Τη δεκαετία του ’80 και του ’90 ανάμεσα στις παιδικές σειρές που βλέπαμε στην τηλεόραση ήταν και μια ομάδα σειρών κινουμένων σχεδίων, τα anime. Τα anime είναι κινούμενα σχέδια ιαπωνικής παραγωγής και ξεχωρίζουν για την ιδιαίτερη εικόνα τους. Ειδικότερα, οι ήρωες είχαν μεγάλα χαρακτηριστικά στο πρόσωπο και τα μάτια ήταν κάποιες φορές δυσανάλογα σε σχέση με το υπόλοιπο πρόσωπο. Όπως είναι λογικό, μέσα από τα anime βλέπουμε στοιχεία της ιαπωνικής κουλτούρας και της καθημερινότητας πάντα όμως με μια μεγάλη δόση επιστημονικής φαντασίας. Οι περισσότερες anime σειρές βασίζονται σε manga, στα αντίστοιχα δηλαδή βιβλία κόμικ, και όπως είναι αναμενόμενο υπάρχουν διαφορές μεταξύ τους. Κάποια βέβαια δεν εξελίσσονταν σαν ιστορίες σε τοποθεσίες της Ιαπωνίας αλλά σε ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ελβετία και η Αγγλία. Στην Ελλάδα άρχισαν να προβάλλονται κάποιες σειρές στα μέσα της δεκαετίας του ’80 και αγαπήθηκαν από τους μικρούς θεατές, κυρίως για το ιδιόμορφο χιούμορ και στιλ που είχανε. Δεν ήταν πολλές οι σειρές anime εκείνη την εποχή καθώς στο παιχνίδι είχαν μπει και σειρές ελληνικής παραγωγής όπως η «Φρουτοπία» αλλά και αμερικανικές παραγωγές όπως οι θρυλικοί «Thundercats». Για να θυμηθούμε όμως ποιες ήταν αυτές οι σειρές και τι ιστορίες είχαν τότε να μας πουν.

 

 

1. Igano Kabamaru (1983)

Πώς γίνεται ένας νεαρός μαθητής και νίντζα, που τρώει μακαρονάδες και τηγανητές καραβίδες να κάνει μπάχαλο ένα ολόκληρο Τόκιο; Γίνεται μόνο αν είσαι ο θρυλικός Kabamaru! Ο Igano Kabamaru είναι ένα ορφανό αγόρι που χάνει τον μοναδικό κηδεμόνα του, τον παππού Σάιζο και αναγκάζεται να πάει σχολείο στο Τόκιο. Εκεί την κηδεμονία του αναλαμβάνει η κυρία Ραν Οκούμπο, η οποία έχει μία εγγονή, τη Μάι. Η Μάι είναι ο πρώτος και αιώνιος έρωτας του Kabamaru. Η διαμάχη δύο σχολείων, οι καβγάδες μεταξύ μαθητικών συμμοριών και το bullying είναι καθημερινό φαινόμενο στη ζωή του νεαρού νίντζα, καθώς θα έρθει και σε ρήξη με τον παιδικό του φίλο, Χαγιάτε Κιρίνο. Αν και η σειρά αυτή στην Ιαπωνία δεν είχε μεγάλη απήχηση, στην Ελλάδα προβλήθηκε από την ΕΡΤ3 κι άνοιξε την πόρτα για μεταγλωττίσεις και άλλων anime σειρών για παιδιά. Οι λόγοι που αγαπήθηκε τόσο πολύ διίστανται. Οι περισσότεροι υποστηρίζουν ότι είχε να κάνει με τα γλωσσικά φάουλ της μεταγλώττισης και τις επαναλαμβανόμενες φράσεις, που χρησιμοποιούσαν οι ηθοποιοί, για να καλύψουν τα δευτερόλεπτα που έμενε το στόμα των anime ηρώων ανοικτό. Κάποιοι βέβαια δεν μπορούν να μη συσχετίσουν τη φιγούρα του Kabamaru με τον θρυλικό Στάθη Ψάλτη. Οπότε μπορούμε να πούμε ότι για τους μεγάλους υπήρχε ο Στάθης και για τους μικρούς ο Kabamaru με τις μακαρονάδες.

 

2. Candy Candy (1975)

«Είναι όλο ομορφιά με χρώματα πολλά, με λουλούδια στα μαλλιά και στην καλή της την καρδιά, έχει μαζί τον φίλο της παρέα, μέσα στη φύση όλα είναι ωραία, η ζεστασιά μες την καρδιά, η γλυκιά η Κάντυ…» Δεν υπάρχει κορίτσι σήμερα της γενιάς του ’80 και του ’90 που να μην έχει σιγοψιθυρίσει αυτούς τους στίχους ή να μην έχει δει έστω ένα επεισόδιο της Κάντυ-Κάντυ. Το anime των 115 επεισοδίων που λάτρεψαν κορίτσια κι αγόρια, αν το καλοσκεφτεί κανείς, είναι μια μικρογραφία της «Λάμψης» του Νίκου Φώσκολου. Ένα ορφανό κορίτσι, η Κάντας Γουάιτ Άρντλεϊ βρίσκεται σε ένα καλάθι ως μωρό μαζί με την Άννυ και μεγαλώνουν μαζί στο οικοτροφείο της κυρίας Πόνυ σε μια περιοχή του Σικάγο. Η Άννυ στα 10 χρόνια θα υιοθετηθεί ενώ η Κάντυ θα πάει ως «ψυχοκορη» στο σπίτι των Ράγκαν, όπου τα παιδιά της οικογένειας, η Ελίζα και ο Νηλ, θα της κάνουν τη ζωή δύσκολη. Κάπου εκεί σ’ ένα λόφο θα γνωρίσει έναν έφιππο με σκωτσέζικη στολή, ο οποίος θα της χαρίσει ένα μενταγιόν κι αυτή θα τον ονειρεύεται μια ζωή ως τον «πρίγκιπα του λόφου». Στο μεταξύ θα γνωρίσει τα ξαδέρφια των Ράγκαν, τους Άντονυ, Στίαρ και Άρτσι. Η Κάντυ ερωτεύεται τον  Άντονυ, ο οποίος θα χάσει τη ζωή του, πέφτοντας από το άλογο. Όλα τα παιδιά μετά θα σταλούν εσωτερικά σε κολλέγιο στην Αγγλία κι εκεί η Κάντυ θα ερωτευτεί τον Τέρυ και εκτός από την Άννυ θα κάνει και μια νέα φίλη την Πάτυ. Η Πάτυ θα αρραβωνιαστεί με τον Στίαρ αλλά αυτός αγαπούσε πάντα την Κάντυ και θα σκοτωθεί στον Α’ ΠΠ. Η Άννυ θα τα φτιάξει με τον Άρτσι, ο οποίος κι αυτός είναι ερωτευμένος με την Κάντυ. Η Ελίζα θα πάει να της κλέψει τον Τέρυ από ζήλια, ενώ οι Ράγκαν προορίζουν τον Νηλ για την Κάντυ. Και μέσα σε όλο αυτό το τουρλουμπούκι υπάρχει και ένας θείος Γουίλιαμ που κινεί τα νήματα κι εμφανίζεται στο τέλος. Η εξέλιξη της ιστορίας δεν ακολουθούσε το βιβλίο manga, για αυτό και η συγγραφέας Κιόκο Μιζούκι έφτασε στα δικαστήρια με την εταιρεία παραγωγής. Αυτός είναι και ο κύριος λόγος που τα τελευταία επεισόδια της σειράς βγήκαν λίγο πρόχειρα και δεν είχαν μεγάλη απήχηση. Στην Ελλάδα προβλήθηκε την τριετία 1984-1987 από την ΕΡΤ3 ενώ σε δεύτερη μεταγλώττιση προβλήθηκε καθημερινά το 1989 από την ΕΡΤ1. Αργότερα προβλήθηκε σε τρίτη μεταγλώττιση από τον παλιό Σκάι -νυν Alpha- αλλά μόνο τα μισά επεισόδια. Και κάπως έτσι μείναμε να αναρωτιόμαστε πώς τελείωσε τελικά η ιστορία της ξανθομαλλούσας Κάντυ και αν τελικά βρέθηκε με τον «πρίγκιπα του λόφου». Για την ιστορία και τους πονεμένους fans να πούμε ότι είχαν βγει και 4 ταινίες μικρούς μήκους με τη νεαρή Κάντυ αλλά δε βγήκαν ποτέ από τη χώρα παραγωγής.

 

3. Sailor Moon (1992)

Η «Sailor Moon» είναι ίσως ένα από τα διασημότερα manga, το οποίο μεταφέρθηκε στην οθόνη και ως anime. Είναι μέχρι σήμερα το δημοφιλέστερο manga με ηρωες κορίτσια με μαγικές ιδιότητες και φυσικά εχει σήμα κατατεθέν το χτένισμα της Usagi Tsukino, που μεταμορφώνεται στην κεντρική ηρωίδα. Η σειρά βγήκε στην Ιαπωνία ένα χρόνο μετά το manga, το 1992 και χωρίζεται σε 5 κύκλους: Sailor Moon, Sailor Moon S, Sailor Moon R, Sailor Moon SuperS και Sailor Moon Sailorstars, όπου η ηρωίδα μαζί με τις φίλες της αντιμετωπίζουν διάφορους εχθρούς. Το 2014 βγήκε μια ακόμα anime διαδικτυακά η «Sailor Moon Crystal» ενώ σήμερα αριθμεί 200 επεισόδια και 3 ταινίες, υπάρχει ακόμα μία στα σκαριά και πολλά bonus επεισόδια. Στην Ελλάδα προβλήθηκε από τον ΑΝΤ1 και το Star Channel στα μέσα της δεκαετίας του ‘90 αλλά όχι όλα τα επεισόδια.

 

4. Saber Rider and the Star Sheriffs (1987)

«Ο Σερίφης του Διαστήματος και οι Αστρομαχητές» έμειναν στη μνήμη μας κυρίως από το χαρακτηριστικό τραγούδι των τίτλων αρχής. Κατά τα άλλα το anime προβλήθηκε στην Ιαπωνία μόλις ένα χρόνο, 1987-1988, σε σύνολο 52 επεισοδίων. Ο συνδυασμός cowboys και εξωγήινων ήταν λίγο περίεργος αλλά είχε αρκετή δράση. Ο αρχηγός της παρέας ήταν ο Saber Rider, κατά κόσμον Richard Lancelot, ο ξανθός γαλανομάτης, ο οποίος ίππευε ένα διαστημικό άλογο, φορώντας μαύρη στολή. Την ομάδα του αποτελούσαν ο Colt, ο κόκκινος μελαχρινός αστρομαχητής, ο οποίος ήταν άσσος στο σημάδι και κυνηγός επικηρυγμένων και ο «Κεραυνός» Fireball Hikari, επαγγελματίας πιλότος και ο καλύτερος οδηγός του διαστήματος. Όλη την ομάδα οργάνωνε και συγκροτούσε μια γυναίκα, η Απρίλια, η οποία είχε κατασκευάσει τον Ramrod, ένα τεράστιο ρομποτικό Cowboy, που για να πολεμήσει τους Εισβολείς χρειαζόταν να ενώσει τις δυνάμεις όλων των μελών της ομάδας. Βέβαια anime χωρίς λίγο έρωτα δε γινόταν, καθώς η Απρίλια διεκδικούσε τον Richard αλλά την είχαν ήδη ερωτευτεί και οι άλλοι δύο Αστρομαχητές. Στην Ελλάδα προβλήθηκαν τα περισσότερα επεισόδια της σειράς από το New Channel και το 0-6, αλλά και από τοπικά κανάλια. Πριν από 5 χρόνια ανακοινώθηκε ότι θα βγει σε παιχνίδι αλλά και σε νέο manga, για να κερδίσει πλέον ένα νέο κοινό αλλά η ιστορία του Σερίφη και των Αστρομαχητών κοντεύει πλέον να ξεχαστεί.

 

5. Dragon Ball (1986)

Η σειρά anime Dragon Ball βασίστηκε σε manga 42 τόμων και χωρίζεται σε δύο: στο Dragon Ball και στο Dragon Ball Z. Ο ήρωας της σειράς είναι ο Γκόκου, ένα παιδί με ουρά μαϊμούς, τον οποίο βλέπουμε να μεγαλώνει και να εξελίσσεται στις πολεμικές τέχνες. Στόχος του είναι να βρει τις 7 Μπάλες του Δράκου, οι οποίες αν ενωθούν, εμφανίζεται ένας δράκος που πραγματοποιεί ευχές. Στην προσπάθειά του αυτή συναντά πολλούς φίλους αλλά και άλλους διεκδικητές των dragon balls. Η πρώτη σειρά Dragon Ball αποτελούνταν από 153 επεισόδια ενώ η δεύτερη Dragon Ball Z 291. Στην Dragon Ball Z ο κεντρικός ήρωας έχει μεγαλώσει και έχει ένα γιο, ενώ οι εχθροί που έχει να αντιμετωπίσει είναι πολύ πιο ισχυροί. Μέχρι σήμερα το manga Dragon Ball είναι ένα από τα μεγαλύτερα και εμπορικότερα, καθώς μιλάμε για μια ατελείωτη λίστα σειρών, ταινιών και βιντεοπαιχνιδιών βασισμένα στην ιστορία του Γκόκου. Στην Ελλάδα η σειρά προβλήθηκε μετά το 2010 από τον ΑΝΤ1, στο Star Channel, στο Mega και στο Nickelodeon Greece. Ακόμη όμως και σήμερα οι χρήστες και fans της σειράς γκρινιάζουν για τις μεταγλωττίσεις αλλά και τις διακοπές ανάμεσα στις προβολές της σειράς, αφού κανείς δεν μπορεί να πει ποια επεισόδια έχει δει και ποια είναι η χρονολογική σειρά τους σύμφωνα με την ιστορία.

 

Πηγή εικόνας

Συντάκτης: Κέλλυ Ιακωβίδου
Επιμέλεια κειμένου: Ζηνοβία Τσαρτσίδου