Λένε ότι ο έρωτας περνάει πρώτα απ’ το στομάχι. Αν θεωρήσουμε ότι όντως η άποψη αυτή ισχύει, σίγουρα, βοηθάει αν η τροφή που θα περάσει απ’ το στομάχι έχει και κάποιες ιδιότητες που θα ξυπνήσουν τις σεξουαλικές ορμές, υποσχόμενες μια υπέροχη άκρως ερωτική βραδιά. Έλα όμως που κάποια απ’ τα φαγητά, τα οποία αποκαλούμε «αφροδισιακά», τελικά δεν έχουν τα αποτελέσματα που θα περιμέναμε και δεν ξυπνάνε καμία ορμή…

Ας τα πάρουμε, όμως, με τη σειρά. Όποιον κι αν ρωτήσεις θα σου πει πως το πιο γνωστό αφροδισιακό είναι η σοκολάτα, η οποία ουσιαστικά αυξάνει τη σεροτονίνη, μια απ’ τις ορμόνες της ευτυχίας. Χαμηλά επίπεδα αυτής της ορμόνης έχουν συνδεθεί με κατάθλιψη και άγχος, οπότε, όπως είναι αναμενόμενο, με την άνοδο του επιπέδου της αυξάνει παράλληλα και η διάθεση για πολλά -όχι απαραίτητα μόνο για σεξ. Το να τρως σοκολάτα ανεβάζει και τη λίμπιντο μόνο και μόνο επειδή όταν την πιάσεις στα χέρια σου, εκείνη λιώνει και τότε εσύ πρέπει να χρησιμοποιήσεις τη γλώσσα σου για να τη φας (κάτι που σίγουρα θα βγάλει στην επιφάνεια την πονηρή πλευρά του μυαλού σου).

Επειδή η σοκολάτα είναι προϊόν που προέρχεται από χώρες της Λατινικής Αμερικής, στην Ελλάδα αντίστοιχο αφροδισιακό είναι το μέλι. Θεωρείται το καλύτερο τονωτικό, γι’ αυτό το τρώμε κυρίως για πρωινό και αποτελεί μαζί με τα καρύδια, το πιο hot φαγώσιμο παιχνίδι στην κρεβατοκάμαρα. Στο ίδιο μήκος κύματος βέβαια κι οι άλλοι ξηροί καρποί, όπως τα αμύγδαλα, που βοηθάνε παράλληλα και στην κυκλοφορία του αίματος.

Τα οστρακοειδή και τα θαλασσινά βρίσκονται πρώτα στη λίστα των αφροδισιακών φαγητών. Πριν όμως κάνεις όνειρα για μια μοναδική βραδιά με το ταίρι σου με το τραπέζι να ‘ναι γεμάτο θαλασσινά, όπως χταπόδι, στρείδια, χτένια ή μύδια θα πρέπει πρώτα να εξακριβώσεις -με όποιο τρόπο μπορείς- αν οι γεύσεις αυτές του αρέσουν ή αν εμφανίζει αλλεργία σε κάποια απ’ αυτές τις τροφές, κάτι που είναι ιδιαίτερα σύνηθες. Τα φαγητά αυτά είναι πράγματι ωραία, ίσως λίγο ακριβά, υγιεινά, μιας και βοηθούν στην καρδιακή λειτουργία και στη ρύθμιση των επιπέδων χοληστερόλης, αλλά δεν είναι και το πιο ευχάριστο θέαμα να βλέπεις το αμόρε να πρήζεται, να κοκκινίζει, να γίνεται σαν μπαλόνι και συ να μην ξέρεις από πού να φύγεις. Επίσης, καλό θα ήταν να μην μπεις στη διαδικασία να τα μαγειρέψεις μόνος σου αν δεν το έχεις ξανακάνει στο παρελθόν, γιατί το καθάρισμά τους δεν είναι ιδιαίτερα εύκολο, αφού προϋποθέτει γνώσεις και εμπειρία.

Φυσικά υπάρχουν και τα αφροδισιακά φρούτα και λαχανικά, όπως αγγούρι, μπανάνα, φράουλα, σύκο, καρπούζι. Τα περισσότερα, βέβαια, δεν αυξάνουν τα επίπεδα κάποιας ορμόνης, απλώς έχουν συνδεθεί στον ανθρώπινο νου με το σεξ. Τρανό παράδειγμα η μπανάνα, η οποία (η καημένη) λόγω σχήματος έχει ταυτιστεί με το γνωστό θέμα περί μεγέθους και σχήματος και εκεί που περιμένεις να δεις μια «μπανάνα» καλοσχηματισμένη και παχουλή, ανακαλύπτεις ένα «αγγουράκι τουρσί» και όπου φύγει, φύγει. Τα σταφύλια και οι φράουλες έχουν συνδεθεί με το κρασί και τη σαμπάνια, ποτά που ταιριάζουν σε μια ρομαντική βραδιά. Γενικά να προτιμάτε φρούτα που δεν έχουν κουκούτσια, γιατί το φτύσιμο τους δεν είναι ιδιαίτερα ευχάριστη θέα.

Απ’ την ελληνική κουζίνα τα καυτερά και πικάντικα φαγητά θεωρούνται κατεξοχήν αισθησιακά. Ο λόγος είναι ότι όταν τα τρως, σου προκαλούν έξαψη, αυξάνεται η θερμοκρασία του σώματος και το αίμα κυλάει πιο γρήγορα στις φλέβες. Οπότε και με κλειστό καλοριφέρ, η δουλειά θα γίνει… Κι εδώ θέλει προσοχή, γιατί δεν τα αντέχουν όλοι. Μπορεί το μπούκοβο και το πιπέρι να μην είναι ιδιαίτερα έντονα στη γεύση, αλλά αν πρόκειται για πιπεριές chili ή jalapeno ή ακόμη χειρότερα για την περίφημη πιπεριά habanero, χρειάζεται γερό στομάχι και μεγάλες αντοχές, ακόμα κι αν η ποσότητα είναι απειροελάχιστη.

Στα είδη που ανεβάζουν τη σεξουαλική διάθεση, περίοπτη θέση κατέχουν και τα αλκοολούχα ποτά. Προσοχή όμως όχι όλα και όχι σε μεγάλη ποσότητα! Για παράδειγμα, η μπίρα το μόνο που θα καταφέρει είναι να σε φουσκώσει και μετά να νιώθεις ένα βάρος στο στομάχι σου, ενώ απ’ την άλλη ένα ποτήρι κόκκινο κρασί ανεβάζει αμέσως τη διάθεση ακόμα και του πιο προβληματισμένου ανθρώπου. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ σε ραντεβού δεν είναι και το πιο ευχάριστο θέαμα. Η κατανάλωση κρασιού ή σαμπάνιας με μέτρο παρέα με συνοδευτικά μπορεί να έχει εξαιρετικά αποτελέσματα.

Στην τελική, το συμπέρασμα είναι πως σε όλα χρειάζεται προσοχή. Πρέπει να ξέρεις αν το πρόσωπο που σ’ ενδιαφέρει τρώει τις συγκεκριμένες τροφές, αν έχει αλλεργίες, να φροντίσεις η ατμόσφαιρα να είναι κατάλληλη και οι συνθήκες ιδανικές. Και επειδή αν κάτσεις να τα σκεφτείς όλα αυτά, σίγουρα θα κουραστείς, σκέψου μόνο πως σημασία δεν έχει τι τρως μαζί του αλλά με τι στιλ θα το βάλεις στο στόμα σου και μετά θα το καταπιείς. Βάλε την πονηρή πλευρά του μυαλού σου στην πρίζα να δουλέψει και με μαθηματική ακρίβεια το αποτέλεσμα θα είναι το επιθυμητό.

Συντάκτης: Κέλλυ Ιακωβίδου
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.