paul1171

 

Κατά γενική ομολογία, ο έρωτας έχει συνδυαστεί με ροζ συννεφάκια και κινηματογραφικά ρομάντζα, με όλα τα κλισέ συνοδευτικά τους, όπως σοκολάτες, λουλούδια κι άλλες γλυκανάλατες εκπλήξεις και δωράκια. Αλλά ο έρωτας είναι πολυπρόσωπος κι αυτή η οπτική του δεν είναι παρά μόνο ένα απ’ τα χιλιάδες πρόσωπά του, που πολλές φορές αποτελεί μόνο τον προθάλαμο για τον κυρίως χώρο.

Ποιος έχει ορίσει τον ρομαντισμό ως το κύριο συστατικό μιας επιτυχημένης σχέσης και γιατί να πρέπει να θεωρείται ο πρωταγωνιστής σε αυτήν; Είμαστε  τόσο στενά συνδεδεμένοι με αυτή την ιδέα, που αν δεν τον βρούμε στη σχέση μας και μάλιστα στην ποσότητα που επιθυμούμε κι έχουμε φανταστεί, πολλές φορές ξενερώνουμε, αγανακτούμε ή κι απαιτούμε να μας τον προσφέρουν, καθώς έτσι νομίζουμε ότι θα πάρουμε την ικανοποίηση ότι ο άνθρωπός μας μάς νοιάζεται και μας αγαπάει.

Μήπως, τελικά, ο ρεαλισμός κι όσα καθημερινά βιώνουμε με τον άνθρωπό μας είναι αυτά που μας φέρνουν πραγματικά κοντά και μας κάνουν να τον ερωτευτούμε αληθινά; Ωραίος κι ο ρομαντισμός, τα προσεγμένα ρούχα, τα οργανωμένα ραντεβού, τα λουλούδια κι όλο αυτό το αστραφτερό πακέτο, δεν το αμφισβητεί κανείς, και σίγουρα χρειάζονται και κάποιες τέτοιες στιγμές σε μια σχέση, αλλά δεν παύει να αποτελεί το γυαλιστερό περιτύλιγμα κι αυτό που δεν μπορεί να καταλαμβάνει το μεγαλύτερο κομμάτι ενός «μαζί».

Η πλειοψηφία των στιγμών μας δε σχεδιάζεται, προκύπτει απ’ την καθημερινότητα. Κι εκεί είναι που βλέπεις τα αληθινά σου συναισθήματα για τον άλλον. Εκεί κατανοείς πώς είναι στα μάτια και την καρδιά σου. Ο ρεαλισμός θα τον ξεγυμνώσει και θα σου επιτρέψει να γνωρίσεις τον πραγματικό του εαυτό. Μέσα απ’ τα απλά και καθημερινά μαθαίνεις να ερωτεύεσαι και να αγαπάς ουσιαστικά, κι εκεί είναι εξάλλου κι η μαγεία του συναισθήματος, στο αυθόρμητο κι απρογραμμάτιστο.

Μπορεί όταν ξεφουσκώσει ο ενθουσιασμός κι αρχίσετε να χαλαρώνετε, να σας φανεί παράξενο που η σχέση δε θα ‘ναι όπως στις ταινίες (μεγάλη πλάνη το Χόλιγουντ), αλλά αν κοιτάξεις πιο προσεκτικά, θα βρεις ειλικρινέστερα και δυνατότερα συναισθήματα. Θα δεις αγάπη στον τρόπο που φέρεται ο ένας στον άλλον καθημερινά, ενδιαφέρον για το αν έφαγες, ευτυχία σ’ ένα άραγμα αγκαλιά στον καναπέ και γέλια στην προσπάθεια να μαγειρέψετε μαζί. Θα ανακαλύψεις την αλήθεια του άλλου, που πια θα ‘ναι ο εαυτός του, χωρίς να υποκρίνεται τον ρόλο του ιδανικού συντρόφου, όπως τον περιγράφουν τα φιλμάκια και τα βιβλία. Κι αν καταφέρεις να αγαπήσεις αυτήν την εκδοχή, θα ‘χεις καταφέρει τα πάντα.

Η πραγματικότητα ορίζει τη σχέση, όχι οι μετρημένες ειδικές περιστάσεις που κουβαλούν μια άλλη αίγλη, κι αυτή πρέπει να ‘ναι κι η πιο γοητευτική. Το περιτύλιγμα το βγάζεις και το πετάς. Είναι λαμπερό ακριβώς για να τραβήξει το πρώτο ενδιαφέρον και να σ’ οδηγήσει να διαλέξεις το συγκεκριμένο προϊόν. Για να το γευτείς όμως, πρέπει να το βγάλεις, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τον ρομαντισμό της αρχής. Λειτουργεί σαν το περιτύλιγμα για να γίνει η πρώτη προσέγγιση, αλλά η αληθινή γεύση κρύβεται στον ρεαλισμό της σχέσης, στις συνηθισμένες μέρες που δεν είναι καθόλου αδιάφορες γιατί βιώνονται μαζί.

Μη φοβάστε να ζήσετε κάτω απ’ τα σύννεφα, επειδή έχετε δει τους περισσότερους να πετάνε πάνω από αυτά. Οι βιτρίνες σπάνε εύκολα και συνήθως δε δίνουν καμία εγγύηση για τυχόν ατυχήματα. Η πραγματικότητα είναι η μόνη που δύσκολα μπορεί να αμφισβητηθεί. Γνωρίζει να χτίζει γερές βάσεις κι αν μάθεις να την αντιμετωπίζεις με σεβασμό κι αισιοδοξία, θα σου δείξει το καλύτερο και πιο ερωτεύσιμο πρόσωπό της.

Συντάκτης: Μαρία Βίγλα
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη

Κάνε σχόλιο!

Έχεις κάποια ιδέα για άρθρο;

Μπορείς να μας προτείνεις ένα θέμα που θα ήθελες να διαβάσεις σε κάποιο απ' τα επόμενα άρθρα μας!