Άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου, λένε, και συνεχώς είμαστε σε μια διαδικασία αναζήτησης, να δούμε τι κρύβει, τι θέλει να πει με τα λεγόμενά του, τι δηλώνει όταν κάθεται με συγκεκριμένο τρόπο και γενικότερα ν’ ανακαλύψουμε όσα θεωρούμε πως έχει κρυμμένα.

Πολύ συχνά εμφανίζονται ερμηνείες για το τι σημαίνει όταν στεκόμαστε σε μια συγκεκριμένη στάση σώματος, άλλες φορές μπαίνουμε στη διαδικασία να ερμηνεύσουμε τα όνειρα, ειδικά απ΄τη στιγμή που συνδέονται με το υποσυνείδητό μας θεωρούμε πως θα μας αποκαλύψουν κάτι καινούριο. Έχουμε, λοιπόν, την τάση να ερμηνεύουμε κάθε λογής ενέργεια που κάνουμε, ώστε να εξηγήσουμε την εκάστοτε συμπεριφορά μας.

Κάπως έτσι, φτάσαμε και στα περιβόητα ψυχολογικά tests που μπορούμε να τα βρούμε παντού πλέον. Πολλές φορές μπαίνουμε στη διαδικασία να κάνουμε τέτοιου είδους «παιχνίδια» με την παρέα μας και μένουμε άναυδοι με τα αποτελέσματα, τα οποία εκτός από πολύ γέλιο και σχόλια, φέρνουν και αποκαλύψεις για κομμάτια της ζωής μας που για διάφορους δικούς μας προσωπικούς λόγους δε συζητάμε πολύ άνετα.

Σεξ. Αυτό είναι ένα θέμα που αποτελεί συχνά ταμπού για κάποιους και δε θέλουν να το συζητούν με φίλους ή ακόμη και να αποκαλύψουν στον σύντροφό τους αυτά που όντως θέλουν να δοκιμάσουν. Μέσα από τις επεξηγήσεις αυτών των φαινομενικά αθώων ερωτήσεων του ψυχολογικού test, προβάλλεται ο ερωτικός ενδόμυχος εαυτός μας ή τι πραγματικά θα επιθυμούσαμε από τον σύντροφο μας αλλά δεν τολμούμε να πούμε.

Για παράδειγμα, στην ερώτηση: «Αν βρισκόσουν μέρες στην έρημο και έβρισκες ένα μπουκάλι νερό τι θα έκανες;», περιμένεις ότι όποια και να είναι η απάντησή σου, η εξήγησή της θα αφορά το κατά πόσο απολαμβάνεις τη ζωή και κατά πόσο εκφράζεις και μοιράζεσαι τα συναισθήματά σου και σε τι βαθμό σου είναι σημαντικά τα υλικά αγαθά. Μα φυσικά και δε θα ήταν τόσο απλό. Αν πίνεις όλο το νερό, δίνεις το 100% του εαυτού σου κατά τη διάρκεια των σεξουαλικών σου επαφών. Αν πίνεις λίγο, μην πίνεις λίγο, είναι κρίμα και για σένα και για τον άνθρωπο που ενδεχομένως περνάτε μαζί τα βράδια.

Σε ένα test που είχαμε κάνει μια φορά είχε ως επιλογή: «Σχεδιάστε τη διαδρομή που θα προτιμούσατε να κάνει το τρενάκι σε ένα λούνα παρκ» και αναλόγως με τον τρόπο σχεδιασμού που επέλεξες για το τρενάκι, αποκαλύπτονταν οι τρόποι που ήθελες να κινηθεί ο/η παρτενέρ σου κατά την διάρκεια του σεξ. Αν τα αποτελέσματα έχουν πολλά σκαμπανεβάσματα, γρήγορες κινήσεις, έντονη διαδρομή και αδρεναλίνη τότε σήμαινε πως τέτοια θέλεις και στο κρεβάτι πονηρούλη και ντρέπεσαι να το πεις. Αν πάλι το αποτέλεσμα περιλάμβανε ήσυχες διαδρομές, δρόμους ήρεμους και ίσως βαρετούς για κάποιους, πορεία χωρίς εκπλήξεις και όλα αναμενόμενα, τότε αντίστοιχες θα ήταν και οι επιθυμίες σου στο κρεβάτι. Βέβαια, εντάξει, γούστα είναι αυτά. 

Έτσι, με τέτοιες απλοϊκές ερωτήσεις, φανερώνονται οι ενδόμυχες επιθυμίες που πιθανόν να μην ξέραμε πως κουβαλούσαμε μέσα μας. Περάσαμε πολλά βραδιά με άφθονο γέλιο με την παρέα μας όταν ακούγαμε τις εξηγήσεις που είχαν οι απαντήσεις που δίναμε -απαντήσεις για τις οποίες μέχρι σήμερα κοροϊδεύουμε ο ένας τον άλλον. Κάποιες φορές, μάλιστα, δοκιμάσαμε αυτά τα tests και στους συντρόφους μας για να δούμε τι κρύβουν. Μπορεί και να είχαν κάποιο αποτέλεσμα που θεωρούσαμε πως μας ταίριαζε, ενώ άλλες φορές το αποτέλεσμα δεν είχε καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Συχνά αναρωτιόμαστε αν αυτά τα testακια είναι έγκυρα, αν έχουν βάση τα συμπεράσματά τους ή είναι απλώς επινόηση κάποιου και σπαταλάμε τον χρόνο μας. Σίγουρα έχουν κάποια βάση, αλλά γνωρίζουμε όλοι καλά ότι δεν μπορεί να ισχύει το ίδιο αποτέλεσμα για όλα τα άτομα ταυτόχρονα, καθώς ο καθένας μας είναι διαφορετικός και αποτελεί μια μοναδική προσωπικότητα με μοναδικά χαρακτηριστικά. Δεν αρέσουν σε όλους τα ίδια. Άλλοι θέλουν ένταση, άλλοι ηρεμία και σίγουρα ο καθένας μέσα του έχει ενδόμυχες σκέψεις που δε θέλει να αποκαλύψει και να μοιραστεί.

Το συμπέρασμα αυτών των test είτε ισχύουν είτε όχι θα έπρεπε να είναι ένα: Δε θα έπρεπε να υπάρχουν ταμπού ή «θέλω» που κρατάμε κρυφά κυρίως στο κρεβάτι μας. Δε χρειάζεται να περιμένουμε ένα test να μας φανερώσει όσα μπορούμε να παραδεχθούμε μόνοι μας τόσο στους ίδιους μας τους εαυτούς όσο και στον εκάστοτε σύντροφό μας.

Συντάκτης: Κατερίνα Μάρου
Επιμέλεια κειμένου: Μάιρα Τσιρίγκα