Μην ξεχάσεις το ένα, να θυμάσαι το άλλο, μάθε απ’ έξω αυτό, συγκράτησε στο μυαλό σου το δέκατο τέταρτο. Κάποιοι από εμάς ακούγοντας και μόνο φράσεις που ξεκινούν κάπως έτσι είναι λες κι είμαστε ήδη σίγουροι πως ό,τι κι αν είναι αυτό που θα πρέπει να θυμηθούμε, αμέσως μετά το άκουσμά του θα το έχουμε ήδη ξεχάσει. Ειδικά όσον αφορά το διάβασμα τύπου αποστήθιση, για κάποιους είναι μεγάλο ζόρι καθώς, ενώ μπορεί να έχουν πιάσει το νόημα, δυσκολεύονται να το αποτυπώσουν σε λέξεις, πόσω μάλλον λέξεις που δεν είναι δικές τους. Εσύ λοιπόν που δυσκολεύεσαι, παρακάτω μπορείς να διαβάσεις τρόπους με τους οποίους μπορείς να βελτιώσεις και να «παγιώσεις»  τη μνήμη σου.

 

1. Μάθε ένα πράγμα τη φορά

Αν έχεις έναν αρκετά μεγάλο φόρτο πραγμάτων που πρέπει να μελετήσεις για να θυμάσαι, τότε το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι όλη αυτή την ύλη να τη χωρίσεις σε μικρότερα parts. Βάλε σιγά σιγά στόχους με βάση το πώς βολεύεσαι ο ίδιος να υλοποιήσεις. Για παράδειγμα, αφού κάνεις όλη την ύλη μια ανάγνωση ώστε να καταλάβεις περί τίνος πρόκειται, μπορείς να διαβάσεις ξανά τις 10 πρώτες σελίδες και να μην προχωρήσεις μέχρι να βεβαιωθείς ότι τα έχεις μάθει καλά μέχρι εκεί. Στη συνέχεια να προχωρήσεις στις επόμενες 10. Στην ουσία χωρίζεις σε κομμάτια και τα μαθαίνεις ένα ένα.

 

 

2. Πες τα δυνατά

Αν δε σε βοηθάει το ν’ ακούς τη φωνή σου διαβάζοντας δυνατά, τότε μπορείς αφού κάνεις την ανάγνωση από μέσα σου, να πεις δυνατά αυτά που έμαθες με τρόπο σαν να προσπαθείς να τα εξηγήσεις σε κάποιον. Στη συνέχεια, κάνε επαναλήψεις και με τον τρόπο αυτό όλο και περισσότερες φράσεις ή λέξεις θα σου «μένουνε». Αν βοηθάει, μπορείς όντως να ζητήσεις από κάποιον να κάτσει να σε ακούσει, έτσι θα κάνεις περισσότερη προσπάθεια να τα εξηγήσεις καλύτερα σ’ εκείνον.

 

3. Γράψε

Αν σε βοηθάει να κάνεις αντιγραφή κειμένων μαθαίνοντάς τα, τότε σίγουρα είναι ένας καλός τρόπος για να τα κρατήσεις εντονότερα στη μνήμη σου. Αν πάλι αυτό σε κουράζει, ή δε σ’ εξυπηρετεί από άποψη χρόνου, τότε μπορείς να παραμείνεις στην ιδέα, γράφοντας απλώς λιγότερα. Δηλαδή, αντί να κάτσεις ν’ αντιγράψεις μια ολόκληρη σελίδα μπορείς να υπογραμμίσεις τις λέξεις και φράσεις «κλειδιά» και να τις τοποθετήσεις σ’ ένα σχετικό σχεδιάγραμμα. Αν πάλι βοηθάει, μπορείς να κάνεις τις λεγόμενες dots: π.χ. αν διαβάζεις αίτια ή κατηγορίες από κάτι, μπορείς να τα στοιχίσεις το ένα κάτω από το άλλο σε κουκκίδες. Στη συνέχεια, μπορείς να τσεκάρεις αυτά που έχεις μάθει μ’ ένα σημαδάκι, προχωρώντας στα επόμενα.

 

4. Κάνε έξτρα έρευνα

Σαφώς και μερικές φορές μπορεί να διαβάζεις κάτι και να δυσκολεύεσαι να το καταλάβεις, ειδικά αν είναι κάτι το οποίο δε σου είναι γνώριμο, όπως  πράγματα που συνέβησαν αιώνες πριν. Αυτό που θα βοηθούσε στην περίπτωση αυτή είναι το να έχεις εικόνα όσων διαβάζεις, κάτι που μπορεί να στο προσφέρει ένα σχετικό ντοκιμαντέρ. Μην περιορίζεσαι σε συγκεκριμένες πηγές. Ψάξε σχετικά βίντεο στο ίντερνετ, ή βιβλία σε βιβλιοθήκες, ταινίες , μουσικές. Όσο πιο «οικεία» αισθανθείς με το θέμα, τόσο ευκολότερο θα είναι να το καταλάβεις και να το αναλύσεις, πόσω μάλλον να χαραχθεί στη μνήμη σου.

 

5. Συγκεντρώσου

Ο καλύτερος τρόπος για να αποτυπωθεί στη μνήμη σου κάτι που μελετάς, είναι να μην κάνεις άλλα πράγματα ταυτόχρονα. Πιθανότατα έτσι η προσοχή σου θ’ αποσπάται και το μυαλό σου θα εστιάζει και στα δύο ή τρία πράγματα που κάνεις, με αποτέλεσμα κανένα να μη βγει σωστά. Φρόντισε να μπλοκάρεις οποιονδήποτε αντιπερισπασμό, κυρίως κινητά υπολογιστές, εκτός αν κοιτάς κάτι σχετικό από εκεί. Έτσι θα μπορείς να είσαι πραγματικά συγκεντρωμένος κι αφοσιωμένος σ’ αυτό που πρέπει να κάνεις και θα μπορείς να δίνεις όλη σου την προσοχή, ώστε να θυμάσαι όσα μελέτησες μετέπειτα.

 

6. Να τρως καλά και να ξεκουράζεσαι

Η μνήμη -όπως γνωρίζουμε- είναι μια λειτουργία για την οποία φροντίζει ο εγκέφαλος, κι ο εγκέφαλος ανήκει στον οργανισμό μας. Συνεπώς αν θέλουμε να είναι εκείνος σε καλή κατάσταση, θα πρέπει να είμαστε κι εμείς. Όταν κοιμόμαστε αργά και λίγες ώρες, δεν ξεκουράζεται ούτε το μυαλό μας ούτε εμείς, οπότε δεν είμαστε παραγωγικοί και δε συγκρατούμε τίποτα στη μνήμη μας, απ’ όσα προσπαθούμε. Επίσης, όταν δεν τρεφόμαστε σωστά κι ισορροπημένα δεν έχουμε την απαραίτητη ενέργεια να μελετήσουμε ή να μάθουμε κάτι, καθώς και να συγκεντρωθούμε γενικότερα. Εν ολίγοις, εδώ ισχύει αυτό που λέμε νους υγιής εν σώματι υγιεί. Άρα, ένας τρόπος να βελτιώσουμε τη μνήμη μας είναι να βελτιώσουμε τον τρόπο ζωής μας.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Ελένη Τ.
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου