Oι nerds φαίνονται από μικροί. Όχι, δεν είναι τα σπασικλάκια της τάξης. Πολλές φορές δεν είναι καν οι καλύτεροι μαθητές. Είναι τα παιδιά αυτά που πωρώνονται μ’ οτιδήποτε τους τραβήξει περισσότερο την προσοχή. Είναι τα παιδιά που φαινομενικά αδιαφορούν για τα πάντα. Ευαίσθητος όμως δεν είναι αυτός που πάλλεται με το καθετί, αλλά αυτός που θα πάρει αυτό που θα τον αγγίξει και θα το κάνει τρόπο ζωής του.

Υπάρχουν πολλά είδη nerd. Αν κάτσουμε να τ’ απαριθμήσουμε, δε θα μας φτάσει η μέρα κι εγώ πρέπει ν’ αναλύσω το επόμενο επεισόδιο της αγαπημένης μου σειράς, οπότε καταλαβαίνετε. Είτε είσαι gamer, είτε comic geek, είτε απλώς παθιάζεσαι με κάτι, οτιδήποτε κι αν είναι αυτό, να ξέρεις, πολλοί εκεί έξω σ’ αγαπάμε. Επενδύεις συναισθηματικά κι υλικά και δεν τα παρατάς, μέχρι να μάθεις τα πάντα γι’ αυτό που σ’ ενδιαφέρει.

Στην παρέα, τα άτομα αυτά έχουν παρεξηγηθεί για τον τρόπο που συμπεριφέρονται. Ναι, μπορεί να μη μιλούν πολύ, όμως για ποιο θέμα; Έχουν διαβάσει κι έχουν πωρωθεί τόσο πολύ στη ζωή τους, που συζητήσεις όπως «Τα ‘μαθες; Η Μαρία φασώθηκε με το Σταύρο!» δεν τους κάνουν εντύπωση. Αυτό δε σημαίνει πως θα μιλήσουν μόνο για ό,τι τους πωρώνει –αν και πολύ θα το ‘θελαν– απλώς χρειάζονται κάτι ν’ αναλύσουν και το ποιος αντάλλαξε στοματικά υγρά με ποιον δεν ενδείκνυται γι’ ανάλυση.

Υπάρχει φυσικά και το κλασικό στερεότυπο ότι οι nerds δεν είναι για σχέση και πως είναι τόσο απασχολημένοι με τα δικά τους, που δεν έχουν χρόνο για τίποτε άλλο. Ας το καταρρίψουμε αυτό το στερεότυπο κι ας πάει στο καλό. Και χρόνο για σχέση έχουν και μια χαρά μπορούν ν’ ανταποκριθούν. Άλλωστε, ξέρουν καλά πώς είναι να παθιάζεσαι με κάτι και να μην το παρατάς. Άπαξ και τους κάνεις το γνωστό διανοητικό «κλικ», θα κάνουν τα πάντα για να σε κρατήσουν. Θα χάνονται στο υπερπέραν πολλές φορές, αλλά πάντα θα γυρίζουν πίσω σ’ εσένα. Θα σε πιάνουν απ’ το χέρι και θα σε προσκαλούν να γνωρίσεις τον κόσμο τους. Αρκεί να το θες. Και πίστεψέ με, το θες.

Δε φοβήθηκαν ποτέ ν’ ακολουθήσουν τα όνειρά τους. Πήγαν κόντρα σ’ όλους κι απλώς έμαθαν να ‘ναι ο εαυτός τους. Η κοινωνία πάντα καταδίκαζε οτιδήποτε δεν ακολουθούσε τη μάζα κι οι nerds δεν αποτελούν εξαίρεση. Σε μια εποχή που το πάθος θεωρείται κλισέ, η σκέψη αποτελεί ένα είδος επανάστασης. Πάθος χωρίς σκέψη δεν υφίσταται. Όποιος δε σκέφτεται, ζει αδιάφορα, επιφανειακά, χωρίς ίχνος ενδιαφέροντος για οτιδήποτε.

Δώστε τους αγάπη και θα σας τη γυρίσουν πίσω διπλά. Δεν έχουν συνηθίσει να τους καταλαβαίνει κάποιος και το εκτιμούν απίστευτα. Όσο πιο πολύ κρύβουν την ευαισθησία τους, τόσο πιο πολύ χρειάζονται την αποδοχή, από ανθρώπους που αγαπούν. Κι ας φαίνονται φαινομενικά αναίσθητοι.

Γι’ αυτό, την επόμενη φορά που θα δείτε το φίλο σας κολλημένο στην οθόνη του υπολογιστή ή τη φίλη σας με το πρόσωπο χωμένο σ’ ένα βιβλίο άπειρων σελίδων, μη βιαστείτε να τους κατηγορήσετε. Έχουν το δικό τους τρόπο να περνούν καλά. Χαμογελάστε τους κι ας μην έρθουν μαζί σας στο club εκείνο το βράδυ. Όταν τους χρειαστείτε θα ‘ναι εκεί. Γι’ αυτό να ‘στε σίγουροι.

 

Επιμέλεια Κειμένου Χριστίνας Κωνσταντουδάκη: Ιωάννα Κακούρη

Συντάκτης: Χριστίνα Κωνσταντουδάκη