Όταν βλέπεις πως η οπτική σου πάνω σε ένα θέμα που σε έχει στεναχωρήσει ή αγχώσει, κι οι τρόποι που έχεις δοκιμάσει μέχρι στιγμής να το αντιμετωπίσεις δε σου έχουν βγει σε καλό, ούτε σου έχουν φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, το πρώτο πράγμα που σκέφτεσαι είναι πως ίσως κάνεις εσύ κάτι λάθος κι είναι κομματάκι λογικό. Αλλά ίσως πρέπει να το δεις αλλιώς, γιατί δεν μπορούμε να είμαστε καλοί στα πάντα. Έχεις αναλογιστεί ποτέ πως οι καταστάσεις που επιζητάς και τα αποτελέσματα που επιθυμείς ίσως δεν είναι απλά για εσένα;

Μερικές φορές πληγώνεσαι από την ίδια σου τη σιγουριά πως κάτι που θες αργά ή γρήγορα θα γίνει δικό σου. Είναι πολύ όμορφο να έχεις αυτοπεποίθηση και να παλεύεις συνεχώς για κάτι δίχως να χάνεις τις ελπίδες σου, ωστόσο κάποια πράγματα αποτυγχάνεις να τα πετύχεις και αυτό δε μεταφράζεται πάντα ως λίγη προσπάθεια από μεριάς σου, αλλά ως κάτι που δοκίμασες κι απλά δε σου βγήκε. Ας δούμε λοιπόν πώς μπορεί να γίνει ευκολότερο ν’ αφήσεις στην άκρη μια άδικη και άσκοπη μάχη.

 

1) Μάθε να τα παρατάς

Όταν κυνηγάς κάτι πολύ καιρό, αυτός περνάει χωρίς να αλλάζει κάτι και το μόνο που έχεις καταφέρει είναι να εξαντληθείς και να απογοητευτείς, αυτό από μόνο του είναι ένα σημάδι -όχι για να παραιτηθείς απαραίτητα, αλλά σίγουρα για να κάνεις μια παύση και να το βγάλεις για λίγο από το μυαλό σου. Το να μένεις προσκολλημένος σ’ ένα μοτίβο πράξεων το οποίο έχεις πείσει τον εαυτό σου πως θα βοηθήσει, καταντάει απλά κουραστικό κυρίως για την ψυχική σου ηρεμία, αλλά συχνά και για τα άτομα γύρω σου που μπορεί να βιώνουν αυτήν τη κατάσταση μαζί σου. Πολλές φορές το «σταμάτα να ασχολείσαι» των φίλων μας είναι η σωστότερη συμβουλή, κι ας είναι αυτή που αγνοούμε περισσότερο. Βγαίνοντας από μια κατάσταση και απλά παρατηρώντας τη, οι λύσεις μπορεί να σου έρθουν πολύ ευκολότερα.

 

 

2) Σταμάτα να κρίνεις τον εαυτό σου γιατί δεν είσαι ένα πράγμα

Κάτι που όλοι μας νιώθομε όταν σκεφτόμαστε να τα παρατήσουμε, είναι ενοχές. Τη στιγμή που αισθανόμαστε ότι κάτι μας ζορίζει σε μεγάλο βαθμό και δε θέλουμε να παλέψουμε άλλο γι’ αυτό, αντί να το σταματήσουμε κατευθείαν και να σκεφτούμε την ψυχική μας ηρεμία, ξεκινάμε την αυτοκριτική. Λέμε στον εαυτό μας πράγματα όπως : «όχι δε θα τα παρατήσω τώρα», «οι δειλοί τα παρατάνε», « Είχες πει στους άλλους πως θα τα κατάφερνες, αν σταματήσεις τώρα είσαι ψεύτης!» και μπαίνουμε σε πολλά τέτοια τριπάκια. Βγάλε από το μυαλό σου ότι είσαι δειλός, κι ότι χρωστάς στους άλλους να παλεύεις για πράγματα που δε σε εξυπηρετούν πια. Η φυγή από μια κατάσταση δεν είναι πάντα δειλία, αλλά αξιοπρέπεια. Τίποτα δεν μπαίνει πάνω από την υγεία σου κι αυτή περιλαμβάνει και την ψυχική σου ακεραιότητα.

 

3) Αναθεώρησε τα θέλω σου κι αποδέξου την αλλαγή

Μπορεί να σου ακουστεί παράλογο, όμως έχεις σκεφτεί ότι μπορεί να αναλώνεσαι και να φθείρεσαι προσπαθώντας για κάτι που δε θέλεις καταβάθος; Υπάρχουν συχνά στόχοι που βάζουμε στη ζωή μας, τους οποίους προσπαθούμε να πετύχουμε για μήνες έως και χρόνια. Αυτό που πρέπει πραγματικά να αναλύσουμε μέσα μας είναι κατά πόσο η επίτευξη των στόχων αυτών μας εξυπηρετεί ακόμα. Με άλλα λόγια, εφόσον λίγο-πολύ όλοι εξελισσόμαστε κι αλλάζουμε με τον καιρό, πρέπει να προσαρμόζουμε τα θέλω μας με τις συνθήκες της ζωής μας. Κάτι δηλαδή που πίστευες παλιά πως πρέπει να πετύχεις, πλέον ίσως και να μην το έχεις όση ανάγκη νομίζεις αλλά να το κυνηγάς από εγωισμό. Αν καταλήξεις στην απόφαση πως ό,τι σε κουράζει αποτελεί πραγματικά δικό σου όνειρο, τότε υπομονή και σίγουρα θα το πετύχεις!

 

Το κλειδί για να μη χάνεσαι μες στα πλάνα σου είναι να μην ξεχνάς να προσφέρεις στον εαυτό σου αυτό που έχει ανάγκη, είτε αυτό είναι ένα διάλειμμα, είτε μια συμβουλή από κάποιον που εμπιστεύεσαι ή έναν ειδικό. Έχε στο μυαλό σου πως οι κόποι σου αργά ή γρήγορα θα ανταμειφθούν, ακόμη κι αν δε γίνουν όλα ακριβώς όπως τα ήθελες, όσο προσπαθείς ενώ παράλληλα σέβεσαι εσένα τον ίδιο. Και φυσικά να θυμάσαι αυτό που κάποιος είπε: «Επιτυχία χωρίς ευτυχία σημαίνει αποτυχία». Θέσε σαν προτεραιότητα εσένα κι εσύ θα εξελιχθείς.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Ελένη Τ.
Επιμέλεια κειμένου: Ζηνοβία Τσαρτσίδου