Κάθε χώρα έχει τον δικό της αθλητή ή αθλητές που τους χαρακτηρίζει ως θρύλους. Θρύλους γιατί κατάφεραν με την πορεία τους να δώσουν πολλά, τόσο στο άθλημά τους, όσο και στον κόσμο που τους θαύμαζε. Θρύλους γιατί κατάφεραν να εμπνεύσουν γενιές παιδιών να ασχοληθούν με τον αθλητισμό και να γνωρίσουν τα αθλητικά ιδεώδη. Στην Ελλάδα, αναμφισβήτητα ο μεγαλύτερος αθλητής που το κατάφερε αυτό, μετά τον πρώτο χρυσό ολυμπιονίκη μας το 1896, τον Σπύρο Λούη, είναι και παραμένει μέχρι σήμερα ο Νίκος Γκάλης. Ο γητευτής της πορτοκαλί θεάς είναι μέχρι σήμερα ο άνθρωπος που εδραίωσε το μπάσκετ στην Ελλάδα και την έβαλε ψηλά στον χάρτη της Ευρώπης. Είναι ένας άνθρωπος που παραλίγο  να μην ερχόταν ποτέ στην Ελλάδα και να τον κέρδιζε η πυγμαχία.

Στις 20 Ιανουαρίου θα δούμε για πρώτη φορά ένα ντοκιμαντέρ για τον Νίκο Γκάλη, τον «Γκάνγκστερ» της ελληνικής –και όχι μόνο- καλαθοσφαίρισης, το οποίο θ’ αποτελείται από 12 επεισόδια, τα οποία θα προβληθούν σε δύο κύκλους στη συνδρομητική πλατφόρμα Vimeo. Ο πρώτος κύκλος με τα 6 πρώτα επεισόδια θα προβληθεί τώρα, ενώ ο δεύτερος κύκλος τον Μάιο. Το πρώτο επεισόδιο θα είναι δωρεάν ενώ για τα υπόλοιπα θα υπάρχει σχετική χρέωση από την πλατφόρμα.

Ένα μεγάλο μέρος της ζωής του Νίκου Γκάλη καλύπτεται ακόμη και σήμερα από έναν μανδύα ιδιωτικότητας και δε γνωρίζουμε πολλά. Το ίδιο έρχεται να κάνει και το teaser που προβλήθηκε, καθώς δε δίνει πληροφορίες για το ποιος θα μιλήσει για τον Γκάλη και για τον αν θα μιλήσει κι ο ίδιος για τη ζωή του και την πορεία του στο άθλημα. Από τις ελάχιστες πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει στο διαδίκτυο, μέσα απ’ αυτά τα 12 επεισόδια θα δούμε πτυχές της καριέρας του που δε γνωρίζουν, ούτε οι παλιοί φίλαθλοι που τον θαύμαζαν, αλλά ούτε κι οι νέοι.

Το όλο τηλεοπτικό εγχείρημα χωρίζεται σε τέσσερα μέρη που καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος της μπασκετικής του πορείας. Στο πρώτο μέρος θα δούμε τα πρώτα χρόνια του στην Ελλάδα και στα πρώτα χρόνια της μεγάλης πορείας που έκανε ο Άρης Θεσσαλονίκης με τον Γκάλη πρωτεργάτη αυτής της πορείας. Το δεύτερο μέρος θα αφορά την παρουσία του στην Εθνική Ελλάδος από την πρώτη μέχρι και την τελευταία του συμμετοχή το 1992 με ειδικές αναφορές στην κατάκτηση του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος το 1987, αλλά και στον τελικό του Eurobasket το 1989. Στο τρίτο μέρος πια, θα παρουσιαστεί όλη του η πορεία με τον «Αυτοκράτορα» Άρη στα ευρωπαϊκά σαλόνια –όταν η ομάδα αυτή έγινε μία από τις ισχυρότερες ομάδες της Ευρώπης- αλλά και τα δύο τελευταία χρόνια της καριέρας του στον Παναθηναϊκό, ενώ το τέταρτο και τελευταίο μέρος θα μιλάει για την κληρονομιά που άφησε στο άθλημα, αλλά και για το αποτύπωμά του στον ελληνικό αθλητισμό.

Τι περιμένουμε όμως να δούμε μέσα απ’ αυτό το ντοκιμαντέρ; Σίγουρα αναμένουμε να δούμε αρχειακό υλικό που δεν έχουμε ξαναδεί και λόγια συμπαικτών κι αντιπάλων για τον μεγάλο Νίκο Γκάλη. Ήδη έχει γίνει γνωστό ότι ανάμεσα σ’ αυτούς θα είναι οι παλαίμαχοι καλαθοσφαιριστές  Βαγγέλης Αλεξανδρής, Διαμαντής Σκόνδρας, Διονύσης Ανανιάδης και Σωτήρης Σακελλαρίου. Σίγουρα έχουμε να μάθουμε πολλά για τον άνθρωπο που, όπως λέει το teaser «…άλλαξε το ελληνικό μπάσκετ για πάντα, γι’ αυτόν που ενέπνευσε χιλιάδες ανθρώπους κι αγαπήθηκε από ένα ολόκληρο έθνος». Σίγουρα θέλουμε να δούμε πόσα παιδιά ενέπνευσε να μπουν στα παρκέ και στηρίξουν το άθλημα εντός κι εκτός Ελλάδος. Μένει να δούμε γιατί όταν ο μεγάλος Ντράζεν Πέτροβιτς –ο «Μότσαρτ» του μπάσκετ- ρωτήθηκε για τον Νίκο Γκάλη, είχε πει: «Αν εγώ είμαι ο γιος του διαβόλου, τότε ο Nick Galis είναι ο ίδιος ο διάβολος». Και να μάθουμε πώς μια πορτοκαλί θεά βρήκε τον βασιλιά της στο πρόσωπο του Νίκου Γκάλη.

 

Πηγή φωτογραφίας 

Συντάκτης: Κέλλυ Ιακωβίδου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου