Πολλές κουβέντες έχουν ειπωθεί γι’ αυτό και όλοι γι’ αυτό μιλούν: η σωματική επαφή και η ερωτική δραστηριότητα γενικότερα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας και καταλαμβάνουν μεγάλο μέρος των συζητήσεών μας, τόσο με τους φίλους μας όσο και με το άλλο μας μισό. Πολλοί μύθοι και πολλές αλήθειες κυκλοφορούν γύρω από αυτό, όπως επίσης και γύρω από την αποχή από αυτό. Ένας πολύ κλασσικός μύθος που κυκλοφορούσε μέχρι πρότινος είναι ότι εάν ένας άντρας απέχει από την όποια δραστηριότητα για διάστημα από ένα μήνα και πάνω, αυτό αυξάνει τα επίπεδα της τεστοστερόνης του. Εμείς όμως, φίλοι και φίλες, δε θα μιλήσουμε σήμερα για τους μύθους, αλλά για τις αλήθειες που σχετίζονται με την αποχή από την οποιουδήποτε τύπου ικανοποίηση.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με μια αλήθεια που είναι κοινή και για τα δύο φύλα. Έρευνες έχουν δείξει πως η απουσία είτε μοναχικής είτε δυαδικής ερωτικής απόλαυσης επηρεάζει σε πολύ μεγάλο βαθμό τη διάθεσή μας. Μάλιστα, η διάθεσή μας και η ευερεθιστότητά μας είναι και το πρώτο πράγμα που επηρεάζεται πάνω μας, ακόμη και αν έχουν περάσει μόνο λίγες μέρες από την τελευταία φορά. Ποιο συγκεκριμένα, είναι πιθανό η διάθεσή μας να γίνεται πιο βαριά, να νιώθουμε πιο θλιμμένοι, ενώ πολλοί έχουν παρατηρήσει πως η έλλειψη ικανοποίησης της ορμής, προοδευτικά μπορεί να τους κάνει πιο ευέξαπτους. Επιπρόσθετα (αυτό το χαρακτηριστικό παρατηρείται περισσότερο σε γυναίκες), έρευνες έχουν δείξει πως η επαφή μπορεί να δράσει ως αγχολυτικό λόγω των ορμονών που εκκρίνονται κατά τη διάρκεια και κατόπιν αυτής. Επομένως, οι γυναίκες που δεν καλύπτουν τις ανάγκες τους στον τομέα αυτό ή τις καλύπτουν λιγότερο συχνά απ’ όσο θα επιθυμούσαν, τείνουν να αντιμετωπίζουν περισσότερο άγχος στην καθημερινότητά τους και να είναι πιο επιρρεπείς στις κρίσεις πανικού.

Η πτώση της λίμπιντο είναι επίσης ένα χαρακτηριστικό της έλλειψης που παρατηρείται και στα δύο φύλα. Είναι κοινός τόπος ότι όσο περισσότερο απέχεις είτε από τη συνεύρεση με το σύντροφό σου είτε από την αυτοϊκανοποίηση των αναγκών σου, τόσο λιγότερο το επιζητείς. Είναι ακόμη γνωστό, πως το γεγονός αυτό ανήκει στους πολύ βασικούς παράγοντες οι οποίοι μπορούν να διαταράξουν και κατά συνέπεια να διαλύσουν μια σχέση, αφού η αποχή μεταξύ δύο συντρόφων συνεπάγεται της γενικότερης απομάκρυνσής τους εντός του πλαισίου μιας σχέσης.

Όσον αφορά τώρα στα σωματικά συμπτώματα που συνδέονται με την έλλειψη εκπλήρωσης των ερωτικών αναγκών του ατόμου, παρατηρούνται διαφοροποιήσεις μεταξύ αντρών και γυναικών οι οποίες οφείλονται κυρίως στις διαφορές της φυσιολογίας των αναπαραγωγικών συστημάτων των δύο φύλων. Ενώ λοιπόν η έλλειψη σεξουαλικής επαφής επηρεάζει κυρίως αρνητικά τις γυναίκες, αφού μπορεί να τους δημιουργήσει ζητήματα υπογονιμότητας, φαίνεται ότι έχει κυρίως θετική επίδραση στους άντρες, καθώς βοηθά στις όποιες δυσλειτουργίες. Βέβαια στο σημείο αυτό υπάρχει διαφωνία εντός της αρμόδιας επιστημονικής κοινότητας, καθώς κάποιοι ειδικοί εστιάζουν κυρίως στους κινδύνους για επιπλοκές σχετικές με τον προστάτη που ενδεχομένως να προκύπτουν με την απουσία επαφής.

Ένα ακόμη εύρημα που αφορά και τα δύο φύλα και έχει προκύψει από σχετικές έρευνες, συσχετίζει την έλλειψη της όποιας δραστηριότητας με το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Η ερωτική επαφή μας θωρακίζει ενάντια σε ασθένειες και ενισχύει την ανοσοαπόκριση, φαινόμενο το οποίο έχει παρατηρηθεί σε έρευνες και για το φιλί. Συνεπώς, όσο λιγότερο ενεργός είσαι, τόσο πιο εύκολα αρρωσταίνεις και τόσο πιο δύσκολη είναι και η ανάρρωση από οποιαδήποτε κοινή ασθένεια, όπως, λ.χ. η γρίπη.

Τέλος, είναι σημαντικό να αναφερθεί πως η απουσία ικανοποίησης των ερωτικών ορμών έχει και νοητικής φύσεως επιπτώσεις. Συγκεκριμένα, έχει διαπιστωθεί ερευνητικά (αντικρούοντας παλαιότερες έρευνες που ήθελαν την έλλειψη σεξουαλικής επαφής να μας κάνει τρόπον τινά εξυπνότερους) ότι ο έρωτας επιτρέπει σε καινούριες εγκεφαλικές συνάψεις να λάβουν χώρα, με αποτέλεσμα να διευρύνεται το εύρος προσοχής μας και να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά η εργαζόμενη μνήμη.

Βλέπουμε λοιπόν ότι η επαφή έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας και τη διάθεσή μας, εν αντιθέσει με την αποχή που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα. Επομένως, όπως είναι λογικό, λέμε ένα μεγάλο «ναι» στην ερωτική επαφή, αρκεί να τελείται με την απαραίτητη προσοχή.

 

Συντάκτης: Έλενα Καργοπούλου
Επιμέλεια κειμένου: Μαρία Ρουσσάκη