cmdr-shane-fy9t99phmna-unsplash

Πολλές φορές όταν ποθούμε έναν άνθρωπο, συνήθως όταν ακόμα δεν είμαστε μαζί του, μας είναι δύσκολο να εκφράσουμε τα ερωτικά μας συναισθήματα μας με λέξεις. Δε θέλουμε να ανοιχτούμε σε τέτοιο βαθμό, να εκδηλωθούμε και να εκτεθούμε ίσως γιατί φοβόμαστε την απόρριψη και την αλλαγή συμπεριφοράς του απέναντι μας, ίσως γιατί πιστεύουμε πως δεν έχει έρθει ακόμα η κατάλληλη στιγμή για δηλώσεις ή επειδή απλώς δε νιώθουμε εμείς έτοιμοι, δε βρίσκουμε τις κατάλληλες λέξεις. Παρόλα αυτά μας προδίδουν κάποιες μικρές κινήσεις και χειρονομίες μας που γίνονται μεν ασυναίσθητα, αλλά έχουν και σκοπό να λάβει το άτομο που μας ενδιαφέρει το μήνυμα χωρίς να το πούμε ευθέως.

Μια απ’ αυτές τις μικρές κινήσεις ματ είναι το φιλί. Όχι οποιοδήποτε, όχι το φιλί στο στόμα που θα πρόδιδε αμέσως πώς νιώθουμε και μετά θα μας έφερνε σε αμήχανη θέση, ειδικά αν δεν ανταποκρινόταν το πρόσωπο που μας ενδιαφέρει, αλλά ένα απλό γλυκό φιλί στο μάγουλο. Εκείνο το αθώο που μπορεί να σημαίνει διαφορετικά πράγματα ταυτόχρονα, από έναν απλό χαιρετισμό, μέχρι μια τρυφερή ερωτική χειρονομία. Ξέρουμε ότι είναι τόσο σύνηθες που ο άλλος δε θα μας παρεξηγήσει, τέτοια φιλιά δίνουμε ακόμα και σε φίλους μας εξάλλου. Ωστόσο είναι τρόπος να δείξουμε τη συμπάθεια και την έλξη μας, να ακουμπήσουμε τα χείλη μας στο μάγουλο του ατόμου που ποθούμε κι έτσι να υπάρχει για κάποια δευτερόλεπτα σωματική επαφή. Είναι το ιδανικότερο φιλί για το πρώτο ραντεβού, καθώς ένα φιλί στο στόμα ίσως παρεξηγηθεί και θεωρηθεί βιαστική κίνηση.

Το φιλί στο μάγουλο δεν είναι μόνο φιλικό, συγγενικό, αθώο, αλλά μπορεί να είναι και άκρως ερωτικό. Ένα φιλί στο μάγουλο μπορεί να κρύβει περισσότερα συναισθήματα από ένα φιλί στο στόμα. Συναισθήματα που τόσο καιρό έχουμε καταπιέσει και δεν ξέρουμε πώς να εκφράσουμε με λέξεις. Μπορεί να δείχνει αγάπη, έλξη, πόθο, τρυφερότητα, ακόμη κι εμπιστοσύνη. Φτάνει ένα φιλί στο μάγουλο για να αρχίσουμε να τρέφουμε τα πρώτα ερωτικά συναισθήματα για κάποιον, η φαντασία μας ν’ αρχίσει να ταξιδεύει και στο πρόσωπό μας να ζωγραφιστεί ένα ζεστό κι όμορφο χαμόγελο. Να ανυπομονούμε την επόμενη φορά να μας φιλήσει στο στόμα, να θέλουμε τα χείλη μας να ακουμπήσουν τα δικά του και ταυτόχρονα το σώμα μας να πάρει φωτιά.

Είναι απίστευτο πόσα συναισθήματα μπορεί να ξυπνήσει ένα απλό φιλί στο μάγουλο. Ίσως ακόμα περισσότερα απ’ ότι ένα παθιάρικο στο στόμα ή στο μέτωπο, όπου -όπως λένε- βρίσκεται το τρίτο μάτι, το οποίο μας δημιουργεί αίσθημα θαλπωρής και ασφάλειας.

Τα φιλιά, γενικά, θεωρούνται ανέκαθεν σημαντικό προκαταρκτικό πριν φτάσει η στιγμή να προχωρήσετε στο σεξ, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από επιστημονικές έρευνες που αναφέρουν ότι το φιλί έχει αισθητικές ενδείξεις, όπως γεύση, ήχο, μυρωδιά που είτε έλκουν είτε απωθούν τους συντρόφους. Άλλωστε, από το φιλί μπορούμε να καταλάβουμε ακόμη περισσότερο τα συναισθήματά μας και είναι μια ένδειξη για το αν υπάρχει χημεία με το μελλοντικό μας σύντροφο.

Και για να παραθέσω και κάποια στοιχεία που υποστηρίζονται επιστημονικά, σύμφωνα με έρευνες τα φιλιά -όλων των ειδών- κάνουν πιο λαμπερή την επιδερμίδα, επιδρούν θετικά στο κυκλοφορικό σύστημα, προλαμβάνουν την τερηδόνα καθώς η έκκριση σιέλου καθαρίζει τα δόντια μας και μας ανακουφίζουν σε περίπτωση πονοκεφάλου. Ο μέσος άνθρωπος περνά περίπου 336 ώρες, δηλαδή, δυο εβδομάδες της ζωής του δίνοντας φιλιά. Και το παράδοξο, στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι οι άντρες που φιλάνε το έτερον τους ήμισυ πριν φύγουν για δουλειά έχουν κατά μέσο όρο μεγαλύτερο εισόδημα απ’ αυτούς που δεν το κάνουν. Δεν το λέω εγώ, αλλά η επιστήμη.

Ξεκινάς μ’ ένα φαινομενικά αθώο φιλί στο μάγουλο και ποτέ δεν ξέρεις τη συνέχεια. Γι’ αυτό το φιλί αυτό, μην το φοβάσαι, να το τολμάς. Κι αν δε βρεις την αναμενόμενη ανταπόκριση, σίγουρα δε θα σε παρεξηγήσουν.

 

Συντάκτης: Στέλλα Δημητρίου
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γουγούλα

Κάνε σχόλιο!

Έχεις κάποια ιδέα για άρθρο;

Μπορείς να μας προτείνεις ένα θέμα που θα ήθελες να διαβάσεις σε κάποιο απ' τα επόμενα άρθρα μας!