Οι σχέσεις θέλουν δουλειά και προσπάθεια. Όλες. Καμία δεν μπορούμε να εξαιρέσουμε. Πόσο μάλλον οι σχέσεις μεταξύ δύο ανθρώπων που γνωρίζονται, ερωτεύονται, σχετίζονται κι αποφασίζουν να ακολουθήσουν μία κοινή πορεία, για όσο κρατήσει. Κανένας δε γνωρίζει, άλλωστε, εξαρχής την εξέλιξη των πραγμάτων.

Δύο άνθρωποι, λοιπόν, που όσο κι αν ταιριάζουν, όσο κι αν έχουν παρόμοιες αντιλήψεις και κοντινά ενδιαφέροντα δεν παύουν να ‘ναι δύο μοναδικές και ξεχωριστές προσωπικότητες. Όταν εσύ, που καλά-καλά δε γνωρίζεις –απόλυτα– τον εαυτό σου, συνδέεσαι με έναν άνθρωπο που έως τώρα δεν ήξερες, ή, τουλάχιστον, δεν ήξερες τόσο καλά όσο πρόκειται να τον μάθεις, καλείσαι, για να τον ανακαλύψεις εκ βαθέων, να μπεις στον κόσμο του. Να γίνεις κομμάτι της καθημερινότητάς του, να μάθεις τα ενδιαφέροντά του και να τα προσεγγίσεις, ώστε να έρθεις πιο κοντά και στον ίδιο.

Ο άνθρωπός σου δεν είναι κόπια σου, έχει δικές του προτιμήσεις, συνήθειες που του αρέσουν, ασχολίες που απολαμβάνει να κάνει, δραστηριότητες για να ξοδεύει δημιουργικά (ή κι απλώς διασκεδαστικά) την ώρα του. Έχει, λοιπόν, τα δικά του χόμπι κι αυτά είναι ένα κομμάτι που σε αφορά. Γιατί μαθαίνοντας όλα αυτά που εμπνέουν και γεμίζουν ή απλά ευχαριστούν τη σχέση σου μαθαίνεις και το αμόρε σου καλύτερα.

Έχεις σκεφτεί ποτέ πόσο πιο κοντά θα ερχόσασταν, αν έμπαινες στη διαδικασία να υιοθετήσεις κάποιο απ’ τα χόμπι του; Κι αν θεωρείς (χωρίς καν να το ‘χεις δοκιμάσει) πως δε σ’ αρέσει, κάνε έστω μια δοκιμή. Για τον άνθρωπό σου, για τη σχέση σας αλλά και για ‘σένα. Το ίδιο, εξάλλου, δεν περιμένεις κι από ‘κείνον; Να κάνει κάποια βήματα για να μπει στον μικρόκοσμό σου; Γιατί μια τέτοια κίνηση δείχνει ουσιαστικό ενδιαφέρον και βαθιά επιθυμία να μάθεις τον άλλο, να φορέσεις τα παπούτσια του και να κατανοήσεις τη σκέψη του.

Να το κάνεις, όμως, γιατί το αισθάνεσαι. Ιδανικά από δική σου πρωτοβουλία. Όχι με το ζόρι, όχι μετά από πιέσεις, όχι για να αποφύγεις γκρίνιες και παράπονα από το ταίρι σου. Εξάλλου, ό,τι κάνουμε σαν από αγγαρεία, δεν το ευχαριστιόμαστε.

Αν, όμως, αντιμετωπίσεις με όρεξη την όλη κατάσταση, μόνο να κερδίσεις έχεις. Κι αυτό θα στο επιβεβαιώσει ο καιρός. Πώς; Μέσα απ’ την προσωπική σου εξέλιξη, απ’ την αυτοβελτίωσή σου. Γιατί είναι σημαντικό να βγαίνεις απ’ τα οικεία και την ασφαλή σου ζώνη και να δοκιμάζεις κάτι που μέχρι τώρα ίσως δε σου περνούσε καν απ’ το μυαλό. Όσο ζούμε μαθαίνουμε και δεν υπάρχει κάτι πιο όμορφο και δημιουργικό από αυτό. Δε γεννηθήκαμε παντογνώστες κι οτιδήποτε καινούργιο κι άγνωστο μπει στη ζωή μας μάς εξιτάρει. Θέλουμε να το εξερευνήσουμε κι αν μας οδηγήσει σε νέα, ανεξερεύνητα, μονοπάτια το ταίρι μας, αυτομάτως έχουμε κι έναν έξτρα λόγο να τον θαυμάζουμε.

Παράλληλα κι ίσως και το πιο σημαντικό που προσφέρει το να εντάξεις μια δραστηριότητα του ανθρώπου σου στις δικές σου είναι ο ποιοτικός χρόνος που θα περνάτε μαζί. Με τη ρουτίνα να ‘ναι ένας μόνιμος εχθρός, βρίσκετε έναν τρόπο να βγαίνετε απ’ τα καθημερινά, να μοιράζεστε το ίδιο πάθος και να ανανεώνεστε παρέα.

Επιλέγοντας να κάνεις πράγματα που ελκύουν τον άνθρωπό σου, επιλέγεις αυτόματα να ‘ρθεις πιο κοντά του.  Να γνωριστείτε καλύτερα, να ρίξετε τυχόν άμυνες, να περάσετε δημιουργικό χρόνο μαζί, και να ανοίξεις το πεδίο των ενδιαφερόντων σου. Μόνο υπέρ σου μπορεί να βγει. Λοιπόν, τι λες; Θα το δοκιμάσεις;

 

Συντάκτης: Ειρήνη Δίγκογλου
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη