Όσο καλή σχέση και να ‘χουμε με τους φίλους μας, δε σημαίνει απαραίτητα πως θα είναι ανοιχτό βιβλίο για εμάς. Πολλές φορές, μπορεί να κακοπερνάνε, ως και να κακοποιούνται, χωρίς να μας το πουν κι ας έχουν κατά τ’ άλλα δείξει ότι νιώθουν άνετα να μας μιλούν. Στις κακοποιητικές σχέσεις, τα θύματα δρουν διαφορετικά από ό,τι πριν μπλέξουν σ’ αυτές, κι από ένα σημείο και μετά δεν καταλαβαίνουν καν πως αλλοιώνονται κι αλλάζουν. Δεν μπορείς ποτέ να ξέρεις τι συμβαίνει πίσω από κλειστές πόρτες, πόσω μάλλον αν δείχνουν ότι πετάνε στα σύννεφα, όμως αν τα παρακάτω σημάδια σου θυμίζουν τη συμπεριφορά από έναν φίλο ή φίλη σου, τότε ψάξε λίγο καλύτερα αν είναι τόσο καλά όσο σου λέει. Μάλλον κάτι πάει πολύ λάθος.

 

1. Διακόπτει συνήθειες που ξέρεις ότι λάτρευε

Πριν μπει σε σχέση είχατε τις δικές σας συνήθειες ως παρέα. Ας υποθέσουμε πως είχατε κάνει θεσμό το σαββατόβραδο να παρτάρετε. Στην αρχή της σχέσης το κανονίζατε, αλλά δεν έβλεπες τον ίδιο ενθουσιασμό, μέχρι που περνούσαν τα Σάββατα χωρίς να κανονίσετε γιατί κάτι έτυχε και ξανάτυχε και μετά, κάτι έτυχε ξανά. Μπορεί να παρατήρησες επίσης, ότι όταν ανέφερες μπροστά στο ταίρι πόσο ωραία περνούσατε, το φιλαράκι σου μαζευόταν σαν να ντρέπεται για το ότι περνούσε καλά, σαν να φοβόταν πως θα νευριάσει μαζί του γι’ αυτό. Γενικότερα, αν έχεις παρατηρήσει πως σε ακυρώνει με μισή καρδιά, ή ακόμα χειρότερα, αν αντιλαμβάνεσαι ότι προσποιείται προσπαθώντας να σε πείσει ότι δε θέλει, τότε πιθανότατα κρύβεται από πίσω ένας καβγάς που δεν ξέρεις ότι έγινε εξαιτίας της συνήθειας αυτής. Κατά συνέπεια, κάποια πίεση άμεση ή έμμεση, για τη διακοπή της.

 

2. Απότομες αλλαγές στην εμφάνιση

Συνήθως, αλλαγή βλέπεις στην εμφάνιση εκείνων οι οποίοι συναισθηματικά περνούν μια διακύμανση. Αν ξαφνικά, αρχίσεις να παρατηρείς μια «τεμπελιά», ατημέλητο ντύσιμο, μεγάλη απώλεια κιλών, θαμπό δέρμα, μαύρους κύκλους κι εξαφανισμένη διάθεση, σίγουρα δείχνει το προφανές: την έλλειψη ενέργειας. Συνεπώς, σίγουρα το άτομο αυτό δεν περνάει καλά και δε βρίσκει νόημα να φροντίσει τον εαυτό του. Κατά δεύτερον, το να ξεκινά να συμβαίνει αυτό στην αρχή της σχέσης, δείχνει ότι έβαλε και το ταίρι το χεράκι του, είτε με υποτιμητικά σχόλια, είτε με ζήλιες και ναρκισσιστικές συμπεριφορές.

 

3. Κρατά αποστάσεις, έως κι εξαφανίζεται

Τα άτομα που κακοποιούνται στις σχέσεις, συνήθως εξαφανίζονται από την παρέα τους από ντροπή, ενοχή ή φόβο. Έχουν αντιληφθεί ότι η σχέση τους δεν πάει καλά κι επειδή δεν μπορούν να πάρουν την απόφαση να φύγουν από μόνοι τους, αποφεύγουν την οποιαδήποτε κριτική αισθάνονται ότι θα λάβουν, υπεραμυνόμενοι της επιλογής τους. Επενδύοντας σε μια σχέση που φαίνεται ότι δεν πάει καλά, συνειδητοποιείς ότι το «αν δεν περνάς καλά φύγε» δεν είναι τόσο απλό, ενώ ταυτόχρονα αισθάνεσαι πως αν δε φύγεις θα είσαι μια απογοήτευση για τους φίλους και γνωστούς. Αν λοιπόν αντιληφθείς πως εξαιτίας της σχέσης του ο φίλος σου σε ξέχασε, πριν θυμώσεις, σκέψου πρώτα το ενδεχόμενο να μην πηγαίνει κάτι καλά και προσπάθησε να τον προσεγγίσεις μόνο του για μια ήρεμη συζήτηση.

 

4. Αμύνεται κι επιτίθεται

Το περίεργο δεν είναι να υποστηρίξει το ταίρι του όταν εσύ θα το κατηγορήσεις για κάτι, το περίεργο είναι να το κάνει κάνοντας επίθεση σε σένα. Αν δεις ότι σου φωνάζει και σε κατηγορεί ότι ανακατεύεσαι, τότε δεν αποκλείεται να συμφωνεί κατά βάθος μαζί σου κι απλώς να είναι σε άρνηση. Βασική προϋπόθεση είναι το να μιλάς κι εσύ με ωραίο τρόπο, χωρίς να προσβάλλεις ή να μειώνεις το φίλο σου. Όμως, είναι πολύ συχνό φαινόμενο για τον άνθρωπο που κακοποιείται να εθελοτυφλεί, γι’ αυτό φρόντισε να μην επιμείνεις πολύ και να μην πιέσεις τα πράγματα από την πρώτη συζήτηση που θα κάνεις σχετικά με το θέμα. Και το κυριότερο, μην πάρεις προσωπικά ό,τι σου πει γιατί μπορεί να πει πράγματα για να αμυνθεί, πιστεύοντας ότι του κάνεις επίθεση. Μην τον εγκαταλείπεις γιατί δεν τα εννοεί.

Δυστυχώς, το να βοηθήσουμε δεν είναι πάντα εφικτό. Οι σχέσεις αυτές βασισμένες στην εξάρτηση που τρέφουν ο ένας για τον άλλο, και πολλές φορές όχι απλώς δε βοηθάς, αλλά τραβιέσαι κι εσύ στην παθογένειά τους, μένοντας αγχωμένος χωρίς να αγχώνεται κανείς άλλος. Ωε φίλος, θα κάνεις αυτό που πρέπει, αλλά δυστυχώς από εκεί και πέρα πρέπει να υπάρχει κι από την άλλη μεριά θέληση. Εσύ ωστόσο, μπορείς να δώσεις την ώθηση. Και το βασικό είναι να δεις τα σημάδια και να πάρεις θέση. Από αυτό και μόνο, έχεις ήδη καταφέρει πολλά, γιατί αν δεν τα έβλεπες. ίσως και να μη σου τα έλεγε ποτέ.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Ελένη Τ.
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου