Γιορτινές μέρες κι όλοι ήδη βρίσκονται μέσα σε ένα κλίμα ευτυχίας, προσφοράς αλλά και μιας όμορφης μελαγχολίας που συνήθως φέρνουν μαζί τους αυτές οι μέρες. Όλο και κάποιο ταξιδάκι θα έχεις σκεφτεί να κάνεις για να γνωρίσεις άλλες πόλεις, να δεις κι αλλού αυτό το γιορτινό πνεύμα.

Όσο πλησιάζουν τα Χριστούγεννα, κάθε πόλη έχει κάτι διαφορετικό να αναδείξει. Μια δική της γιορτή ή ένα χριστουγεννιάτικο χωριό για να προσφέρει χαρά στους κατοίκους και τους επισκέπτες της αλλά και να μοιράσει λίγη από την ιστορία της.

Σε μια μικρή πόλη του Βορρά, τη Φλώρινα υπάρχει ένα έθιμο αλλιώτικο από τα άλλα. Στις 23 Δεκεμβρίου μόλις σημάνει 12 ακριβώς το βράδυ ανάβουν μεγάλες φωτιές σε κάθε γειτονιά και η πόλη ενώνεται σε ένα μεγάλο πάρτι. Το έθιμο αυτό έρχεται από τα βάθη των αιώνων. Παλαιότερα, υπήρξε ένδειξη λατρείας προς τον ήλιο, ενώ με το πέρασμα των χρόνων συνδέθηκε στενά με τη φωτιά που άναψαν οι βοσκοί στον μικρό Χριστό και την αναγγελία της γέννησής του.

Κάθε γειτονιά έχει τη δική της φωτιά για την οποία προετοιμάζεται αρκετό καιρό πριν, ενίοτε ο χώρος που θα φιλοξενηθεί η φωτιά συνοδεύεται από μια καλύβα που έχουν φτιάξει τα παιδιά-διοργανωτές και περνούν αρκετό χρόνο εκεί σχεδιάζοντας πώς θα φτιάξουν τη φωτιά τους και προσέχοντας τα ξύλα τους. Πιο παλιά, υπήρχε το «έθιμο-παιχνίδι» τα παιδιά της μιας φωτιάς να κλέβουν ξύλα από άλλη φωτιά οπότε κάποιος έπρεπε να τα προσέχει σαν σωστός φύλακας. Οι φωτιές είναι έως και 15 μέτρα συνήθως κάνοντας τον κόσμο που τις βλέπει να θαυμάζει λιγάκι παραπάνω αυτούς που ανέβηκαν τόσο ψηλά για να τις στήσουν.

Το βράδυ της 23ης Δεκεμβρίου μοιάζει μαγικό αφού η ατμόσφαιρα που κυριαρχεί σε κάνει να πιστεύεις ότι όλα είναι δυνατό να συμβούν. Βγαίνεις από νωρίς για ν’ απολαύσεις και όλες τις δραστηριότητες που έχουν ετοιμάσει στην πόλη για εκείνη την μέρα και κατά της 12 παρά βρίσκεις τη θέση σου κοντά σε μια φωτιά, παίρνεις το κρασάκι σου και περιμένεις ν’ ανάψει.

Πυροτεχνήματα, μουσική και χαμός στο ανάμα σε κάνουν να νιώθεις ότι βρίσκεσαι στο μεγαλύτερο πάρτι της χρονιάς. Όλη η πόλη ξαφνικά γίνεται μια παρέα που γιορτάζει το αρχαιότερο έθιμό της. Τριγυρνάς όλο το βράδυ και εννοείται επισκέπτεσαι όλες τις γειτονιές για να δεις όλες τις φωτιές και στο τέλος να σχολιάσεις με την παρέα σου ποια γειτονιά έκλεψε φέτος τις εντυπώσεις. Πλάι στη φωτιά θα συναντήσεις χαρούμενα πρόσωπα που δε σταματούν λεπτό να χορεύουν και θα γευτείς τις παραδοσιακές γεύσεις του κρασιού και της φασολάδας που εκείνη την μέρα έχουν την τιμητική τους. Εντάξει, αν δεν τρως φασολάδα, θα βρεις σουβλάκια- νηστικό αρκούδι, δεν τριγυρνάει.

Πλατεία ηρώων, χαμάμ, μαχαλά, αέρ-οινο είναι μόνο λίγες από τις πιο γνωστές φωτιές της πόλης που δε γίνεται να μην πας. Κάνει κρύο οπότε εσύ τριγυρνάς ως πιστή απομίμηση Ρώσου κρυουλιάρη- ξέρεις τι κρύο κάνει στη Ρωσία; Φαντάσου το στη Φλωρίνα αυτό, παρέα με χιόνι και ομίχλη- είναι λίγο σαν να παίζεις σε θρίλερ αλλά τα Χριστούγεννα τη θέλουν και λίγο την περιπέτειά τους.

Το κρύο, ωστόσο, δε σε πτοεί από το να μείνεις έξω όλο το βράδυ. Λίγο η φωτιά, λίγο το περπάτημα, λίγο εσύ που έχεις ντυθεί αρκούδα, λίγο και το όλο κλίμα που σε παρασύρει σε κάνει να θέλεις να μείνεις ως το τέλος και να διασκεδάσεις με φίλους και γνωστούς. Ένα ξέφρενο πάρτι που απλώνεται σε κάθε γωνιά της πόλης, γιατί να το χάσεις;

Συντάκτης: Κατερίνα Μάρου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου