Ακούγοντας τη λέξη παραμύθι, δεν αποκλείεται να σου έρχονται αναμνήσεις από τον παππού σου, όπου σου εξιστορούσε με γλυκύτητα και αγωνία τις περιπέτειες του ήρωα ενός παραμυθιού. Είναι μια ιστορία εύηχη και ιδανικά πλασμένη, ώστε στο άκουσμά της να εκπληρώνει τις επιθυμίες και τις ανάγκες που υποσυνείδητα έχεις. Ένα παραμύθι, αν και είναι δομημένο πάνω σε μια φανταστική ιστορία, κρύβει μέσα του και δόσεις αλήθειας. Μια αλήθεια που γνωρίζει μόνο ο δημιουργός του.

Μεγαλώνοντας, καταλάβαμε και κατανοήσαμε στην πράξη, πως οι παραμυθάδες αυτών των ιστοριών, δεν κρύβονται μόνο ανάμεσα σε εικονογραφημένες σελίδες. Είδαμε και γνωρίσαμε πολλούς από αυτούς και δεν ήταν ακριβώς έτσι όπως τους φανταζόμασταν σαν ήμασταν παιδιά. Άνθρωποι με ευχέρεια στο ψέμα και στα μεγαλεπήβολα σχέδια. Μεγάλα λόγια που άγγιξαν τόσο το μυαλό, όσο και την ψυχή, και ωστόσο σκορπίστηκαν στο φύσημα του ανέμου της αλήθειας.

Υποσχέσεις που μας έδωσαν τη στιγμή που τις είχαμε ανάγκη όσο ποτέ. Συναισθήματα που ενεργοποιούνταν μόνο με μία του φράση. Στιγμές που άκουγες ξαφνικά αυτό που ήθελες ν’ ακούσεις διακαώς. Αυτοί οι άνθρωποι πάντα θα μπορούν με ευκολία να διαβάζουν την ανάγκη σου και να σε χειρίζονται λεκτικά, πλάθοντας το παραμύθι που θα ήθελες να ζήσεις. Μπορεί να ξεκινούν από ένα αθώο φλερτ, στήνοντας τη σκακιέρα με τους κανόνες που οι ίδιοι θέλουν για να καταφέρουν να σε παραπλανήσουν. Ξεκινώντας μια σχέση με τις ιδανικότερες συνθήκες, παρουσιάζοντας τον εαυτό τους ως τον τέλειο σύντροφο, ώστε να πάρουν αυτό που θέλουν. Ακόμα και για την απόλαυση μιας βραδιάς, παίρνοντας την ικανοποίηση της κατάκτησης, στρώνοντας με ευκολία το χαλί με το οποίο θα σε τυλίξουν.

Πολλοί πληγώθηκαν από ψεύτικα λόγια και μεγάλες ουτοπίες ξεγελασμένοι από τα «παραμύθια». Λίγοι, όμως, έψαξαν να βρουν τι κρυβόταν στ’ αλήθεια πίσω από αυτά τα λόγια. Κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις και για να έχεις σωστή κρίση μιας κατάστασης, πρέπει να στρίψεις το νόμισμα και να δεις και τις δύο πλευρές.

Αναρωτήθηκες ποτέ τι κρύβεται πίσω από ένα ψέμα; Ίσως μια αλήθεια, μια ανεκπλήρωτη επιθυμία, μια αχόρταγη ανασφάλεια. Όλα αυτά που δημιουργούν την ανάγκη ενός ανθρώπου που δεν έχει δεχτεί αυτά που καρτερικά περίμενε να του δώσουν, και τα διεκδικεί μόνος του με κάθε τρόπο.

Κάποιος, λοιπόν, σου έδωσε μια μεγάλη υπόσχεση και σου χάρισε όμορφα λόγια που σε άγγιξαν -αν και είχες αμφιβολία για την ειλικρίνειά τους. Αυτός ο κάποιος, ίσως, είχε την ίδια ανάγκη μ’ εσένα. Ίσως, να ήθελε να ανταποδόσεις εκείνα τα λόγια. Να ακούσει κι εκείνος το δικό σου «παραμύθι». Να πάρει την ψυχική ευχαρίστηση πως είναι ποθητός, πως κάποιος τον σκέφτεται. Υποσχόμενος μια αψεγάδιαστη σχέση, γεμάτη έρωτα και δυνατή αγάπη, προσπαθώντας να εκπληρώσει τη δική του ανάγκη και επιθυμία.

Το παραμύθι που έπλασε, μπορεί να μην ήταν κακόβουλο και με στόχο να σε βλάψει. Ίσως, να το έπλασε αναζητώντας την ασφάλεια στο πρόσωπό σου που θα καλύψει την ανασφάλειά του. Προσπάθησε να θυμηθείς ο ίδιος στιγμές που είχες τόσο πολύ ανάγκη να πεις σε κάποιον «Σ’ αγαπώ». Που ξεφυσούσες ανήσυχος στην αναμονή, μέχρι να έρθει εκείνος ο άνθρωπος που θα σε ηρεμήσει. Εκείνες τις νύχτες που έπλαθες κι εσύ το παραμύθι της τέλειας σχέσης, παραμυθιάζοντας αθώα τον ίδιο σου τον εαυτό.

Η έννοια του «δικαιολογώ» και του «κατανοώ» χωρίζονται από μια λεπτή κλωστή. Δεν πρέπει να δικαιολογούμε και να κρίνουμε. Πρέπει, όμως, να κατανοούμε ακόμα και τα αδικαιολόγητα ή έστω να προσπαθούμε. Ο «παραμυθάς», δεν έχει πάντοτε σκοπό να σε ξεγελάσει και να αρπάξει κάτι από σένα. Πολλές φορές, απλώς λειτουργεί σαν ένα μικρό παιδί που του λένε όχι για το παιχνίδι που θέλησε, και εκείνο προσπαθεί να πείσει τους γονείς του να του το πάρουν.

Η ανάγκη της έλλειψης ενός συναισθήματος δημιουργεί κενά και ίσως κάποιες ψυχικές πληγές. Σίγουρα πρέπει να βάζουμε μπροστά τη λογική και την ηθική, ώστε να μην πληγώσουμε κάποιον άλλον προσπαθώντας να καλύψουμε αυτά τα κενά. Δεν είναι, όμως, όλοι οι άνθρωποι ίδιοι. Είτε λόγω εγωισμού, είτε λόγω αδυναμίας, κάποιοι θα προσπαθήσουν να κερδίσουν αυτό που θέλουν με τους λάθος τρόπους.

Ο σημαντικότερος λάθος τρόπος, είναι ο χειρισμός του συναισθήματος. Η εξιστόρηση μιας δραματικής ιστορίας από τα χείλη του με σκοπό να παίξει με τις ισορροπίες του συναισθηματικού σου κόσμου. Ανήθικο. Κάθε παραμύθι όμως είπαμε πως εμπεριέχει και δόσεις αλήθειας. Κι αν είναι αλήθεια; Αέρινα, μελωδικά λόγια ενός ποιητή των δρόμων που έδωσαν φτερά στην καρδιά σου. Ίσως, υποκριτικό. Κι αν ήθελε απλώς να πιαστεί από αυτά τα φτερά για να πετάξει μαζί σου;

Δε θα υπάρξει ποτέ αμφιβολία πως το ψέμα είναι κάτι «κακό». Πως το να κοροϊδεύεις κάποιον με σενάρια φαντασίας για να τον κερδίσεις, είναι σαν κάλπικη λίρα. Οι παραμυθένιες ιστορίες, όμως, είναι φτιαγμένες για εκείνους που τις έχουν ανάγκη, από εκείνους που τις έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

Όταν, λοιπόν, θεωρήσεις πως το παραμύθι που ακούς δεν είναι αλήθεια, θυμήσου πως μικρός κι εσύ σαν ήσουνα, ζητούσες παραμύθια.

 

Συντάκτης: Κωνσταντίνος Συριόπουλος
Επιμέλεια κειμένου: Μάιρα Τσιρίγκα