Τα προφυλακτικά είναι η απλούστερη αλλά και πιο αποτελεσματική μέθοδος που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να προστατέψουμε τον εαυτό μας, όχι μόνο από ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες, αλλά και από μια ποικιλία σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων.

Η λίμπιντο ανεβαίνει κι η λογική φεύγει; Με τίποτα. Τα πράγματα είναι σοβαρά και δεν αξίζει μία νύχτα απόλαυσης να γίνει αιτία για ταλαιπωρία μηνών ή κι ολόκληρης ζωής. Άρα, το προφυλακτικό επιβάλλεται. Ναι; Αυτά τα «γνωριζόμαστε χρόνια», «είναι καλό παιδί», «δεν πάει από εδώ κι από εκεί» δεν ισχύουν. Οι προφυλάξεις είναι πάντα απαραίτητες. Και το προφυλακτικό είναι η πιο βολική κι εύκολη λύση για την προστασία μας.

Παρά την αυτονόητη σημαντικότητα της χρήσης του, ωστόσο, πολλοί είναι εκείνοι που δηλώνουν πως ντρέπονται να αγοράσουν προφυλακτικά, αφού –δυστυχώς– θεωρείται, ακόμα και σήμερα, από πολλούς ταμπού. Μα η αγορά προφυλακτικών είναι μία κίνηση που μας εκθέτει; Ακριβώς το αντίθετο. Είναι μία κίνηση που δείχνει ωριμότητα και σύνεση. Και στο, κάτω-κάτω, κάνεις δε θα ασχοληθεί με το αν κάνουμε ή όχι σεξ για να μας κοιτάξει περίεργα (όπως πιστεύουμε) στο σουπερμάρκετ, στο περίπτερο ή στο φαρμακείο, αν μπούμε να πάρουμε ένα κουτάκι. Ούτε οι πρώτοι ούτε οι τελευταίοι θα ‘μαστε. Όλα είναι στο μυαλό μας κι επιβάλλεται να τα βγάλουμε από ‘κει κι ούτε στιγμή να μην αμφισβητήσουμε την αναγκαιότητα της χρήσης του. Ό,τι κι αν πούμε για να πείσουμε άλλους ή τους εαυτούς μας, ξέρουμε πως δεν ισχύει.

Κάποιοι θα υποστηρίξουν πως δε χρειάζεται, απλά θα τραβηχτούν έγκαιρα, μωρέ, κι έτσι δεν υπάρχει πιθανότητα εγκυμοσύνης. Το τράβηγμα, παιδιά, δεν είναι αντισύλληψη. Ναι, μειώνει τις πιθανότητες για μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, αλλά πώς ξέρεις αν το έκανες σωστά; Αν όντως θα προλάβεις να βγεις έγκαιρα; Πόσες φορές θα χρειαστεί να το κάνεις λάθος, ψάχνοντας λύση σε χαπάκια της επόμενης μέρας, μέχρι να βρεις την κατάλληλη στιγμή; Επίσης, ακόμα και τα προσπερματικά υγρά μπορούν να αφήσουν έγκυο μια γυναίκα, όσο μικρές κι αν είναι οι πιθανότητες.

Η διακεκομμένη συνουσία δεν ενδείκνυται, γιατί έχει υψηλότατα ποσοστά αποτυχίας (15-30%) κι επιπλέον μειώνει και τη σεξουαλική απόλαυση, σε σημείο η γυναίκα να μην μπορεί να φθάσει σε οργασμό. Μπορεί, επιπλέον, να υπάρξει κατά τη διάρκειά της πρόωρη εκσπερμάτωση έξω απ’ τον κόλπο. Και δε σταματά εκεί το ρίσκο, το τράβηγμα συνεπάγεται σεξ χωρίς προφυλακτικό, και σεξ χωρίς προφυλακτικό συνεπάγεται ασθένειες. Θες σίγουρα να παίξεις με τις πιθανότητες;

Ορισμένοι, πάλι, θεωρούν μέθοδο αντισύλληψης και την προγραμματισμένη συνουσία. Άλλη μια μέθοδος με υψηλό ποσοστό αποτυχίας (15-30%). Η γυναίκα ξέρει ότι η ωορρηξία γίνεται στο μισό του κύκλου των 28 ημερών, δηλαδή την 14η μέρα. Δεν έχει, λοιπόν, επαφές 5 μέρες πριν και 5 μέρες μετά απ’ την επικίνδυνη αυτή ημέρα. Ο κύκλος, όμως, σπάνια λειτουργεί ρολόι κι όλα μπορούν να συμβούν, ακόμα και μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη.

Όσοι, τώρα, επιμένουν να ενοχοποιούν το πιο φυσικό πράγμα και δε σταματούν να λένε πως ντρέπονται τόσο πολύ, μην τυχόν και τους πάρει κανένα γνωστό μάτι τη στιγμή που αγοράζουν προφυλακτικά και –τάχα– τους σχολιάσει, απ’ το να προβληματίζονται και να αγχώνονται καταλήγοντας να μη χρησιμοποιήσουν καθόλου αντισύλληψη στη σεξουαλική πράξη, μπορούν να αγοράσουν προφυλακτικά από κάποιο online φαρμακείο.

Μάλιστα είναι, συνήθως, και πιο οικονομικά απ’ το να τα παίρναμε από ένα κατάστημα. Εκεί, λοιπόν, που θα αγοράζαμε κάποια ενυδατική, καλλυντικά ή αφρό ξυρίσματος απ’ το online φαρμακείο, προσθέτουμε και κανένα κουτάκι προφυλακτικά. Κι αν είμαστε αρκετά σεξουαλικά ενεργοί, ας βάλουμε στο καλάθι μας περισσότερα από ένα, χαμένα δε θα πάνε. Λύσεις, επομένως, υπάρχουν. Χώρος για δικαιολογίες δεν υπάρχει!

Όπως, λοιπόν, δε θα πηγαίναμε σε πόλεμο χωρίς το όπλο μας, έτσι δεν κάνουμε και σεξ χωρίς προφύλαξη -εξαιρούνται μόνο τα ζευγάρια που θέλουν να αποκτήσουν απογόνους. Ας κρατήσουμε τις ντροπές και τα κόκκινα μαγουλάκια μας για άλλα πράγματα. Το σεξ είναι η μεγαλύτερη απόλαυση, μετά το φαγητό. Γι’ αυτό εξοπλιστείτε κατάλληλα και χαρείτε το.

Συντάκτης: Στέλλα Δημητρίου
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη