Όταν ακούμε τη λέξη κομπλιμέντο, απευθείας το μυαλό μας πάει στο φλερτ, στο ερωτικό κομμάτι, σε ωραία μάτια και καλοφτιαγμένους πισινούς. Ωστόσο, τα κομπλιμέντα –θα έπρεπε να– θεωρούνται απ’ τους καλύτερους τρόπους ανάπτυξης επικοινωνίας κι εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Είναι επίσης καταπληκτικός τρόπος να σπάσεις τον πάγο σε κάθε νέα γνωριμία.

Κάποιοι άνθρωποι εκ φύσεως έχουν το χάρισμα να γοητεύουν τους γύρω τους με μικρά και διακριτικά κομπλιμέντα. Είναι εκείνοι που σε φιλικό, επαγγελματικό ή κι ερωτικό επίπεδο θα σχολιάσουν ιδανικά –στα πρώτα λεπτά της συνάντησής σας– το νέο σου χτένισμα, τα καινούρια σου παπούτσια ή το πόσο ωραία είναι η συνολική εμφάνισή σου σήμερα, κι αμέσως θα σου φτιάξουν το κέφι.

Κάθε τέτοια συμπεριφορά σε αναγκάζει να φορέσεις το χαμόγελό σου έστω και για λίγα λεπτά. Πρέπει να παραδεχτούμε πως κολακευόμαστε ιδιαίτερα με τέτοια σχόλια, ειδικά όταν κανείς άλλος δεν έχει προσέξει την αλλαγή ενώ ίσως κι αυτό να ήταν το ζητούμενο.

Τα κομπλιμέντα ή τα θετικά σχόλια λοιπόν, δείχνουν πως είσαι παρατηρητικός, πως είσαι αισιόδοξος –μιας και προσέχεις τις ωραίες λεπτομέρειες γύρω σου– κι επίσης δείχνουν πως είσαι καλόβουλος. Όταν κάνεις κομπλιμέντα σε κάποιον που δε γνωρίζεις καλά, πιθανό να οδηγήσουν σε συζήτηση απ’ την οποία θα μαζέψεις πληροφορίες για την επόμενη επικοινωνία, είτε σε επαγγελματικό είτε σε φιλικό κι ερωτικό επίπεδο.

Στην κουλτούρα μας η επικοινωνία σε πολλά επίπεδα έχει ως βάση το χιούμορ και το σαρκασμό, πράγματα όμως που πολλές φορές δημιουργούν προβλήματα στις σχέσεις μας. Ωστόσο, υπάρχουν κι οι ξεκάθαρα αρνητικοί άνθρωποι οι οποίοι χρησιμοποιούν τα άσχημα σχόλια ως μία ασπίδα για να φαίνονται πως υπερτερούν.

Είναι εκείνοι που μόλις τους παρουσιάσεις κάτι δικό σου ή μόλις τους δώσεις την πρώτη ευκαιρία, θα έχουν πάντοτε κάτι κακό να σχολιάσουν και πάντα κάτι καλύτερο να προτείνουν, χωρίς να περάσει ποτέ απ’ το μυαλό τους τι ψυχολογική επίδραση μπορεί να έχει στον απέναντί τους ή μήπως εκείνος έχει πλήρη αντίληψη της κατάστασης πριν από αυτούς.

Αυτόματα χάνουν την ευκαιρία της εμπιστοσύνης και της αλληλεπίδρασης, εφόσον αναγκάζεσαι να μπεις σε αμυντική στάση για να συνεχίσεις τη συζήτηση. Θες να είσαι ένας απ’ αυτούς; Όπως είπε κι ο Irvin Himmel, ποτέ κανείς δεν έγινε σπουδαίος δείχνοντας πόσο μικρός είναι κάποιος άλλος. Αν βρίσκεις ικανοποίηση μειώνοντας τους δικούς σου ανθρώπους, ίσως να έπρεπε να ψάξεις μέσα σου για να βρεις το λόγο. Συνήθως είναι πιο απλός από όσο νομίζεις.

Το είπαμε και θα το ξαναπούμε. Ο κάθε άνθρωπος που γνωρίζεις παλεύει με τους δικούς του δαίμονες και περνά κάτι για το οποίο συχνά δεν έχεις την παραμικρή ιδέα. Είτε προσωπικές ανασφάλειες, είτε προβλήματα στο σπίτι, είτε προσπαθεί να ξεπεράσει το χαμό ενός αγαπημένου του προσώπου, είτε οτιδήποτε άλλο απ’ τις χιλιάδες των προβλημάτων που απασχολούν τον ανθρώπινο νου.

Το να είσαι ευγενικός και καλοπροαίρετος δε θα σου στοιχίσει τίποτα, αντιθέτως θα σου φτιάξει τη διάθεση και θα σε βοηθήσει να δημιουργήσεις νέες κι όμορφες σχέσεις. Σκέψου το. Ένα καλό σχόλιο μπορεί για κάποιον να σημαίνει πολλά. Ποτέ δεν ξέρεις  σε ποιον μπορεί να φτιάξεις τη μέρα.

 

Επιμέλεια Κειμένου Χαράς Αναξαγόρα: Πωλίνα Πανέρη

Συντάκτης: Χαρά Αναξαγόρα