Θέλει προσπάθεια να μεταφέρεις σε λέξεις τη μαγεία του σεξ. Πόσο μάλλον τη μαγεία του σεξ τα ξημερώματα. Εκείνες τις στιγμές, που έξω χαράζει κι ο ουρανός παίζει με τα χρώματα, εσείς έχετε βουτήξει τα χέρια σας στον καμβά και φτιάχνετε τον δικό σας πίνακα. Τη στιγμή που η δροσιά αφήνει πάνω στα φύλλα το στίγμα της κι εσείς την αισθάνεστε μέσα απ’ τις ανάσες σας. Τη στιγμή που ο καθένας ξεκουράζεται, εσείς έχετε τη μοναδικότητα να απολαμβάνετε ο ένας τον άλλον. Κι είναι η ίδια στιγμή που εκμεταλλεύεστε τη γενναιοδωρία του χρόνου.

Θα ‘χεις παρατηρήσει τους χαμογελαστούς ανθρώπους στον δρόμο. Περπατάνε με αέρα κι ο ρυθμός τους είναι αξιοζήλευτος. Η «καλημέρα» τους είναι τόσο διαπεραστική που χαίρεσαι και μόνο που τους βλέπεις. Ίσως είναι αυτοί που σε κερνάνε τον καφέ με μια δόση αισιοδοξίας. Είναι αυτοί που θα σου πουν πως σήμερα ο ήλιος λάμπει κι εσύ θα κοιτάξεις τα σύννεφα που δε λένε να φύγουν εδώ και μέρες απ’ το παράθυρό σου. Τους κατατάσσεις στις νέες αφίξεις των εξωγήινων, γιατί θεωρείς ότι αν είχαν προβλήματα δε θα ‘ταν έτσι. Κι όμως, δεν είναι από άλλο πλανήτη.

Το ταίρι τους μπορεί και να μην τον ‘χεις δει ποτέ. Αν όμως γνωριζόσαστε, τότε καταλαβαίνεις ότι όντως υπάρχουν κι αυτοί οι άνθρωποι. Έχουν την ίδια δόση τρέλας σε ό,τι κι αν κάνουν κι οι συζητήσεις τους είναι κάθε φορά ουσιαστικές. Ο χρόνος μαζί τους είναι δώρο για ‘σένα, κι αυτό θα το καταλάβεις όταν θα συναντήσεις ζευγάρια που είναι μες στην κακοκεφιά. Είναι ο τύπος ζευγαριού που αν μένετε στην ίδια πολυκατοικία, θα σε ξυπνήσουν τα ξημερώματα από καβγάδες και θα σε αποκοιμίσουν λίγο αργότερα με το τρίξιμο του κρεβατιού.

Τους φέρνεις στο μυαλό σαν επαναστάτες ίσως. Είναι οι άνθρωποι που θα γυρίσουν μεθυσμένοι και θα κάνουν το καλύτερο σεξ, κάνοντας τους γείτονες να σηκωθούν λίγο νωρίτερα. Είναι οι άνθρωποι που θα πάνε στην παραλία το πρωί κι ο λόγος δε θα ‘ναι το ψάρεμα. Είναι εκείνοι που έχουν προβλήματα σαν όλους τους άλλους, αλλά τα λύνουν στις έξι το πρωί, όταν όλοι τρέχουν να προλάβουν τον ίδιο τους τον εαυτό. Αυτοί που ξεκινάνε δύο ώρες νωρίτερα τη μέρα τους, γιατί κάτω απ’ τα σκεπάσματα έχουν βρει τη θεραπεία τους. Τα ξημερώματα, που κανείς δεν μπορεί να επέμβει με τηλέφωνα και το άγχος της μέρας μαζί με την κούραση δεν έχουν αφήσει ακόμα το αποτύπωμά τους πάνω τους.

Δεν έχουν ενδοιασμούς για το αν θα προλάβουν το μάθημα ή αν θα αργήσουν στη δουλειά. Δεν είναι κι ανεύθυνοι όμως. Προτιμούν να χάσουν λίγες ώρες απ’ τον ύπνο τους και να κερδίσουν καλύτερες στιγμές με τη σχέση τους. Θα συνδυάσουν νοικοκυριό, μπάνιο και πρωινό στο κρεβάτι, κι έπειτα θα το πάρουν για δεύτερο γύρο, γιατί ένα ίσον κανένα. Είναι χόμπι γι’ αυτούς να φέρνουν σε δύσκολη θέση τον περίγυρό τους, που αδυνατεί να μάθει τι είναι αυτό που τους κάνει να ‘ναι τόσο λαμπεροί και κεφάτοι πρωί-πρωί.

Ανήκουν στους open-minded ανθρώπους που δε σκέφτονται προβλήματα στις λύσεις. Θα σε ξυπνήσουν με το πιο γλυκό χάδι ή με μια σειρά από παθιασμένα φιλιά. Η συγκεκριμένη στιγμή γι’ αυτούς είναι ιεροτελεστία και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να τους την χαλάσεις. Ίσως και να μην τους έχεις ξαναδεί έτσι. Δεν τους νοιάζουν οι τσίμπλες στα μάτια, οι πιτζάμες ή τα ανάκατα μαλλιά. Γι’ αυτούς είναι σέξι το μισόκλειστο απ’ τον ύπνο μάτι και τα σημάδια στις παρειές απ’ την κουβέρτα. Μην πέσεις στην παγίδα να στοπάρεις ό,τι κι αν σου προτείνουν, γιατί μπορεί και να μην ξανατύχει. Κι αν απορήσεις με τις αντοχές τους, τότε είσαι σε σωστά χέρια.

«Θέλει τρόπο» είναι η σωστή έκφραση. Δεν είναι εξωφρενικό, ούτε πρωτοποριακό. Είναι μέχρι να σου συμβεί. Κι όταν αποκτήσεις άποψη, τότε θα μετράς αντίστροφα μέχρι να ‘ρθει το επόμενο ξημέρωμα. Δεν έχει σημασία το πού. Έχει, όμως, σημασία να συμβεί μία φορά κι αυτό. Γιατί οφείλουμε να βγαίνουμε απ’ την πόρτα μας με γεμάτες μπαταρίες. Οφείλουμε στον εαυτό μας να χαμογελάμε. Κι αν όχι για εμάς, τότε για τον σύντροφό μας. Δεν είναι τα προβλήματα που μας κάνουν να χάνουμε στιγμές απ’ τη σχέση μας. Αυτό που μας κρατάει πίσω είναι το μυαλό μας και τίποτα παραπάνω.

Κι η λύση είναι μία: ξυπνητήρι τα ξημερώματα!

Συντάκτης: Ιωάννης Σαββίδης
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη