Στην εκπνοή του χρόνου, σε μια χρονιά που το σώμα υπήρξε στις συζητήσεις μας περισσότερο από ποτέ και για πολλούς λόγους κι ίσως όχι πάντα ευχάριστους, εμείς, στο pillowfights, δίνουμε φωνή στα σώματά μας και τις ιστορίες τους μέσα από μια καμπάνια που σκοπό έχει να γιορτάσουμε. Τα γεμάτα σημάδια, όμορφα, παρδαλά και πολύχρωμα κορμιά που είναι οι πυξίδες και οι χάρτες μας για κάθε βήμα που κάνουμε στον περίεργο αυτό κόσμο. Ένα δεκαήμερο γεμάτο εικόνες, λέξεις, προσωπικές ιστορίες, άρθρα και μαρτυρίες για το body shaming, με σκοπό τελικά, το πιο απλό και σπουδαίο. Να μας αποδεχτούμε για να μπορέσουμε να αποδεχτούμε κι όλους τους άλλους.

 

Είναι σύνηθες ο εαυτός μας να μην μπορεί να ισορροπήσει ως προς το πώς βλέπει το κέλυφός του, ειδικά όταν τα social media και η κοινωνία έχουν μια περίεργη ισχύ που οδηγεί στο να τον πυροδοτούν με σκέψεις, σενάρια κι υποθέσεις μακριά από την αγάπη και την αυτό-αποδοχή. Γίνεται να τον διώξουμε από εμάς, να τον μισήσουμε και μπορεί να θελήσουμε και να τον αλλάξουμε. Υπάρχει η περίπτωση να μην μπορεί να μπει ένα stop σε όλο αυτό, γιατί ασυναίσθητα έχει δημιουργηθεί μια επίπλαστη πραγματικότητα, μέσα από τη σχέση μας με την εξωτερική μας εμφάνιση που δεν είναι και η καλύτερη. Αναρωτιόμαστε συνεχώς, αν εμείς οι ίδιοι τον φτάσαμε στο συγκεκριμένο στάδιο. Αυτό το «τέλειο», το οποίο αν δεν έχεις, πρέπει να σε δείξουν με το δάχτυλο. Αυτό που έχει τσακωθεί με τη διαφορετικότητα.

Αν είσαι σπίτι, φόρεσε τα αγαπημένα σου ρούχα κι απόλαυσε αυτή τη ζεστή στιγμή με τον εαυτό σου. Αν σε βρίσκει αυτό το άρθρο έξω, είτε σε βόλτα είτε στη δουλειά, συνέχισε να έχεις το κεφάλι σου ψηλά γι’ αυτό που πραγματικά έχεις καταφέρει να είσαι. Αν δεν μπορείς να χαμογελάσεις σήμερα εξαιτίας της εικόνας σου, δεν πειράζει. Θα βρεις τη δύναμη να το κάνεις αύριο. Αν έχεις περάσει δύσκολα, με τις ανασφάλειες της εξωτερικής σου εικόνας να σ’ ακολουθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, ακόμη και για χρόνια, κρύβεις πολλές αρετές. Αν ακόμη προσπαθείς και δεν μπορείς να αποδεχθείς πολλά που κουβαλάς πάνω σου, πάρε βαθιά ανάσα κι απόλαυσέ την. Είναι η αρχή.

Σε όλες τις περιπτώσεις, σε όλες τις καταστάσεις, σε όλες τις εμφανίσεις καθημερινά και κατά περιόδους έχουμε δεχθεί είτε από τον εαυτό μας είτε από τους γύρω πολλά σχόλια. Σχόλια που πιθανόν να μην είναι όλοι σε θέση να διαχειριστούν. Η αυτοπεποίθηση θα μπορούσε να παρομοιαστεί με μια κλωστή. Είναι λεπτή κι εύκολο να σπάσει. Είναι στο χέρι μας, όμως, να την προσέξουμε και να την κρατήσουμε ακέραιη. Και να σπάσει, θα μπει φως. Αρκεί να μην το ξεχνάμε.

Τα παρακάτω αποφθέγματα είναι σημαντικό να τα λέμε πότε- πότε στον εαυτό μας, ιδίως όταν εκείνος νιώθει ανασφάλεια για την εξωτερική του εικόνα. Εκεί διατηρείται ένα συναίσθημα που μπορείς να βρεις κοινό με περισσότερους από έναν γύρω σου. Να το εξωτερικεύσεις, να το συζητήσεις, να το αναλύσεις καταφέρνοντας να το αποβάλεις τελικά. Ίσως και να υπάρξει κατανόηση. Να σου δοθεί μια αγκαλιά, ένα boost γενικότερα. Αλλά μόνο εσύ μπορείς τελικά ν’ απελευθερώσεις το «έξω» σου, όπως του αξίζει.

 

1. Η πιο υπέροχη έκπληξη στη ζωή είναι να ανακαλύπτεις ξαφνικά την ίδια σου την αξία. Maxwell Maltz

2. Κουβαλάμε μέσα μας τα θαύματα που ψάχνουμε έξω από εμάς. Τζελαλαντίν Αλ Ρουμί

3. Όλη η ιδέα που έχεις για τον εαυτό σου είναι δανεισμένη. Δανεισμένη απ’ αυτούς που δεν έχουν ιδέα ποιοι είναι οι ίδιοι. Όσσο (Μπαγκουάν Σρι Ραζνίς)

4. Πάντα να είσαι μια πρώτης τάξεως εκδοχή του εαυτού σου παρά μια δευτεροκλασάτη εκδοχή κάποιου άλλου. Judy Garland

5. Χωρίς αυτοσεβασμό, δεν έχεις αυτοπεποίθηση, χωρίς αυτοπεποίθηση, δεν έχεις ταυτότητα και χωρίς ταυτότητα, δεν έχεις στιλ! Kenneth Tynan

6. Η κομψότητα δεν έχει να κάνει με το να βάλεις ένα καινούριο φόρεμα. Coco Chanel

7. Δε χρειάζεσαι κανέναν να σου πει ποιος είσαι ή τι είσαι. Είσαι αυτό που είσαι. John Lennon

8. Παίρνω και βγάζω περίπατο την ψυχή μου κάθε που αρχίζει να σκληραίνει το χαμόγελό της.  Νικηφόρος Βρεττάκος

9. Να είσαι ο εαυτός σου. Ποιος άλλος έχει περισσότερα προσόντα για να το κάνει αυτό; Frank J. Giblin

10. Το να εύχεσαι να ήσουν κάποιος άλλος σημαίνει πως πάει στράφι αυτό που είσαι.

11. Είναι εντάξει να μη νιώθω καλά σήμερα.

12. Ελευθερία είναι να μπορώ να είμαι αυτό που είμαι, όχι αυτό που περιμένεις εσύ από εμένα. Χόρχε Μπουκάι

13. Δε θα θυσιάσω την ψυχική μου υγεία για μια «ιδανική» πλασματική εικόνα.

14. Η φροντίδα δεν αφορά απαραίτητα τους γύρω μας. Ο εαυτός μου με έχει ανάγκη επίσης.

15. I have never seen magazine covers or music videos and been like, “ I need to look like that to be a success”. – Adele

16. Αν κάποιος με κρίνει, είναι δικό του πρόβλημα.

17. Αυτοσεβασμός, αυτογνωσία, αυτοκυριαρχία. Αυτά τα τρία μόνα τους οδηγούν τον άνθρωπο στην παντοδυναμία. Alfred Tennyson

18. Η υγεία αποτελεί καθημερινά ένα δώρο, το οποίο κανένα σχόλιο ή φίλτρο των social media δεν μπορεί να σου το στερήσει.

19. Ψάξε βαθιά μέσα σου και δες πόσο βαθύ είναι το μέρος απ’ όπου πηγάζει η ζωή σου. Ράινερ Μαρία Ρίλκε

20. Αυτό που εσύ πιστεύεις για τον εαυτό σου είναι πολύ πιο σημαντικό από αυτό που πιστεύουν οι άλλοι για σένα. Σενέκας

Συντάκτης: Γεωργία Ρουμελιώτη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου