H τάση της στροφής στη χορτοφαγία και τον βιγκανισμό φαίνεται να μεγαλώνει όλο και περισσότερο και φτάνουμε σε σημείο που σχεδόν καθένας γνωρίζει έστω κι έναν χορτοφάγο στον κοινωνικό του περίγυρο. Οι χορτοφάγοι όμως ως μειονότητα συγκριτικά με το ποσοστό των κρεατοφάγων, θεωρούνται οι «περίεργοι» της υπόθεσης. Δεν τρέχει και κάτι αν έχεις ένα φίλο χορτοφάγο ή ένα συγγενικό πρόσωπο. Τι γίνεται όμως όταν ο σύντροφός σου είναι υποστηρικτής του vegan lifestyle; Πώς συμβιώνεις μαζί του αν εσύ κάθε δεύτερη μέρα ψοφάς για σουβλάκια;

Το να υπάρχει μια σχετική συμφωνία και μια κοινή οπτική των πραγμάτων θεωρείται ιδανικό σε μια σχέση. Και φαίνεται λογικό γιατί όσο λιγότερες είναι οι διαφωνίες τόσο λιγότερες κι οι εντάσεις μέσα στη σχέση. Τώρα θα μπορούσε να πει κανείς «μα πόσο να διαφωνήσεις για το τι θα επιλέξεις να φας;». Ναι όντως! Τα φαγητά αρεσκείας του καθενός δεν αποτελούν και σοβαρό θέμα διαφωνίας. Το θέμα δεν είναι αν ο ένας θα φάει λαχανάκια Βρυξελλών κι ο άλλος μοσχαρίσια μπριζόλα. Φαίνεται μικρό κι ασήμαντο θέμα η διατροφή του καθενός, στην πραγματικότητα όμως επηρεάζει περισσότερο από ότι αντιλαμβανόμαστε τις αντιλήψεις μας και για άλλα θέματα.

Καταρχήν βίγκαν δε σημαίνει απλά επιλέγω γάλα καρύδας αντί για αγελαδινό και γύρο μανιταριών αντί για χοιρινό. Υπάρχει ολόκληρη φιλοσοφία και νοοτροπία για τη στάση απέναντι στη ζωή πίσω από τον βιγκανισμό. Ένας βίγκαν θα κάνει διαφορετικές επιλογές, όχι μόνο στο φαγητό του, αλλά και στα ρούχα, στα καλλυντικά, στα προϊόντα που χρησιμοποιεί ακόμα και στα έπιπλα του σπιτιού του. Ένας βίγκαν προσέχει τη στάση του απέναντι στο περιβάλλον, αγαπάει τα ζώα και μπορεί να κάνει πιο προσεγμένες επιλογές στους τρόπους διασκέδασής του.

Συνεπώς  οι αντιπαραθέσεις δε θα’ αρχίσουν από το διαφορετικό περιεχόμενο του πιάτου του καθενός στο μεσημεριανό γεύμα. Οι αντιπαραθέσεις ξεκινούν όταν εσύ στο cheat day  σου θα θες να φας σουβλάκια κι ο vegan σύντροφός σου θα θέλει να επισκεφθεί το νέο vegan restaurant in town. Όταν κατεβαίνει σε διαμαρτυρίες για τα δικαιώματα των ζώων κι εσύ κατεβάζεις δυο δυο τα αγαπημένα σου chicken burgers στα TGIF. Και καλύτερα να μη γίνει αναφορά στην μεγάλη αντιπαράθεση σχετικά με τη διατροφή των παιδιών, αν αυτά υπάρχουν.

Είναι πολλές οι διαφορές κι οι λόγοι που θα μπορούσε ένας κρεατοφάγος να έρθει σε διαμάχη με τον βίγκαν σύντροφο του. Παρόλα αυτά δε σημαίνει ότι οι διαφορές είναι τόσο τραγικές πάντα που να αποτελούν κι αιτία χωρισμού. Ίσως εσύ να μην έχεις επιλέξει να τρως μόνο φυτικές πρωτεΐνες όπως ο σύντροφός σου, αλλά μπορεί να είσαι φιλόζωος, ν’ αγαπάς το περιβάλλον και να προσέχεις την στάση σου απέναντί του. Να ενδιαφέρεσαι για την ποιότητα των ρούχων και των προϊόντων που αγοράζεις.

Οι διαφορετικές διατροφικές συνήθειες δεν αποτελούν εμπόδιο στο να βρει ένα ζευγάρι κοινά σημεία και ενδιαφέροντα που θα επιφέρουν μια υγιή και όμορφη σχέση. Η διαφορετικότητα γενικά δεν αποτελεί εμπόδιο σε μια σχέση, καθώς και μέσα της βρίσκει κανείς κοινά σημεία . Ακόμη κι εντός της vegan κοινότητας θα βρεις διαφορές από τον ένα vegan στον άλλο. Το θέμα δεν είναι αν θα τρώτε κι οι δύο κρέας ή όχι.  Κύριος παράγοντας που θα καθορίσει τη σχέση σας μέσα στις διαφορετικές αυτές επιλογές είναι ο σεβασμός και η κατανόηση που έχει ο ένας απέναντι στον άλλο.

Εξάλλου πλήρη ομοιότητα ανάμεσα σε δύο ανθρώπους δεν υπήρξε ποτέ. Στο μόνο που με σιγουριά μπορούμε να συμφωνήσουμε οι άνθρωποι είναι ότι δεν υπάρχει πλήρης συμφωνία μεταξύ μας! Μπορεί λοιπόν  οι vegan να φαίνονται περίεργοι στα μάτια των υπολοίπων, μη θεωρείς όμως απίθανο τη δυνατότητα να συμβιώσεις με ένα χορτοφάγο σύντροφο. Άλλωστε στα δικά του μάτια ο περίεργος είσαι εσύ και τα σουβλάκια σου!

 

Συντάκτης: Μαριαλίνα Φιλίππου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου