Το να κατακτήσεις αυτό που λέμε “self-love” δεν είναι και το ευκολότερο πράγμα στο κόσμο. Αμέτρητες είναι οι φορές που από φόβο μήπως υπερεκτιμήσουμε τους εαυτούς μας καταλήγουμε να τους αδικούμε, να μην τους φροντίζουμε, να τους αγνοούμε. Ας δούμε τα συχνότερα λάθη που μπορεί να κάνεις ρίχνοντας έτσι την αυτοεκτίμησή σου.

 

1. Περνάς πολύ χρόνο συγκρίνοντας τον εαυτό σου με μια εικονική πραγματικότητα

Η μεγάλη βιτρίνα των σόσιαλ είναι η τέλεια παρακαταθήκη της εποχής της εικόνας, όπως και η πιο μεγάλη ευκαιρία να δειχθούν όλοι σε περισσότερους ανθρώπους ανά τον κόσμο. Βλέποντας την ιδανική ζωή που προβάλλει ο καθένας στο προφίλ του είναι πολύ εύκολο να επηρεαστείς και να σκεφτείς πως η δική σου δεν έχει τόσο ενδιαφέρον και πως εσύ δεν είσαι τόσο cool. Η αλήθεια είναι πως πίσω από μία εικόνα δεν ξέρεις την πραγματικότητα, εφόσον ο καθένας μπορεί να δείξει αυτό που θέλει σ’ έναν άγνωστο που δεν μπορεί να ξέρει τι γίνεται πίσω από το κλικ της κάμερας. Οπότε την επόμενη φορά που θα ζηλέψεις την «ευτυχία» ή «καλοπέραση» κάποιου, σκέψου πόσο εύκολο είναι να προσποιηθείς κάτι που δεν ανταποκρίνεται σ’ αυτό που όντως βιώνεις. Οι influencers που ακολουθείς δε σημαίνει ότι ζουν όπως σου δείχνουν. Αλλά και να το κάνουν, δε σημαίνει ότι αν δεν έχεις τη ζωή αυτή έχεις αποτύχει.

 

2. Κρατάς επαφές με ανθρώπους που συνεχώς σε μειώνουν 

Είναι απολύτως λογικό, όταν συχνάζεις με άτομα που κρίνουν όλες σου τις αποφάσεις ή τα πλάνα σου ως μη αποτελεσματικά ή έξυπνα, ν’ αρχίσεις κι εσύ ο ίδιος κάποια στιγμή να αμφισβητείς τις ικανότητές σου. Υπάρχουν επίσης άνθρωποι που θα μειώσουν την εμφάνισή σου και θα σε κάνουν να σκεφτείς πως δεν είσαι αρεστός. Αρχικά, έχε στο μυαλό σου πως όλα είναι υποκειμενικά και δε γίνεται ούτε ν’ αρέσεις σε όλους, ούτε να συμφωνούν όλοι με όσα λες. Παρ’ όλα αυτά είναι άλλο πράγμα το να διαφωνούν μαζί σου κι άλλο το να σε στήνουν στον τοίχο για κάθε τι που κάνεις ή λες, κι είναι ακόμα χειρότερο όταν το κάνουν με τη δικαιολογία πως είναι για το καλό σου. Απομακρύνσου όσο προλαβαίνεις και φρόντισε να έχεις στον κύκλο σου άτομα που σ’ ενθαρρύνουν.

 

 

3. Δεν ξέρεις πώς να κάνεις κριτική στον εαυτό σου

Όσο σε μειώνεις εσύ ο ίδιος , τόσο πιο ανάξιο θα σε κάνει αυτό να νιώθεις. Είσαι ο βασικότερος άνθρωπος που έχει επιρροή πάνω σου. Η χαμηλή αυτοεκτίμηση κι αυτοπεποίθηση είναι συχνά αποτέλεσμα συνεχόμενων αποτυχιών, και σ’ αυτό πρέπει να μάθεις ν’ απαντάς με προσπάθεια κι όχι με ηττοπάθεια. Συνεπώς, μάθε να λες δεν πειράζει και να μην κυνηγάς μια επίδοση που δε λέει να έρθει γιατί πολύ απλά δεν είναι εφικτό να έρθει. Οι αποτυχίες είναι μέσα στη ζωή, κι είναι εντάξει. Δεν είσαι εσύ υπαίτιος για όλα.

 

4. Προσπαθείς να γίνεις κάποιος που δεν είσαι

Ένας άνθρωπος με χαμηλή αυτοεκτίμηση συχνά μπαίνοντας σ’ έναν καινούριο κύκλο ανθρώπων, προσπαθεί να γίνει αρεστός υιοθετώντας συμπεριφορές, αντιγράφοντας το στιλ, τις κινήσεις, την ομιλία ή τις συνήθειες των υπόλοιπων μελών της παρέας. Με τον τρόπο αυτό καταλήγει ρεπλίκα, μιας και δεν έχει προβάλλει το πραγματικό εαυτό του, συνεπώς είναι λογικό να αισθάνεται αποξενωμένος, μιας και δεν μπορούν οι άλλοι να τον καταλάβουν, να αντιληφθούν ποια είναι η αυθεντική του πλευρά. Η αυτοπεποίθησή σου ανεβαίνει όταν μπορείς να πεις πως σ’ αγαπάς εσύ ο ίδιος κι αυτό που είσαι αρέσει πρώτα πρώτα σ’ εσένα. Κι αν είναι να έρθει η αποδοχή να έρθει για κάτι που υπάρχει κι όχι για κάτι που παριστάνεται.

 

5. Φοβάσαι την αλλαγή και περιορίζεις τις δυνατότητές σου

Ο φόβος πως δε θα τα καταφέρεις προέρχεται από το πόσο εύκολα σε υποτιμάς. Σταμάτα να νομίζεις πως είσαι κάτι τόσο συγκεκριμένο που δεν έχει περιθώρια εξέλιξης. Ξεκίνα ένα καινούριο χόμπι, ανανέωσε την εμφάνισή σου με μια αλλαγή στην γκαρνταρόμπα ή στα μαλλιά σου, δοκίμασε να κάνεις συζητήσεις και παρέα με άτομα διαφορετικά από ό,τι συνήθως, που όλο και κάτι μπορεί να σου μάθουν. Εξερευνώντας εκτιμάς τη ζωή. Με τον τρόπο αυτό θα εκτιμήσεις περισσότερο κι εσένα τον ίδιο.

Συντάκτης: Ελένη Τ.
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου