Ο έρωτας περνάει από το στομάχι. Τρως όταν απογοητεύεσαι και όταν χωρίζεις. Το φαγητό είναι εκεί να σου προσφέρει όλη την παρηγοριά που δεν μπορούν οι άνθρωποι γιατί δεν κάνει και πολλές ερωτήσεις. Μα και στην ίδια τη σχέση δεν παίζει σημαντικό ρόλο το φαγητό; Τρώτε όταν βλέπετε ταινία, μαγειρεύεις ένα ρομαντικό δείπνο για να φτιάξεις ατμόσφαιρα ή μαγειρεύεις για να ανακοινώσεις κάποια ευχάριστα νέα ή απλώς για να έχετε κάποιες ευχάριστες στιγμές μετά από μια δύσκολη μέρα. Γενικά, οι προτιμήσεις στο φαγητό παίζουν σημαντικό ρόλο σε μια σχέση όσο άσχετο και δευτερεύον κι αν φαίνεται. Πώς να στεριώσει, λοιπόν, η σχέση βρε αγάπη μου αν για παράδειγμα εσύ είσαι vegan και αυτός τρώει τα πάντα; Κάντ’ το εικόνα.

Πρώτο ραντεβού και έχετε αποφασίσει να πάτε για ταινία και μετά κάπου για φαγητό, σ’ ένα ήσυχο μέρος να μπορείτε να μιλήσετε με την ησυχία σας. Ακριβώς επειδή δε θεωρούσατε πρωτεύοντες πληροφορίες τις διατροφικές σας προτιμήσεις, δεν ξέρετε τι αρέσει να τρώει ο καθένας. Όλα κυλούν ομαλά τις πρώτες ώρες ειδικά μιας που δεν έχεις δει ακόμα τον σύντροφο σου να τρώει. Πηγαίνετε στο εστιατόριο και είναι η στιγμή που παραγγέλνετε. Εσύ διαλέγεις μια σαλάτα –όχι για να το παίξεις fan της υγιεινής διατροφής αλλά επειδή αυτή είναι η φιλοσοφία σου, δεν τρως τίποτα που να έχει προέλθει με βία από κάποιο μέλος του ζωικού βασιλείου– κι εκείνος προσπαθώντας να σε μιμηθεί παραγγέλνει επίσης μια σαλάτα, αλλά τι σαλάτα; Του σεφ! Και τι ξέρουμε για τη σαλάτα του σεφ; Έχει μαγιονέζα, αυγά, ζαμπόν. Κι αυτά ακριβώς τα υλικά είναι που δεν τρως.

Κάπου εκεί αρχίζουν τα φαίνονται τα σύννεφα. «Θεέ μου, με τι άνθρωπο βγήκα;», σκέφτεσαι και ψάχνεις αμέσως την έξοδο κινδύνου. Εντάξει, ηρέμησε λίγο, δεν ήρθε το τέλος του κόσμου επειδή ο πιθανόν αν επιζήσει σήμερα έρωτάς σου τρώει αυγά, απλώς κλείνε τα μάτια σου ή δε θα τρώτε παρέα. Λύσεις υπάρχουν, αν αποφασίσετε ότι τελικά ταιριάζετε σε όλα τα υπόλοιπα και ψάχνετε τα ίδια πράγματα στους άλλους τομείς.

Μα εδώ μιλάμε για τελείως διαφορετική φιλοσοφία, έχετε εντελώς αντίθετη ιδεολογία ζωής. Ο ένας κατέφυγε στο να τρώει μόνο προϊόντα που δεν προέρχονται από ζώα και ο άλλος δεν έχει κανένα πρόβλημα να καταβροχθίσει τα παράγωγά τους ή τα ίδια όλες τις ώρες της μέρας. Δύσκολη υπόθεση να διατηρήσεις μια σχέση, πόσο μάλλον αν υπάρχει τέτοιο χάσμα στις προτιμήσεις των φαγητών. Σκέψου να λατρεύεις τα γλυκά και να βρεις τον έρωτα στο πρόσωπο κάποιου που δεν τρώει γλυκά σχεδόν ποτέ ή ακόμα χειρότερα, να μη θέλει καν τα βλέπει και να τα δυσφημίζει διαρκώς;

Εκεί, ξεκίνα να επιστρέφεις τον έρωτα εκεί που τον βρήκες. Η σχέση με τα γλυκά δεν είναι διαπραγματεύσιμη. Αλλά μπορείς να το σκεφτείς κι αλλιώς. Θα αφήνεις τα γλυκάκια σου ανενόχλητα στο ψυγείο γνωρίζοντας ότι ο σύντροφος σου ούτε καν θα τα δοκιμάσει κι αυτή είναι η θετική πλευρά των διαφορετικών διατροφικών προτιμήσεων.

Μια σχέση βασίζεται σε πολλά πράγματα, στιγμές που περνάς με τον άνθρωπο που κάνει την καρδούλα σου να χτυπά λίγο πιο δυνατά, τσακωμούς στην περίπτωση μας για το πού θα πάτε να φάτε, μηνύματα, συναντήσεις και απίστευτα βλέμματα. Η διαφορετικότητα στις απόψεις και τις προτιμήσεις είναι κάτι όμορφο και θα έπρεπε να είναι σεβαστό, μιας και θα κάνει και τη σχέση σας πιο ενδιαφέρουσα και θα μαθαίνετε ο ένας από τον άλλον. Είναι αλήθεια ότι η αγάπη υπερνικά τα πάντα· αλλά ίσως η αγάπη για το φαγητό υπερνικά την ανθρώπινη.

 

Συντάκτης: Κατερίνα Μάρου
Επιμέλεια κειμένου: Μάιρα Τσιρίγκα