Δεν ξέρω αν αποφασίσαμε να κάνουμε μόδα το ghosting ή αν απλώς δώσαμε όνομα σε μια ήδη πάγια τακτική. Το «ψάξε ψάξε, δε θα με βρεις» που προτιμούμε συχνά να παίζουμε για να μην παραδεχθούμε ότι κάτι μέσα μας τελείωσε για τον άνθρωπο που έχουμε απέναντί μας, κάτι δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο, αλλά δεν έχουμε τα κότσια να του το πούμε κατάμουτρα και να διαχειριστούμε ότι θα πληγωθεί.

Το ghosting είναι η τακτική αυτή που απλώς εξαφανίζεσαι κι αφήνεις τον άλλον άνθρωπο -που μέχρι προ ολίγου σήμαινε κάτι για σένα- στα κρύα του λουτρού να αναρωτιέται αν όντως υπήρξες ή σε επινόησε η φαντασία του. Δεν ξύπνησες ένα πρωί κι αποφάσισες να εξαφανιστείς από τη ζωή του άλλου ατόμου βέβαια- ήταν κάτι που σκεφτόσουν καιρό. Είχες ξενερώσει μέρες πριν μαζί του κι απλώς σκεφτόσουν πώς θα αποχωρήσεις ήσυχα- ήσυχα χωρίς να κάνεις θεαματική έξοδο, χωρίς να πρέπει ν’ ασχοληθείς με όλο το δράμα που συνήθως φέρνει η ανακοίνωση του τέλους μιας σχέσης. Με ερωτήσεις του τύπου «μα τι άλλαξε;» με τα κλάματα ή τον κυνισμό και τα νεύρα που συνήθως συνοδεύουν το σοκ της απόρριψης.

 

Get Over It! | eBook


€5,00

-----

 

Με σιωπή δεν ξεκίνησε όλο αυτό το παιχνίδι μαζί σας; Ε, με σιωπή ήθελες και να το τελειώσεις. Τα λόγια είναι περιττά όταν ο έρωτας βγαίνει από την πόρτα. Συμφωνούμε, αλλά έλα που όταν ο έρωτας έβγαινε από την πόρτα, εσύ πήδηξες από το παράθυρο μη τυχόν χρειαστεί να πεις «αντίο». Τώρα που πέρασε λίγος καιρός από τότε που αποφάσισες να γίνεις εσύ το φάντασμα που θα κυνηγά ένας άλλος άνθρωπος στη ζωή του χωρίς να σε βρίσκει πουθενά, τώρα που έφυγε από πάνω σου όλη εκείνη η πίεση για να δώσεις το τέλος και ξεπέρασες τον πανικό του πόνου που θα προκαλούσες, κάθισε να σκεφτείς πώς μπορεί να ένιωσε ο άνθρωπος που του έκανες ghosting.

Ξύπνησε ένα πρωί- έχοντας πλήρη άγνοια των δικών σου ανησυχιών κι αποφάσεων- σου έστειλε μήνυμα, περίμενε ώρες και δεν έλαβε απάντηση. Σε πήρε τηλέφωνο και το μόνο που άκουσε ήταν το «τουτ τουτ» του τηλεφώνου σου. Βιάστηκε να σε δικαιολογήσει -έχεις δουλειά, σκέφτηκε- και λογικά θα καλέσεις αργότερα, γιατί δεν μπορούσε να διανοηθεί ότι  θα κάνεις κάτι τέτοιο∙ εσύ που μέχρι πριν λίγο έσταζες μέλι και σχεδίαζες την επόμενη συνάντησή σας.

Ξαναπροσπάθησε μετά από ώρα κι ύστερα πάλι, μέχρι ν’ αρχίσει εν τέλει ν’ ανησυχεί. Όχι, σε κανέναν δεν πάει απευθείας το μυαλό στο ghosting, θα πρέπει πρώτα να φας τα μούτρα σου βλέποντας ότι απλώς δεν ενδιαφέρεις τον άλλον για να το καταλάβεις. Γιατί συνήθως η εξαφάνιση ακολουθεί μετά από τόσο έντονο ενδιαφέρον, που απλώς δεν μπορείς να το συλλάβεις.

Σκέφτεται ότι κάτι σου συνέβη λοιπόν. Ίσως είχες κάποιο τρακάρισμα, ίσως σου έπεσε ένα τούβλο στο κεφάλι κι αντί να βάλεις μυαλό έχασες τις αισθήσεις σου, ίσως σου έκλεψαν το κινητό την ώρα που πήγαινες να διαβάσεις το μήνυμα και να ξεκινήσεις να πληκτρολογείς. Ίσως να σε πίεσαν στη δουλειά, να μην είσαι καλά. Πολύ αργότερα κι αφού έχει εξαντλήσει κάθε ελπίδα ανταπόκρισης στις συνεχόμενες προσπάθειές του ο γκοσταρισμένος- αυτός που έχει υποστεί ghosting- άνθρωπος καταλαβαίνει ότι ούτε τηλέφωνο θα πάρεις, ούτε μήνυμα θα στείλεις.

Η τακτική του ghosting δεν είναι απλώς μια τακτική απόρριψης, σε κάνει να νιώθεις ότι δεν υπάρχεις, ότι όλα ήταν στο μυαλό σου κι ο άνθρωπος που πίστευες ότι κάτι ξεκινάτε, τελικά ήταν ένα ψέμα όρθιο που δεν είχε καν το θάρρος να παραδεχθεί στα μούτρα σου ότι δε θέλει τελικά.  Νιώθεις θιγμένος κι αδυνατείς να καταλάβεις αυτό που έχει συμβεί, αναρωτιέσαι τι πήγε λάθος αυτή τη φορά.

Βέβαια, πώς να τα αναρωτηθείς εσύ όλα αυτά; Αυτό που σ’ ενδιέφερε ήταν να σταματήσει να εμφανίζεται το όνομα αυτού του ατόμου στις ειδοποιήσεις και το κινητό σου, να βρεις την πολυπόθητη γαλήνη- κι αυτό το κατάφερες. Είναι σαν να μην υπήρξε ποτέ για σένα, είσαι σαν ένα τεράστιο κενό που κάποτε συμπλήρωσες με τον χρόνο σου και τώρα θέλησες να αδειάσεις.

Όλα καλά! Ξέφυγες, είσαι έτοιμος για νέες περιπέτειες που μακάρι να μη φερθείς το ίδιο σκάρτα. Άσε τον γκοσταρισμένο στο ζόρι του με την ευχή να βρει κάποια στιγμή έναν άνθρωπο να μείνει δίπλα του με σάρκα κι οστά κι όχι να κυνηγά φαντάσματα που δε θέλουν να βρεθούν.

 

Θέλουμε και τη δική σου ιστορία!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Κατερίνα Μάρου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου