paneri199

Το κάπνισμα και το φαγητό ανάλογα με την ψυχολογία του ανθρώπου μπορούν να θεωρηθούν ως δύο απολαύσεις που εύκολα μπορούν να οδηγήσουν κάποιον στον εθισμό. Τόσο οι άνθρωποι που πάσχουν από διατροφικές διαταραχές κι έχουν αποφασίσει ότι θέλουν να ξεκινήσουν δίαιτα, όσο κι οι καπνιστές που επιθυμούν να διακόψουν αυτή την κακή τους συνήθεια, χρειάζονται άμεση υποστήριξη απ’ το κοντινό τους περιβάλλον, συγγενείς και φίλους.

Είναι λάθος να βομβαρδίζει κανείς αυτούς τους ανθρώπους με φράσεις του στιλ «σταμάτα να καπνίζεις πια, το κάπνισμα μπορεί να σκοτώσει» , «όταν μεγαλώσεις θα δεις τα προβλήματα που θα σου προκαλέσει», «μην τρως άλλο, δες πώς έχεις γίνει».

Με το να βάλουμε κάποιον στη διαδικασία να διακόψει έναν εθισμό του με το ζόρι και να το απαιτούμε με τρόπο αυταρχικό κι απόλυτο, μόνο περισσότερο κακό μπορούμε να του προκαλέσουμε. Γιατί καλώς ή κακώς οι άνθρωποι είμαστε όντα αντιδραστικά και πεισματάρικα, όσο μας λένε τι να μην κάνουμε, τόσο εμείς αρνούμαστε επίμονα να προσπαθήσουμε γι’ αυτό.

Το βασικό λοιπόν για να ξεκινήσει κάποιος την προσπάθεια για δίαιτα ή τη διακοπή του καπνίσματος είναι να έχει αυτογνωσία και να πάρει τη πρωτοβουλία μόνος του, οικειοθελώς, χωρίς κάποια προτροπή απ’ τα άτομα του στενού του περιβάλλοντος. Μόνο έτσι θα πετύχει σίγουρα το στόχο του καθώς όλα ξεκινούν απ’ το μυαλό. Αρκεί κάποιος να το πιστέψει και να το θελήσει πραγματικά για να μειώσει την επιθυμία του για φαγητό ή τσιγάρο. Αυτό φυσικά επιτυγχάνεται περισσότερο με τη σωστή ψυχολογία.

Ο ψυχολογικός παράγοντας παίζει καθοριστικό ρόλο ως προς την επιτυχία ενός προγράμματος είτε διακοπής του καπνίσματος είτε διατροφής. Για την ψυχολογική υποστήριξη λοιπόν αυτών των ατόμων που προσπαθούν, είναι απαραίτητη η βοήθεια των φίλων και των γνωστών. Η δίαιτα κι η διακοπή του καπνίσματος θέλουν εμψύχωση κι υποστήριξη από κολλητούς κι απ’ τους οικείους.

Αυτοί οι άνθρωποι θα μπορέσουν να βοηθήσουν τον ευρισκόμενο σε δίαιτα ή σε διαδικασία διακοπής του καπνίσματος άμεσα κι αποτελεσματικά, εφόσον θα τον επιβραβεύουν για τη προσπάθειά του και παράλληλα θα τον ωθούν και θα τον εμψυχώνουν για την συνέχιση αυτής, κρατώντας ζωντανό τον ενθουσιασμό του.

Το να διακόψει κανείς κάποια εθιστική συνήθεια είναι κάτι πολύ δύσκολο και γι’ αυτό χρειάζεται την υποστήριξη των οικείων του, ώστε να συνεχίζει το στόχο του και να μην παραστρατεί απ’ αυτόν όσο κι αν απογοητευτεί κάποιες στιγμές. Μόνο όσοι έχουν μπει έστω μία φορά στη διαδικασία να διακόψουν το κάπνισμα ή να ξεκινήσουν δίαιτα, μπορούν να καταλάβουν πόσο σημαντικό είναι να έχει κανείς συμπαράσταση σε όλη αυτή την προσπάθεια και να μην αισθάνεται μόνος σε όλο αυτό.

Το να είσαι υπέρβαρος ή καπνιστής δεν είναι αρρώστια, είναι εθισμός. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουμε κάποιο κόλλημα που δύσκολα μπορούμε να το διακόψουμε. Αυτοί οι άνθρωποι λοιπόν έχουν μανία με το τσιγάρο ή το φαγητό αντίστοιχα. Να αποφεύγετε να γίνεστε κριτές τους κι επιδεικτικοί για το τι πρέπει να κάνουν ή να προσέξουν, αλλά να σταθείτε δίπλα στους ανθρώπους σας εμψυχώνοντάς τους για κάθε τους προσπάθεια και λέγοντάς τους κάθε θετική αλλαγή που βλέπετε πάνω τους κατά τη διάρκεια αυτής τους τη προσπάθειας, ώστε να παίρνουν δύναμη και να συνεχίζουν. Μόνο έτσι θα τους βοηθήσετε πραγματικά.

 

Επιμέλεια Κειμένου Μαρίας Παπαϊωάννου: Πωλίνα Πανέρη

Συντάκτης: Maria