Υπάρχει κάτι πιο υγιές και αναζωογονητικό απ’ το να έχεις χόμπι; Μια ασχολία, δηλαδή, που σου αρέσει, που δεν την κάνεις υποχρεωτικά και σε χαλαρώνει. Κάποιοι θα απαντούσαν ότι τα χόμπι μας είναι αυτά που δίνουν νόημα στη ζωή μας. Ο λόγος; Καθένας τα διαλέγει μόνος του, σύμφωνα με αυτά που του αρέσουν, και είναι πηγή ενέργειας και ευεξίας, ακόμα κι όταν απαιτούν να καταβάλεις μεγάλη σωματική προσπάθεια. Τα χόμπι αποτελούν αποδεδειγμένα το καλύτερο αντίδοτο στο στρες και στην κατάθλιψη, καθώς σου δίνουν τη δυνατότητα να περνάς ποιοτικό χρόνο με τον εαυτό σου. Τι γίνεται όμως όταν καλείσαι να συνδυάσεις σχέση και χόμπι;

Πριν λίγο καιρό, γνωστή tiktoker ανέβασε στον λογαριασμό της @yourbestfaceforward ένα βίντεο που χρησιμοποίησε τον όρο «hobby mistress», χαρακτηρίζοντας έτσι τον σύντροφο που επιλέγει να διαθέτει πολύ χρόνο στα χόμπι του αναλογικά με τον χρόνο που αφιερώνει στο άλλο του μισό. Το βίντεο έγινε viral και σε πολλούς χρήστες χτύπησε ένα καμπανάκι. Μήπως όντως το ταίρι ενδιαφέρεται περισσότερο για όσα του αρέσουν να κάνει στον ελεύθερο χρόνο του και λιγότερο για εσάς;

Είναι σύνηθες κάποιες φορές όταν κάτι μας αρέσει πολύ να αφοσιωνόμαστε σε αυτό, σε σημείο που να κολλάμε. Πόσες ώρες όμως μπορεί να παίξει κάποιος ποδόσφαιρο την ημέρα ή πόσες φορές να ζωγραφίσει έναν πίνακα μέχρι να τον φτιάξει στα δικά του μάτια τέλειο; Όταν ο αριθμός ξεπερνάει κατά πολύ τον μέσο όρο, μιλάμε πια για “Obsessive Hobby Disorder (OHD)”. Ο όρος OHD δεν είναι επίσημος όρος της Ψυχολογίας, αλλά χρησιμοποιείται για να περιγράψει τα άτομα που έχουν εμμονή ή ψύχωση με τα χόμπι τους. Κι όταν μιλάμε για συντροφικότητα, -όπως αναφέρει και η tiktoker-, ο όρος OHD μπορεί να γίνει “hobby mistress”.

Εδώ δε μιλάμε για κάποιον που απλώς απολαμβάνει κάτι που τον χαλαρώνει, αλλά για κάποιον που για αυτό τον λόγο παραμελεί το ταίρι του σε σημαντικό βαθμό. Μπορεί να είναι ένας σύντροφος που θέλει να παίζει σε μία μέρα περισσότερο ποδόσφαιρο από όσο ο Μέσι σε μια εβδομάδα. Μπορεί να είναι ένα ταίρι που θέλει να κλείνεται στο εργαστήριό του και να σκαλίζει πράγματα και μηχανές, χωρίς να τον νοιάζει πού είναι το έτερον ήμισυ και αν ικανοποιεί τις ανάγκες του. Αυτή η εμμονική συμπεριφορά έχει ένα βασικό θύμα: το έτερο μέλος της ερωτικής σχέσης -και κατ’ επέκταση την ίδια τη σχέση.

 

 

Κι αν στην αρχή της σχέσης μπορεί να θέλεις να συμμετέχεις σε αυτό που αρέσει στο ταίρι σου για να περνάτε χρόνο μαζί, με τον καιρό αρχίζεις να νιώθεις δυσφορία. Οι ειδικοί σε αυτή την περίπτωση τονίζουν ότι πρόκειται για μια συμπεριφορά που δε σε γεμίζει μόνο στενοχώρια και πικρία, αλλά και ενοχές που εσωκλείουν ένα παράπονο: «γιατί προτιμά να αφιερώνει χρόνο του στα χόμπι του και όχι σε μένα;».

Αν και ένα τέτοιο ζήτημα μπορεί να ακούγεται κάπως τραβηγμένο, αν δει κανείς τα σχόλια χρηστών στο βίντεο, θα καταλάβει ότι μάλλον εμφανίζεται συχνότερα απ’ όσο θα περιμέναμε και μπορεί να οδηγήσει τη σχέση σε τέλμα. «Ναι, έχεις δίκιο, μου αρέσει να παίζω παιχνίδια αλλά δε θα ήθελα να παίζει και ο σύντροφός μου» γράφει μια κοπέλα, ενώ άλλος χρήστης σημειώνει ότι ο λόγος που έφυγε από τη σχέση ήταν γιατί το ταίρι είχε επιλέξει κάποια χόμπι χωρίς να τον υπολογίσει σε αυτά. Κάποιοι χρήστες κάνουν λόγο για προτεραιότητες, ενώ άλλοι σημειώνουν ότι όταν ο σύντροφός τους παίζει video games για ώρες, δεν τρέχει τίποτα. Όταν όμως αυτοί παίξουν για λίγο, ο gamer σύντροφός τους τους κατηγορεί για αδιαφορία.

Πώς λύνεται όμως ένα τέτοιο πρόβλημα; Είναι δίκαιο και σωστό να αποτραβήξεις τον σύντροφό σου από τα χόμπι του ή είναι καλύτερα να μαζέψεις τα μπογαλάκια σου και να φύγεις; Λύσεις υπάρχουν, αρκεί να έχεις διάθεση να τις εφαρμόσεις, πριν επιλέξεις να δώσεις τέλος. Η ιδανικότερη θα ήταν να βρείτε ένα κοινό χόμπι. Είναι λίγο δύσκολο, αλλά όχι ανέφικτο. Μπιρίμπα, video games, αθλήματα και άλλα πολλά μπορούν να γίνουν κοινές σας δραστηριότητες για να απολαμβάνετε τον ελεύθερο χρόνο σας. Μία άλλη λύση που θα βοηθούσε θα ήταν να μπει ένα πρόγραμμα. Δεν είναι μεμπτό να καθορίζεται ο χρόνος που θα έχετε για τη σχέση σας και για άλλες δραστηριότητες που απολαμβάνει καθένας ατομικά.

Ο όρος «hobby mistress» χρησιμοποιήθηκε για να περιγράψει μια κατάσταση που ξεφεύγει από τα όρια του φυσιολογικού. Η εμμονή με ένα πράγμα, με μία ενασχόληση ή ακόμα και με ένα πρόσωπο, δεν είναι κάτι υγιές -σύμφωνα με τους ψυχολόγους- και γι’ αυτό οδηγεί σε δυσάρεστες καταστάσεις. Το μόνο σίγουρο είναι ότι όταν προκύπτει ένα τέτοιο θέμα, πρέπει να γίνεται συζήτηση για να γνωρίζει ο άνθρωπος που παρουσιάζει εμμονική συμπεριφορά, ότι αυτή η στάση του προκαλεί δυσάρεστα συναισθήματα στον σύντροφό του. Το αν θα το καταλάβει και θα θελήσει να το αλλάξει, είναι στο χέρι του. Κάποιες φορές, ακόμη και σε αυτό, μπορεί να χρειαστεί βοήθεια. Κι ο έρωτας, όσα προβλήματα κι αν δημιουργεί, σε κάποια δίνει από μόνος του λύσεις.

Συντάκτης: Κέλλυ Ιακωβίδου
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.