«Αχ, όπως στις ταινίες, τι ρομαντικό!», εννοείται πάντα με τραβηγμένο το τελευταίο «ο». Ρε Hollywood, μήπως να ηρεμήσουμε λίγο; Πας και μας βάζεις κλισεδιές στις ταινίες σου για έρωτες μεγάλους, κινηματογραφικούς, ποιητικούς, μας ανεβάζεις τα standards και τις προσδοκίες στο Θεό και μετά, όταν προσγειωνόμαστε με τα μούτρα στο πάτωμα, δεν ξέρουμε από πού μας πρωτοήρθε! Ναι, ξέρω, είναι ταινία, είναι τέχνη, η τέχνη (πρέπει;) να τα κάνει όλα όμορφα (αυτό μάλλον είναι συζήτηση για άλλο άρθρο), αλλά μη μου βάζεις ετικέτα «ρομαντική κομεντί» σε ταινία που περιγράφει καταστάσεις οι οποίες είναι τουλάχιστον επιστημονική φαντασία! Κάπου λίγο όπα!

 

1. Φιλιά στη βροχή

Πόσες ταινίες δεν έχουν παρουσιάσει τους πρωταγωνιστές τους να επιδίδονται σε ένα παθιασμένο φιλί τη στιγμή που βρέχει καρεκλοπόδαρα και μαίνεται καταιγίδα κλίμακος Νώε γύρω τους! Παιδιά, αλήθεια, αυτές οι σκηνές θα έπρεπε να έχουν μια ετικετούλα «μην το δοκιμάσετε στο σπίτι» από κάτω, να ξέρει και ο υπόλοιπος κόσμος που βαδίζει! Ναι, είναι ρομαντικό, ναι, σου δημιουργεί συνειρμούς ότι ο έρωτας ευδοκιμεί και αντέχει ακόμη και στις πιο μεγάλες καταστροφές, αλλά η πρακτική αυτή είναι πολύ πιθανότερο να οδηγήσει σε πνευμονία παρά σε κεραυνοβόλο έρωτα. Πολύ θελκτικό μετά το μυξομάντηλο, ε;

 

2. Η αγαρμποσύνη είναι ερωτική

Πόσοι πρωταγωνιστές ρομαντικών κομεντί, άντρες και γυναίκες, δεν αναπαριστώνται ως super goofies, σκοντάφτοντας και πέφτοντας στο ισιάδι; Πέρα από το γεγονός ότι, υποκριτικά, η σχολή «Μαρία η Άσχημη» έχει λίγο παλιώσει πια, μια πτώση τέτοιου στιλ ή η σαβούρα σε κάποιο έπιπλο πλησίον εσού μπορεί να φέρει γέλιο στον υπόλοιπο κόσμο, αλλά είναι πολύ πιο πιθανό να σου φέρει μελανιές παρά το ρομάντζο που επιζητείς. Για ρώτα και εμάς, που δίνουμε μάχη με έπιπλα και σκάλες κάθε μέρα! (true story) Επίσης, η τάχα μου ντροπαλοσύνη και αβολοσύνη είναι όχι μόνο κλισέ, αλλά και άκρως ξενερωτική. Πάρτε τα πάνω σας, η αυτοπεποίθηση εξιτάρει!

 

3. Δυο βλέμματα είναι αρκετά

Αλήθεια τώρα; Τα έχουμε ξαναπεί ότι το βλέμμα είναι πολύ σημαντικό όπλο όσον αφορά στον «πόλεμο» εκείνο που λέγεται «φλερτ». Από μόνο του, όμως, μάτια μου, πόσα να κάνει και αυτό το ταλαίπωρο το βλέμμα; Αν (όπως, εξάλλου, συνηθίζεται πια) κανένας από τους δυο δεν πάρει το θάρρος να κάνει το επόμενο βήμα και να χορευτεί, επιτέλους, το ταγκό του πάθους, στο βλεφάρισμα θα μείνετε, σας το υπογράφω!

 

4. Οι άλλοι σας χώρισαν

Μην πας μακριά. Το «Notebook» και σχεδόν κάθε αισθηματική ταινία που έχει γυριστεί έκτοτε! Οι πρωταγωνιστές από την αρχή βρίσκονται στα κόκκινα τέρματα της κλίμακας του «αλληλογουσταρίζομαι», χωρίς να φανεί το progression της έλξης και η (μαγική, θα πω εγώ) διαδικασία της γνωριμίας τους ως χαρακτήρες. Εμφανίζονται, λοιπόν, ως τέρμα ερωτευμένοι από την αρχή και ο ρόλος του «μαστροχαλαστή» του γλυκού μεταξύ τους πέφτει στον παράγοντα «σύμπαν», ο οποίος τους πετά εξωγενή εμπόδια που καμία σχέση δεν έχουν με τον χαρακτήρα του ενός και του άλλου προκειμένου να τους χωρίσει, του στιλ «ο ένας φεύγει στα καράβια, ο άλλος πάει για σπουδές/δουλειά/beaute/δενξερωκιεγώτι σε άλλη πόλη/χώρα/γαλαξία.

 

5. Η κοινωνική/πολιτισμική διαφορά μεταξύ των πρωταγωνιστών είναι πάντα αγεφύρωτη

Disclaimer: Δε μιλώ για ταινίες εποχής, που περιγράφουν εποχές όπου κάτι τέτοιο όντως ίσχυε και είναι ιστορικά αποδεδειγμένο. Μιλώ για ταινίες που περιγράφουν το σήμερα, σε settings του σήμερα, κυρίως σε ό, τι αφορά το Δυτικό Κόσμο. Δεν χρειάζεται δύο άνθρωποι να έχουν αντίστοιχο Ε9 ή ίδιο πολιτισμικό background για να πάνε όλα καλά στη μεταξύ τους σχέση και να μην τους πετάει το σύμπαν εμπόδια! Το μοντελάκι «η Αρχόντισσα και ο Αλήτης» ή το αντίστροφο, καθώς και το μοντελάκι «Ψίθυροι Καρδιάς» έχουν χιλιοπαιχτεί στη μεγάλη οθόνη, μέχρι και με πρωταγωνιστές τα αξιαγάπητα εκείνα σκυλάκια έχει γίνει. Next!

 

6. Χωρίσεις; Θα κλάψεις!

Άλλο πάλι κι αυτό! Δε λέω πως ένας χωρισμός δεν πονάει, αλλά δε χρειάζεται να είναι όλοι έτσι! Δε χωρίζουν όλοι οι άνθρωποι μέσα στο δράμα, δεν πίνουν όλοι οι χωρισμένοι σαν να μην υπάρχει αύριο, δεν επιδίδονται σχεδόν ψυχωτικά στο quest της επανασύνδεσης, κάνοντας ό,τι μαλακία και υπερβολή τους έρθει στο κεφάλι για να ξανακερδίσουν το έτερόν τους ήμισυ! Κάπου εκεί έξω υπάρχει και εκείνο το είδος ανθρώπων που χωρίζουν κάτω από ένα κλίμα ηρεμίας και κοινής συναίνεσης, κρατώντας, μάλιστα, και πολύ καλές επαφές εκ των υστέρων.

 

7. Πετυχαίνεις τον άλλον τυχαία και κινείς γη και ουρανό για να τον βρεις

Δε μιλάω για μια απλή ψαξιματική στα social, αυτό είναι ανώδυνο και δε βλάπτει και κανέναν. Μιλάω να έχεις βρει φωτογραφία ή να έχεις κάνει πορτραίτο του ανθρώπου που σε ενδιαφέρει και να το περιφέρεις ανά την υφήλιο σε φάση «Μην είδατε τον Παναή;», ή να τον ακολουθείς όπου κι αν πάει και να συλλέγεις δια τις πλαγίου πληροφορίες για το αντικείμενο του έρωτά σου ως άλλος Κλουζό. Κάτι τέτοιες πρακτικές δε μας ξεσηκώνουν, μας φρικάρουν! Δεν ξέρω για εσάς, εμένα αν μου το έκανε κάποιος αυτό όχι απλά θα έφευγα, ακόμα θα ‘τρεχα!

 

8. Ο έρωτας μάς αλλάζει χαρακτήρα

Never happened! Καλά, μην είμαστε και υπερβολικοί, συμβαίνει, αλλά σε πολύ μετρημένες περιπτώσεις. Ο έρωτας μπορεί να σου αλλάξει συμπεριφορά, όχι θεμελιωμένα και μόνιμα στοιχεία του χαρακτήρα σου. Είναι, λοιπόν, έως και κουλό, να βλέπεις τους πρωταγωνιστές μιας ρομαντικής κομεντί να αλλάζουν συνήθειες, χαρακτηριστικά, στόχους κι όνειρα εν μία νυκτί απλώς και μόνο επειδή ερωτεύτηκαν!

 

9. Ήμασταν χρόνια χώρια, μάτια μου; Κανένα θέμα!

Αυτό, πάλι, δε θα το καταλάβω ποτέ! Έχουν τσακωθεί, έχουνε χωρίσει, έχουνε φάει τα μουστάκια τους και έχουν τραβήξει διαφορετικούς δρόμους, συχνά κάνοντας οικογένεια και παιδιά. Πώς, λοιπόν, μετά από χρόνια, όταν ξαναβρίσκονται, τα αγεφύρωτα ζητήματα που τους οδήγησαν στο χωρισμό ξαφνικά δεν υπάρχουν ή, ως δια μαγείας, παραβλέπονται; Φέρτε και real life έναν Χουντίνι να τα εξαφανίσει, να μην πονάει ο κοσμάκης χρόνια για ανεκπλήρωτους και χαλασμένους έρωτες!

 

10. Ατσαλάκωτοι όλη μέρα, όλη νύχτα

Μπορείς να μου εξηγήσεις πώς γίνεται αυτό! Κάνοντας πράγματα που παραδοσιακά κάνουν οι ερωτευμένοι και περιλαμβάνουν έντονη σωματική άσκηση (if you know what I mean) ή τρέχοντας μέσα από εκρήξεις, ή δίνοντας φιλιά στη βροχή ή υποβρυχίως, μπορείς να μου εξηγήσεις τι πουκάμισα είναι αυτά που δεν τσαλακώνονται και τι eye liner και μάσκαρες είναι αυτές που δεν τρέχουνε, κάνοντάς σε να μοιάζεις με τον Alice Cooper; Πείτε μας, ρε παιδιά, από ποια μαγαζιά ψωνίζετε και που κάνετε beaute, να ‘ρθούμε και εμείς!

 

Κλείνοντας, λοιπόν, βλέπουμε πόσα ψέμματα μας έχει αραδιάσει ξεδιάντροπα το Hollywood όλα αυτά τα χρόνια και πόσο μας έχει αλλάξει την εικόνα μας για το ρομαντισμό και την κατάσταση του να είσαι ερωτευμένος.  Στο τέλος της ημέρας, όμως, η ομορφιά του έρωτα δεν είναι στο πώς φαίνεται, αλλά στο γεγονός ότι υπάρχει. Besides, το ‘πε ο γιατρός οι έρωτες να είναι πάντα έτοιμοι για φωτογράφιση ή για γύρισμα;

 

Συντάκτης: Έλενα Καργοπούλου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου