεπτες και τα συναισθήματα είναι ανάμεικτα. Αν λάβουμε υπόψιν το τετριμμένο «ήταν μια στιγμή αδυναμίας», τότε γιατί οι παραπάνω λόγοι να μην αποτελέσουν τη δύναμη που χρειάζεται κάποιος για να μην υποχωρήσει;

 

Αφιερωμένο στα stop που παραλείπονται με τον κίνδυνο του να προκληθούν “ατυχήματα”.

Συντάκτης: Μαίρη Σάμου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου