H τζιβάνα ακουμπά ελαφριά τα χείλη σου, κλείνεις τα μάτια και εισπνέεις βαθιά. Νιώθεις τον καπνό να ταξιδεύει από τον ουρανίσκο, να σβήνει απαλά στο λαιμό σου και να κυλάει βαθιά μέσα σου. Μέσα στα πρώτα λεπτά, στις πρώτες τζούρες οι καρδιακοί παλμοί σου αυξάνονται, τα χέρια σου ιδρώνουν ελαφρά, η απόλυτη χαλάρωση κατακλύζει με αργές κινήσεις κάθε κύτταρο του κορμιού σου. Tα βλέφαρά σου βαραίνουν λιγάκι και το χαμόγελο σχηματίζεται στο πρόσωπό σου.  Μερικοί νιώθουν νευρικότητα, άλλοι γέλιο μέχρι δακρύων χωρίς λόγο, άλλοι βιώνουν μια μικρή αποχαύνωση. Όταν επιτρέψεις στη νιρβάνα να σε κατακτήσει, το μυαλό σου ξεκινάει το δικό του ταξίδι. Κάποιοι κάνουν λόγο για απάτητα μονοπάτια και συνειρμούς που δε θα έκαναν ποτέ νηφάλιοι. Η σκέψη σου κατακλύζεται από ερωτήματα για σένα, για το στίγμα σου ως άνθρωπος, για θεωρίες συνομωσίας και για όσα ανομολόγητα δίσταζες να συζητήσεις. Η κάνναβη, παραμένει μέχρι και σήμερα μια πολυσυζητημένη ουσία.

Για όσους την έχουν δοκιμάσει έχουν ζήσει από πρώτο χέρι όλα τα βραχυπρόθεσμα επακόλουθα της χρήσης της. Για όσους δεν την έχουν δοκιμάσει έχουν σίγουρα ακούσει πολλά από αυτά που της καταλογίζουν. Οι θεραπευτικές ικανότητες που έχει το φυτό αυτό προς τον άνθρωπο έχουν μελετηθεί πολλάκις. Αρκετές από αυτές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι είναι άκρως ωφέλιμη για άτομα που πάσχουν από επιληψία, νευρογενείς πόνους, κινητικές δυσκολίες και άσθμα. Πέρα όμως από τους ιατρικούς σκοπούς, η κάνναβη χρησιμοποιείται ευρέως σαν μέσο χαλάρωσης ιδιωτικά ή για την καλή διάθεση της παρέας. Για κάποιους, σε συνδυασμό με τις αυξημένες αισθητικές αντιλήψεις επιφέρει την έμπνευση, τη δημιουργία και τη γέννηση καινούργιων ιδεών. Για άλλους αποτελεί απαραίτητο συστατικό της καθημερινότητας και της δουλειάς τους. Όμως προάγει πραγματικά την έμπνευση και τη δημιουργία ή αποτελεί μύθο;

Το φυτό χωρίζεται σε 2 είδη: Sativa και Indica. Η κάνναβη Sativa περιέχει την ένωση κανναβιδιόλη (CBD) που χρησιμοποιήθηκε για ιατρικούς σκοπούς μιας και εγείρει το μέρος του εγκεφάλου που συνδέεται με τον πόνο. Ανακουφίζει και αναπαύει. Η κάνναβη Indica περιέχει την ένωση τετραϋδροκανναβινόλη (THC) η οποία ευθύνεται για τη διέγερση των σημείων του εγκεφάλου που σχετίζονται με την ευχαρίστηση. Εν κατακλείδι, το αίσθημα ευφορίας και χαλάρωσης που μας διακατέχει με τη χρήση οφείλεται σε αυτή την ένωση.

Ερευνητές του Κέντρου Υγείας του Εγκεφάλου του Πανεπιστημίου του Τέξας-Ντάλας σε έρευνα που διεξήγαγαν κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «η χρήση  κάνναβης  αν και μειώνει τη φαιά ουσία του εγκεφαλικού ιστού, από την άλλη δημιουργεί νέες νευρικές συνάψεις», άρα νέες διόδους μετάδοσης πληροφοριών. Οι ερευνητές επίσης, κατέληξαν ότι η χρήση της, αλλοιώνει τον τρόπο που αντιλαμβάνεσαι τις πληροφορίες και τα γεγονότα που διαδραματίζονται μπροστά σου. Άρα επηρεάζει τον τρόπο που αποθηκεύονται οι αναμνήσεις μας. Για αυτό μετά τη χρήση της δυσκολεύεσαι να θυμηθείς λεπτομέρειες από όσα διαδραματίστηκαν, λες και σκεπάζονται σε ένα πέπλο καπνού.

Δε σου έτυχε πολλές φορές, ενώ δημιούργησες όλο το ειδυλλιακό σκηνικό και αποζητούσες την έμπνευση αυτή δεν ερχόταν; Ενώ άλλες πάλι φορές  σε βρήκε στις πιο άκυρες φάσεις σου. Οι εξωτερικοί παράγοντες και η ψυχολογική σου κατάσταση παίζουν καταλυτικό ρόλο για την κατάσταση της έμπνευσης, είτε είσαι νηφάλιος είτε είσαι κάτω από την επήρεια κάνναβης. Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο US National Library of Medicine το 2012 μελετήθηκαν εκτενώς τα ψυχοσωματικά συμπτώματα που δημιουργούνται με τη χρήση κάνναβης όπως η ταχυκαρδία, η χαλάρωση, η ευφορία κ.λπ.. Κατέληξαν, ότι τα συμπτώματα αυτά σε συνδυασμό με τη δημιουργία νέων νευρώνων, μπορεί να οδηγήσουν στην εγκεφαλική συσχέτιση κάποιων φαινομενικά άσχετων εννοιών. Οι ερευνητές ουσιαστικά απέδειξαν την πιθανότητα του φαινομένου της έμπνευσης κάτω από την επήρεια κάνναβης, μιας και η απόδειξη της ουσιαστικής έμπνευσης είναι δύσκολο να καταγραφεί.

Αν και αποτελεί αχαρτογράφητο μονοπάτι, εν τούτοις πολλοί τόνισαν τη σημαντική συμβολή της κάνναβης στις δημιουργίες τους. Ίσως η κάνναβη να επιτρέπει στον ανθρώπινο εγκέφαλο να ξεφύγει από την πεπατημένη και να δει κάτω από διαφορετικό πρίσμα καταστάσεις και δεδομένα. Μοιάζει λες και τα θεμέλια που κρατούσαν τη σκέψη σου σε μια τάξη συνθλίβονται και είσαι ελεύθερος να την αναδιαμορφώσεις. Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι οι άνθρωποι από αρχαιοτάτων χρόνων, κατανάλωναν διάφορες φυτικές ουσίες, που προκαλούσαν ψυχοσωματικά συμπτώματα, με σκοπό να φτάσουν σε ένα νοητικό και συναισθηματικό επίπεδο που νηφάλιοι δεν μπορούσαν. Η Πυθία, στο μαντείο των Δελφών αναμασούσε φύλλα δάφνης για να φτάσει σε μαντική έκσταση, οι Αιγύπτιοι, χρησιμοποιούσαν τον μπλε λωτό σαν διεγερτικό και οι Μάγια, κατανάλωναν φύλλα κόκας για να αντλούν ενέργεια.

Τα επακόλουθα της χρήσης κάνναβης δε βιώνονται από όλους τους χρήστες με τον ίδιο τρόπο, άρα συνεπώς και η έμπνευση δεν αποτελεί σταθερό αποτέλεσμα κάθε φορά. Το ζητούμενο λοιπόν είναι ένα συλλογικό αποτέλεσμα μιας κατάστασης που δημιουργήθηκε από τη χρήση κάνναβης. Η νιρβάνα και η καλή ψυχολογική διάθεση, σε συνδυασμό με την αλλαγή στον τρόπο που δεχόμαστε τις πληροφορίες και τη δημιουργία νέων νευρώνων, αποτελούν το κλειδί για την απελευθέρωση του πνεύματος, και τη δημιουργία ιδεών.  Εν κατακλείδι η έμπνευση από τη χρήση κάνναβης δεν αποτελεί δεδομένο αποτέλεσμα.

Αποτελεί ένα δικό της “state of mind”.

Συντάκτης: Χριστίνα Τρακοσιή
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου