phantom

Το 1880 στο πανέμορφο Παρίσι λαμβάνει χώρα μια παράσταση στην όπερα Γκαρνιέ, μια υπερπαραγωγή, που διοργανώθηκε επειδή θα έπαιρναν σύνταξη δυο διευθυντές της όπερας και τη θεώρησαν το κύκνειο άσμα τους. Έτσι, στήθηκε μια βραδιά γεμάτη πολυτέλεια. Τη θέση της πασίγνωστης σοπράνο Καρλότα, όμως, λόγω παραίτησής της από το σόου, πήρε μια άγνωστη προς το κοινό σοπράνο, Κριστίν Ντααέ.

Στο κοινό βρισκόταν ένας νέος όπου αναγνώρισε την Κρίστιν κι αυτό γιατί αποτελούσε τον παιδικό του έρωτα. Έτσι πήρε την απόφαση να πάει να τη βρει στα καμαρίνια και να της μιλήσει. Εκεί άκουσε μια αντρική φωνή να μιλάει στη νεαρή σοπράνο, ωστόσο όταν άνοιξε την πόρτα δεν είδε κανέναν μέσα. Την ίδια στιγμή ο μηχανικός της σκηνής βρέθηκε κρεμασμένος χωρίς όμως να υπάρχει το σχοινί τυλιγμένο στο λαιμό του.

Η ιστορία φυσικά συνεχίζεται όταν το φάντασμα ερωτεύεται την Κρίστιν. Εκείνο ζητά από τους καινούργιους διευθυντές να δώσουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην κοπέλα και να αφήσουν το 5ο θεωρείο κενό για να μπορέσει το φάντασμα ν’ απολαύσει τον έρωτά του. Έτσι και γίνεται. Το φάντασμα έπειτα αποφασίζει να κλέψει την Κρίστιν και να την κρατήσει στον δικό του χώρο στο υπόγειο της όπερας. Εκεί της εξηγεί πως τ’ όνομά του είναι Έρικ και θα την κρατήσει κοντά του ασφαλή. Η Κρίστιν όμως επιλέγει να βγάλει τη μάσκα που φορούσε το φάντασμα κι ανακαλύπτει ένα πρόσωπο παραμορφωμένο. Αυτός αποφασίζει να την κρατήσει για πάντα μαζί του και πως θέλει να την παντρευτεί. Ωστόσο η ίδια του ζητάει μετά από λίγο καιρό να την αφήσει ελεύθερη. Μέσα από πολλά γεγονότα όμως καταλήγουν παντρεμένοι, με σκοπό να σωθούν άλλοι άνθρωποι. Το τέλος βρίσκει νεκρό τον Έρικ από αγάπη. Η Κρίστιν φεύγει μακριά και δεν ξανά μιλάει ποτέ για αυτό που έζησε.

Το φάντασμα της Όπερας αποτελεί ένα φαντασμαγορικό μιούζικαλ με απίστευτες μουσικές και κουστούμια να το περιβάλουν. Το γνωστό «The phantom of the opera is there» έχει σημαδέψει όποιον άνθρωπο έχει δει την ταινία. Κι εδώ πρέπει να σημειωθεί πως το φάντασμα της όπερας ξεκίνησε από ένα βιβλίο και πιο συγκεκριμένα από το υπέροχο μυθιστόρημα του συγγραφέα Γκαστόν Λερού ο οποίος έκανε έρευνα για την πυρκαγιά που ξέσπασε στην όπερα του Παρισιού το 1875. Εκεί βρέθηκε ένα πτώμα στο υπόγειο κι έτσι του ήρθε το έναυσμα για τη δημιουργία του φαντάσματος και της υπόλοιπης ιστορίας. Να πούμε πως ακόμα και σήμερα τα αίτια της πυρκαγιάς είναι αδιευκρίνιστα.

Το τραγούδι που μας σημάδεψε όλους και φέρει το ίδιο όνομα με την ταινία πρώτο τραγουδήθηκε το 1986 από τον Στιβ Χάρλει και τη Σάρα Μπραιτμαν. Από τότε το τραγούδι απέκτησε αρκετές εκτελέσεις από σημαντικούς καλλιτέχνες όπως τους ηθοποιούς Σιέρα Μπόγκες και Ράμιν Καριμλου, την Έμμυ Ρόσουμ και τον Τζέραρντ Μπάτλερ, τη Σάρα Μπράιτμαν και τον Αντώνιο Μπαντέρας, τον Μάριο Φραγκούλη καθώς και το συγκρότημα Nightwish.

Στη συμπρωτεύουσα στην όμορφη Θεσσαλονίκη, είχατε την ευκαιρία να δείτε αυτό το υπερθέαμα με τα μαγευτικά τραγούδια και τους καταξιωμένους ηθοποιούς στο Μέγαρο Μουσικής. Οι παραστάσεις ήταν μονάχα λίγες και τα εισιτήρια φυσικά, έγιναν γρήγορα sold out. Το αποτέλεσμα ήταν μαγικο και κέρδισε μέχρι και τους δυσκολότερους θεατές.

 

Πηγή εικόνας

Συντάκτης: Θεοδώρα Αντωνιάδου
Επιμέλεια κειμένου: Ζηνοβία Τσαρτσίδου