Όλοι έχουμε βρεθεί σε θέση να πρέπει να απορρίψουμε κάποιον φίλο, γνωστό ή ακόμη και άγνωστο. Σε κάποιες περιπτώσεις μάς ήταν δύσκολο, ενώ άλλες μπορεί να μη βρήκαμε τον κατάλληλο τρόπο να πούμε το «όχι», ειδικά όταν οι προτάσεις ήταν εκδηλώσεις ερωτικού ενδιαφέροντος. Εκεί ίσως τα πράγματα να ζορίζει λιγάκι παραπάνω. Σε αγχώνει ο τρόπος που θα πεις «συγγνώμη, μα δε νιώθω το ίδιο». Φοβάσαι μην προσβάλεις τον άλλο, μην το πάρει κατάκαρδα και νιώσει άσχημα. Πάμε να δούμε 5 τρόπους ν’ απορρίψεις κάποιον ευγενικά;

 

1. Κάν’ τον να νιώσει όμορφα – τα κομπλιμέντα βοηθάνε 

Ένας τρόπος να πεις όχι χωρίς να πληγώσεις τον άλλο είναι να χρησιμοποιήσεις κάποια πληροφορία για αυτόν που τον τιμάει και θα τον κάνει να νιώσει όμορφα. Για παράδειγμα, αν έρθει και σου ζητήσει να βγείτε, θα μπορούσες να απαντήσεις «Με τιμάει η πρότασή σου και ευχαρίστως θα ήθελα να γνωριστούμε καλύτερα, αλλά είμαι σε σχέση» ή «Είσαι πολύ ευγενικός αλλά έχω κανονίσει κάτι άλλο για απόψε». Τα κομπλιμέντα και γενικά οι θετικοί χαρακτηρισμοί βοηθάνε να «μαλακώσει» το χτύπημα της απόρριψης. Όπως λένε και οι Άγγλοι: «It softens the blow». Ένας καλό λόγος μπορεί να αφήσει και μια χαραμάδα ανοικτή για το μέλλον, γιατί ποτέ δεν ξέρεις τι προκύπτει…

 

2. Όσο επιμένει στη διεκδίκηση, να επιμένεις στο όχι 

Στην περίπτωση που ο άλλος δε δέχεται με τίποτα το όχι ως απάντηση, τα πράγματα λίγο ζόρικα. Συνήθως αυτός που επιμένει και ζητάει συνεχώς κάτι, δεν το ζητάει επειδή το θέλει πραγματικά αλλά γιατί είναι πολύ περήφανος για να δεχτεί την ήττα του. Ο επιμένων θέλει πάντα να νικά και νομίζει ότι αρκεί η επιμονή του για να το πετύχει. Σε αυτές τις περιπτώσεις κάποιοι αναγκάζονται να πούνε ναι, γιατί πολύ απλά κουράστηκαν να λένε όχι. Και πού καταλήγει όλο αυτό; Να έχουμε από την μια πλευρά έναν που τα θέλει όλα στα μέτρα και στα σταθμά του και από την άλλη τον άλλο που παρά τη θέλησή του καλείται να κάνει αυτό που θέλει ο πρώτος. Οπότε, ο μόνος τρόπος να μη βγεις εσύ ο κακός και να απορρίψεις κάποιον ευγενικά είναι να οπλιστείς με υπομονή και να παραμείνεις σταθερός στην άποψή σου όσες φορές κι αν σε προσεγγίσει.

 

3. Αν εξηγήσεις γιατί, ο άλλος θα νιώσει καλύτερα 

Όταν κάποιος σε πλησιάσει για να σου ζητήσει μια χάρη ή ένα ραντεβού και εσύ δηλώσεις ευγενικά ότι δε θέλεις ή δεν ενδιαφέρεσαι είναι πιθανό η επόμενη ερώτηση να είναι «γιατί;». Πολλοί άνθρωποι χρειάζονται να ξέρουν τον λόγο για να κλείσουν μια ιστορία μέσα τους. Εδώ ερχόμαστε σε ένα δύσκολο σημείο της συζήτησης που η υπομονή πρέπει να παίξει τον πρώτο ρόλο και εσύ να μην ξεχάσεις τι πραγματικά θέλεις. Μπορεί να χρειαστεί να διευκρινίσεις αρκετές φορές το «γιατί». Μπορεί ο άλλος να είναι ανασφαλής και να φοβάται πως κάπου  φταίει ο ίδιος. Μπορεί πάλι να μη δέχεται το όχι ως απάντηση. Αν πάλι συνεχίζει να σε ρωτάει επαναλαμβανόμενα, δικαίωμά σου να μη δώσεις καμία απολύτως απάντηση.

 

4. Το face-to-face εκτιμάται κι ας είναι το μήνυμα πιο εύκολο 

Πόσο δύσκολο είναι να απορρίψεις κάποιον face-to-face; Αρκετά έως πολύ, θα λέγαμε. Οι περισσότεροι βρίσκουν πιο εύκολο να στείλουν το όχι μέσω μηνύματος ή να το πουν μέσω τηλεφώνου χωρίς άμεση επαφή. Αν όμως τους ρωτήσεις πόσο τίμιο είναι αυτό, θα παραδεχτούν και οι ίδιοι πως δεν είναι. Φυσικά, όταν επιλέγεις να απορρίψεις κάποιον κοιτώντας τον κατάματα, ελλοχεύει ο κίνδυνος να λυγίσεις ή να δείξεις αδυναμία. Όμως όσο cruel κι αν είναι η απόρριψη face-to-face, η τιμιότητά του πάντα θα εκτιμάται και θα θεωρείται ευγενικό που αφιέρωσες στον άλλο λίγο απ’ τον προσωπικό σου χρόνο για να του μιλήσεις και δεν τον άδειασες μ’ ένα sms.

 

5. «Λυπάμαι μα δε νιώθω το ίδιο»

Τίμιο, ειλικρινές και ξεκάθαρο. Κανένας απ’ τους δυο δεν παίρνει την ευθύνη παρά μόνο η αμοιβαιότητα που δεν υπάρχει στην περίπτωσή σας. Μπορεί να είσαι σε σχέση, να ‘χεις μια καψούρα δέκα χρόνια που προσπαθείς να προσεγγίσεις ή ακόμα και να βλέπεις το συγκεκριμένο πρόσωπο φιλικά και να μη θες να χαλάσεις τη σχέση σας. Όσο απότομο κι αν σου φαίνεται, όσο κι αν νομίζεις πως θα πονέσει τον άλλο να ακούσει πως δεν τον θες, στην πραγματικότητα με αυτόν τον τρόπο θα του διαλύσεις οποιαδήποτε απορία, θα διώξεις κάθε εξωπραγματικό σενάριο που κάνει στο κεφάλι του, και θα του δώσεις να καταλάβει πως απλώς τα συναισθήματά σας δε συμβαδίζουνε.

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Κέλλυ Ιακωβίδου
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.