Όταν μιλάμε για ερωτικό κάλεσμα κάποιου ζώου, μιλάμε για πρακτικές που αποσκοπούν στην αναπαραγωγή του είδους, και πολλοί έχουν την άποψη πως οι πρακτικές αυτές είναι συχνά βάναυσες και βίαιες εν σχέσει με το πώς προσεγγίζει το δυνάμει ερωτικό του ταίρι. Παρ’ όλ’ αυτά, υπάρχουν κάποιοι εκπρόσωποι του ζωικού βασιλείου, άλλοι γνωστοί κι άλλοι λίγο πιο «ψαγμένοι», οι οποίοι μπορούν επάξια να παραδώσουν μαθήματα ρομαντισμού. Πάμε να τους δούμε, λοιπόν!

 

Κατηγορία #1: “Sing, Sing, Sing!”

Μα, φυσικά, στην πρώτη κατηγορία έχουμε κάποιους εκπροσώπους του ζωικού βασιλείου, οι οποίοι χρησιμοποιούν ηχητικά μέσα ως ερωτικό κάλεσμα, προκειμένου να προσελκύσουν το ταίρι τους. Σ’ αυτήν την κατηγορία εμπίπτουν οι φάλαινες και τα δελφίνια, το «τραγούδι» των οποίων αποτελείται από ηχητικά κύματα σε συχνότητες μη αντιληπτές από το ανθρώπινο αυτί. Μάλιστα, το τραγούδι κάποιων μοναχικών (όπου «μοναχικό» είδος, αυτό που δε ζει σε αγέλες) ειδών φάλαινας μπορεί να ακουστεί μέχρι και σε ακτίνα 30 χιλιομέτρων! Επίσης, το ηχητικό ερέθισμα μπορεί να είναι σε μορφή «γουργουρίσματος», όπως στην περίπτωση του αλιγάτορα της Αμερικής, όπου, μάλιστα, το αρσενικό προχωρά σε προσέγγιση του θηλυκού αφού ακουστεί και από το θηλυκό το ίδιο γουργούρισμα, το οποίο λειτουργεί ως σημάδι αποδοχής (αυτό θα πει σεβασμός στη συναίνεση).

 

Κατηγορία #2: «Εγώ θα σ’ αγαπώ και μη σε νοιάζει/και θα σου χτίσω μια μικρή φωλιά!»

Στην κατηγορία αυτή ανήκουν οι «διακοσμητές» του ζωικού βασιλείου, οι οποίοι προσεγγίζονται τον δυνάμει ερωτικό τους παρτενέρ βάσει της διακόσμησης της φωλιάς. Για παράδειγμα, όσον αφορά στον πτιλονόρυγχο, ένα από τα (αναρίθμητα) είδη εξωτικών πουλιών της Νέας Γουινέας, το θηλυκό διαλέγει αρσενικό ανάλογα με το ποιος από τους «υποψήφιους» έχει την πιο όμορφα και πλούσια διακοσμημένη φωλιά, ο διάκοσμος της οποίας μπορεί να αποτελείται από πούπουλα, πέτρες, λουλούδια, καρπούς κ.ο.κ. Αντίστοιχη περίπτωση αποτελεί και ο κοκκινοκέφαλος της Αφρικής, όπου επίσης τα θηλυκά διαλέγουν τα αρσενικά της αποικίας στα οποία διακρίνουν καλύτερη ικανότητα χτισίματος φωλιάς. Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται σε αρκετά παραδείσια πουλιά με μικρές διαφοροποιήσεις ανά είδος, αφού, σε κάποιες περιπτώσεις, αρσενικό και θηλυκό χτίζουν από κοινού τη μελλοντική τους φωλιά!

 

Κατηγορία #3: “Dance me to the end of love”

Ω, ναι! Είναι πάμπολλα τα είδη τα οποία χρησιμοποιούν κάποιο είδος χορού, προκειμένου να σαγηνεύσουν το έτερόν τους ήμισυ. Σε κάποιες περιπτώσεις, όπως, λ.χ., στους λύκους και τους σκύλους, ο «χορός» αυτός μοιάζει περισσότερο με παιχνίδι κι αποσκοπεί στο να διαπιστώσει ο ένας για τον άλλον εάν τα βιολογικά χαρακτηριστικά του πληρούν τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία μιας νέας αγέλης. Σε άλλες περιπτώσεις, όπως αυτές της αράχνης ή του σκορπιού, ο «χορός» αυτός έχει ως σκοπό καθαρά να σαγηνεύσει και να εντυπωσιάσει το επίδοξο ταίρι, ενέχοντας, όμως, και το στοιχείο της επικινδυνότητας, αφού υπάρχει περίπτωση να οδηγήσει στο θάνατο αυτού που ξεκινά την προσέγγιση (oh, the things they do for love!). Ακόμη, εντύπωση προκαλεί και η περίπτωση της πέρκας ίντιγκο, αφού ο χορός, σε αυτήν την περίπτωση, περιλαμβάνει εναλλαγή των ρόλων μεταξύ του ζευγαριού.

 

Κατηγορία #4: «Βλέπω φως, κάποιος μου το δείχνει.»

Από την κατηγορία αυτή δε θα μπορούσαν, φυσικά, να λείπουν οι γνωστές σε όλους πυγολαμπίδες, αφού το ερωτικό τους κάλεσμα περιλαμβάνει σήματα με συγκεκριμένες αλληλουχίες αναβοσβησίματος του φωτός που αποστέλλονται από το αρσενικό στο θηλυκό, που σηματοδοτούν τη διάθεση του πρώτου για συνεύρεση (εδώ η τρυφερή προσφώνηση «φως μου!» αποκτά άλλη διάσταση!). Αντίστοιχα συμπεριφέρονται και κάποια είδη φωτοφόρων ψαριών της αβύσσου, στα οποία το φως έχει και τη χρησιμότητα του να καθιστούν ευκολότερη την προσέγγισή τους και να οριοθετούν χωροταξικά την τοποθεσία τους. Επιπρόσθετα, σε ένα παιχνίδι φωτός και χρωμάτων επιδίδονται και τα καλαμάρια της Τζαμάικας, το ημιδιαφανές δέρμα και τα φωτοφόρα σημεία των οποίων τους επιτρέπουν να αλλάζουν χρώματα με αρκετά μεγάλη ταχύτητα σε συγκεκριμένα μοτίβα, επικοινωνώντας το ένα στο άλλο τη διάθεσή τους για συνεύρεση.

 

Συνοψίζοντας, λοιπόν, βλέπουμε ότι στο ζωικό βασίλειο υπάρχουν σε μεγάλη ποικιλία θαυμαστά κι αξιοπερίεργα παραδείγματα ερωτικών καλεσμάτων που μας κινούν το ενδιαφέρον, μας συναρπάζουν, μας εκπλήσσουν και μας βάζουν σε σκέψεις. Πάμε, λοιπόν, να εμπνευστούμε από τα μαθήματα ρομαντισμού του ζωικού βασιλείου, προσαρμόζοντάς τα πάντα στα δικά μας δεδομένα!

 

Αφιερωμένο στο φίλο μου τον Αντώνη, που μου έδωσε την έμπνευση γι’ αυτό το άρθρο, καθώς και την πολύτιμη βοήθειά του στην έρευνα.

 

Συντάκτης: Έλενα Καργοπούλου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου