hgoshughs

Η ύπνωση, από τα πολύ παλιά χρόνια αποτελούσε μια μέθοδο αποκατάστασης, αναψυχής και μελέτης του ελέγχου του εαυτού μας. Λειτουργούσε και λειτουργεί ακόμη, ως μια μέθοδος η οποία υποσυνείδητα, χειρίζεται μέρη του εγκεφάλου μας χωρίς να το προσπαθούμε άμεσα. Ουσιαστικά, το άτομο που βρίσκεται στη διαδικασία ύπνωσης, νιώθει πως όλα συμβαίνουν από μόνα τους.

Μια νέα μορφή ύπνωσης όμως, κάνει την εμφάνισή της και προκαλεί προβληματισμό στην επιστημονική κοινότητα. Ο λόγος για τον υπνοφετιχισμό, μια νέα διαδικασία ικανοποίησης, η οποία όμως δεν έχει στη συνταγή της ούτε την άμεση επαφή με άλλο άτομο, ούτε όμως και την αυτοϊκανοποίηση . Η νέα αυτή διαδικασία, δεν έχει ανάγκη την παραδοσιακή σειρά, έρωτας–πράξη–κορύφωση–τέλος. Αυτή η διαδικασία, εγγυάται την κορύφωση, χωρίς την ανάγκη του να προηγηθεί κάτι άλλο. Παρ’ όλο που μιλάμε για αυτοϊκανοποίηση, στον υπνοφετιχισμό συμμετέχει μόνο ένα μέλος του σώματος μας. Ο εγκέφαλος! Κατά τη διάρκεια της ύπνωσης, αυτός λειτουργεί με συγκεκριμένο τρόπο έτσι ώστε, -χωρίς την ανάγκη χρήσης άλλου μέλους ή μέρους του σώματος- να φτάσεις στην απόλυτη ικανοποίηση.

Η συγκεκριμένη πρακτική, έχει ως στόχο της να επιτευχθεί η απόλαυση η όποια όχι μόνο δεν απαιτεί έναν σύντροφο, αλλά δεν έχει ανάγκη ούτε και την άμεσα ενεργή συμμετοχή του ίδιου του ατόμου. Το μόνο που χρειάζεται είναι το άτομο που επιθυμεί να δοκιμάσει τον υπνοφετιχισμό, εντοπίσει διαδικτυακά τις συγκεκριμένες συνεδρίες οι οποίες θα τον καθοδηγήσουν στο πώς να επέλθει σε κορύφωση ακούγοντας απλά και μόνο τα όσα λένε οι «hypnodommes». Τα συγκεκριμένα άτομα που ανήκουν σε αυτή την ομάδα είναι οι ιέρειες του συγκεκριμένου τομέα. Λειτουργούν σαν ψυχολόγοι, οι οποίοι χρησιμοποιούν την ύπνωση ως μέσω για να ανακαλύψουν ένα πιθανό παρελθοντικό τραύμα το οποίο δεν μπορείς να εξωτερικεύσεις ενώ είσαι ξύπνιος. Έτσι και με τον υπνοφετιχισμό. Κλείνεις μάτια, ανοίγεις αυτιά κι όλα τα άλλα θα έρθουν από μόνα τους. Χωρίς την ανάγκη για παρεμβολή ούτε από τον ίδιο σου τον εαυτό, ούτε και από κανέναν άλλον.

Ο λόγος όμως που ο υπνοφετιχισμός, προκαλεί ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα, είναι επειδή πολλές μελέτες αμφιβάλλουν για το πόσο αποτελεσματική είναι η συγκεκριμένη πρακτική. Αν γίνω λιγάκι πιο συγκεκριμένη, οι ιέρειες του υπνοφετιχισμού είναι ουσιαστικά οι υπνωτιστές όπου ο καθένας, ακολουθώντας κάποια συγκεκριμένα βήματα θα σε οδηγήσει στην κατάσταση ύπνωσης. Θα χρησιμοποιεί τον τόνο της φωνής του ως το μοναδικό του εργαλείο, με την οποία θα σου διαβάζει κάποιες ερωτικές περιγραφές και κάθε φορά θα χρησιμοποιεί μια λέξη «σκανδάλη» η οποία θα σου προκαλεί έντονη κορύφωση. Αυτό θα γίνεται κάθε φορά που θα την ακούς, αφού κατά τη διάρκεια της ύπνωσης ο θεραπευόμενος συνδυάζει αυτή τη μια λέξη με ένα αποτέλεσμα.

Πού ακριβώς τελικά είναι το πρόβλημα και δημιουργεί ο υπνοφετιχισμός, αμφιβολίες στην ιατρική και ψυχολογική κοινότητα; Ε λοιπόν, αυτή η νέα μόδα έχει αποκτήσει μεγάλη μερίδα οπαδών και η ανησυχία επέρχεται στο γεγονός ότι οι επίδοξοι ερωτικοί υπνωτιστές που μπορεί ο καθένας να βρει στο διαδίκτυο δεν είναι και το τονίζω –δεν– ανήκουν στην Αμερικανική Εταιρεία Κλινικής Ύπνωσης, ούτε είναι πιστοποιημένοι έτσι ώστε να μπορούν ελεύθερα να εξασκούν αυτές τις πρακτικές. Δεν αποτελεί λοιπόν μια ιατρικώς εγκεκριμένη μέθοδο.

Παρ’ όλ’ αυτά, ο κόσμος δοκιμάζει τον υπνοφετιχισμό με ή χωρίς σφραγίδα απόδειξης των ειδικών. Θεωρούν πως η ύπνωση η οποία είναι μια τεχνική αιώνων μπορεί να λειτουργεί και να έχει θετικά αποτελέσματα σε όλους τους τομείς. Μελετώντας τον ανθρώπινο εγκέφαλο, ανά διαστήματα, έχει διεξαχθεί το συμπέρασμα ότι υπάρχουν άτομα τα οποία έχουν εκπαιδεύσει τόσο καλά συγκεκριμένα κέντρα ελέγχου του εγκεφάλου τους, με τα οποία μπορούν να ελέγξουν κλιμακωτά την ευχαρίστηση και την ικανοποίηση που θέλουν να βιώσουν, χρησιμοποιώντας όσο το δυνατόν λιγότερα μέσα.

Κάθε μέρα ακούμε και για κάτι καινούριο, για μια νέα μόδα, για μια νέα διαδικασία για μια νέα εφεύρεση ή τεχνική κι όλες με ένα κοινό παρονομαστή. Το ένα. Μα ένα ίσον κανένα, γι’ αυτό αφήστε και κάτι να γίνεται με μια συντροφιά, αφήστε το συναίσθημα να έχει ανάσες και λόγους ύπαρξης. Ζήστε, ερωτευτείτε, αγαπηθείτε και δείξτε το ο ένας στον άλλον, χωρίς προσποιήσεις χωρίς τεχνικές χωρίς στερήσεις. Μια ιδέα είναι κι αυτή. Ίσως τολμηρή, μα δοκιμασμένη.

Συντάκτης: Τζένη Άστρα
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου

Κάνε σχόλιο!

Έχεις κάποια ιδέα για άρθρο;

Μπορείς να μας προτείνεις ένα θέμα που θα ήθελες να διαβάσεις σε κάποιο απ' τα επόμενα άρθρα μας!