fgbfnn

Αν παρατηρήσεις τον κόσμο γύρω σου, θα δεις ότι υπάρχουν οικογένειες που διαφέρουν μεταξύ τους. Άλλες έχουν πολλά παιδιά, άλλες λίγα, άλλες κανένα και κάποιες άλλες μόνο ένα. Σ’ αυτή την τελευταία κατηγορία θα εστιάσουμε εμείς. Οικογένεια με ένα και μόνο παιδί. Πολλά έχουν ακουστεί για τα μοναχοπαίδια, άλλα φήμες κι άλλα πραγματικότητα. Σίγουρα έχεις ακούσει κι εσύ πολλά κλισέ που αφορούν τα παιδιά αυτά· παρακάτω θα δούμε και θα διαψεύσουμε τα 10 μεγαλύτερα:

 

1. Τα μοναχοπαίδια νιώθουν μοναξιά

Ένα μοναχοπαίδι δε νιώθει μονίμως μόνο του αλλά ούτε το ενοχλεί να μείνει μόνο του. Δεν αναζητά οπωσδήποτε ερωτικό σύντροφο ή παρέα. Αν κάπου δεν ταιριάζει, δε θα προσπαθήσει να ταιριάξει με το ζόρι. Τα μοναχοπαίδια δεν είναι μοναχικά παιδιά απλώς έχουν γίνει φίλοι με τη μοναξιά τους.

 

2. Τα μοναχοπαίδια δεν είναι ευτυχισμένα

Συχνά κυκλοφορεί η άποψη ότι τα μοναχοπαίδια δεν μπορούν να νιώσουν την ευτυχία γιατί δε μεγάλωσαν σ’ ένα σπίτι με πολλές παιδικές φωνές, άποψη που φυσικά δεν ισχύει αφού τα μοναχοπαίδια -όπως κι όλοι οι άνθρωποι- μπορούν κάλλιστα να γίνουν όσο ευτυχισμένα επιλέξουν να είναι. Έρευνες μάλιστα δείχνουν πως τα μοναχοπαίδια τείνουν να γίνονται πιο ευτυχισμένα στη ζωή τους αφού από μικρά δεν είχαν να ανταγωνιστούν κανέναν.

 

3. Τα μοναχοπαίδια είναι ανώριμα και δεν αναλαμβάνουν ευθύνες

Μεγάλο κλισέ κι αυτό και μέγα λάθος. Τα παιδιά που μεγάλωσαν χωρίς αδέρφια αναλαμβάνουν περισσότερες ευθύνες και πρωτοβουλίες στη ζωή τους εφόσον δεν έχουν μεγαλύτερα αδέρφια για να φροντίσουν για οτιδήποτε- ακόμα και ως προς τη σκληραγώγησή τους μέσω της κόντρας. Επίσης, γίνονται συνήθως πιο ώριμοι ενήλικες εφόσον από μικρή ηλικία μπαίνουν με ευκολία στον κόσμο των μεγάλων.

 

4. Τα μοναχοπαίδια δεν είναι κοινωνικά

Κυκλοφορεί η άποψη ότι ένα μοναχοπαίδι θα κάνει δύσκολα φίλους και θα μοιραστεί μαζί τους τα μυστικά του ή ό, τι το απασχολεί. Πράγματι, ένα μοναχοπαίδι δε θα ανοιχτεί τόσο εύκολα και δε θα βάλει τον οποιονδήποτε σε μια σημαντική  θέση στη ζωή του αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δε μιλά σε όλους ή δεν έχει κοινωνικές  επαφές, ίσα- ίσα αυτά τα παιδιά μπορεί να είναι πιο εξωστρεφή.

 

5. Τα μοναχοπαίδια είναι εγωκεντρικά

Επειδή μεγάλωσαν μόνα τους τείνει να κυριαρχεί η άποψη ότι νοιάζονται μόνο για τον εαυτό τους και θα ποδοπατήσουν οποιονδήποτε για να πετύχουν. Μέγα λάθος! Μπορεί τα μοναχοπαίδια να μεγάλωσαν έχοντας όλη την προσοχή στραμμένη πάνω τους, αυτό όμως δεν τα κάνει απαραίτητα εγωκεντρικά. Έχουν μια υγιή αγάπη προς το εαυτό τους, νοιάζονται βαθιά όμως για τους άλλους αφού κρύβουν μέσα τους όλη εκείνη την αγάπη που δε χάρισαν ποτέ σε κάποιο αδερφάκι.

 

6. Τα μοναχοπαίδια είναι εξαρτημένα από τους γονείς τους

Τα παιδιά αυτά δεν έχουν σχέση εξάρτησης από τους γονείς τους αλλά συμπεριλαμβάνουν στη σχέση γονέα-παιδιού και τη σχέση αυτή μεταξύ των αδερφών. Έχουν την τάση να είναι πιο δεμένα με τους γονείς τους εφόσον σε αυτούς θα εκμυστηρευτούν και το πρόβλημα που υπό άλλες συνθήκες θα μπορούσαν να μοιραστούν με το αδερφάκι τους.

 

7. Τα μοναχοπαίδια «κρέμονται» στους φίλους τους

Ένα μοναχοπαίδι θα δεις και εσύ ότι νοιάζεται πολύ περισσότερο για τους φίλους τους από κάποιον άλλον, δείχνει την προστατευτική του πλευρά και συγχωρεί όλα τα λάθη των φίλων του εφόσον γι’ αυτό είναι η οικογένεια και τα αδέρφια που επέλεξε να έχει στη ζωή του. Ίσως τελικά το μοναχοπαίδι να είναι ο φίλος που πάντα θέλαμε.

 

8. Τα μοναχοπαίδια θέλουν να είναι πάντα στο επίκεντρο της προσοχής

Τα παιδιά αυτά μεγάλωσαν έχοντας στραμμένη όλη την προσοχή πάνω τους, αυτό όμως δε σημαίνει ότι επιθυμούν να είναι το επίκεντρο σε όλη τους τη ζωή. Αντιθέτως, αυτά τα παιδιά θέλουν να φεύγουν από το κέντρο της προσοχής και να αποκτούν ενίοτε δευτερεύοντα ρόλο μιας και είχαν την προσοχή από μικρά.

 

9. Τα μοναχοπαίδια μεγαλώνουν μέσα σε μια φούσκα

Πράγματι, οι γονείς των μοναχοπαιδιών τα προστατεύουν λίγο περισσότερο από το συνηθισμένο, αυτό όμως δεν τα κάνει ανίκανα να αντιμετωπίσουν τον έξω κόσμο. Τα μοναχοπαίδια κρύβουν μια δυναμική μέσα τους γιατί ξέρουν ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τον κόσμο ολομόναχα, είναι δυναμικά και ανεξάρτητα ακριβώς επειδή οι «ρίζες» τους, οι γονείς τους τούς έμαθαν να παλεύουν για όλα θέλουν με την ευαισθησία και την ευγένεια που έχουν.

 

10. Τα μοναχοπαίδια είναι προβληματικά παιδιά

Ίσως από τις πιο προσβλητικές απόψεις της ιστορίας των παιδιών που μεγάλωσαν χωρίς αδέρφια, όχι μόνο για τα ίδια αλλά και για τους γονείς τους. Τα παιδιά αυτά, όχι μόνο δεν είναι προβληματικά, αλλά επειδή μεγαλώνουν σ’ ένα περιβάλλον με πολλούς ενήλικες, τείνουν να έχουν καλύτερες επιδόσεις στο σχολείο και την εργασιακή τους πορεία αφού δέχονται ποικίλα ερεθίσματα από τα πρώτα χρόνια της ζωής τους.

 

Τα παρεξηγημένα αυτά παιδιά, τα μοναχοπαίδια μας δεν είναι παιδιά βυθισμένα στη θλίψη και τη μοναξιά, είναι παιδιά που χαμογελούν πλατιά και χαρίζουν όλη αυτή την αγάπη που δέχτηκαν τόσα χρόνια και κρατούν μέσα τους. Αν είσαι μοναχοπαίδι, τώρα ξέρεις ότι αυτά που ακούς δεν ισχύουν-αν και σίγουρα το ήξερες ήδη. Αν έχεις μοναχοπαίδι, μη φοβάσαι τίποτα‧ το παιδί σου αντέχει περισσότερα από όσα νομίζεις. Αν έχεις φιλαράκι ή σύντροφο μοναχοπαίδι, έχεις μεγάλη τύχη‧ την αγάπη που θα σου δώσει δε θα τη βρεις αλλού.

Συντάκτης: Κατερίνα Μάρου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου