Πριν λίγες μέρες, στο κοινοβούλιο της Σκωτίας κατατέθηκε και υπερψηφίστηκε ένας νόμος, σύμφωνα με τον οποίο οι γυναίκες θα μπορούν να προμηθεύονται προϊόντα περιόδου δωρεάν από διάφορες δημόσιες δομές της χώρας. Σχεδόν ένα χρόνο πριν, στις 8 Ιουνίου 2021, σε συνεδρίαση της σχολικής επιτροπής της πόλης του Ντίσελντορφ της Γερμανίας, αποφασίστηκε η εφαρμογή ενός πιλοτικού προγράμματος δωρεάν παροχής προϊόντων περιόδου σε 13 σχολεία: εφτά λύκεια και γυμνάσια, πέντε επαγγελματικές σχολές και ένα σχολείο για παιδιά με ειδικές ανάγκες. Το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα είχε αρκετά μεγάλη επιτυχία και έτσι στη συνεδρίαση της σχολικής επιτροπής στις 16 Αυγούστου 2022 αποφασίστηκε η χορήγηση των προϊόντων αυτών δωρεάν σε μαθήτριες από όλα τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της πόλης. Και στις δύο περιπτώσεις, τόσο του Ντίσελντορφ όσο και της Σκωτίας, η απόφαση αυτή έγινε αποδεκτή από το ευρύ κοινό με θετικά σχόλια και συγχαρητήρια μηνύματα, ενώ υπήρξε και μια μερίδα του κόσμου που προτίμησαν ή να κατακρίνουν αυτές τις αποφάσεις ή απλά να μη σχολιάσουν, θεωρώντας τη γυναίκεια έμμηνο ρύση, θέμα ταμπού. Είναι όντως θέμα ταμπού η γυναικεία περίοδος ή μήπως κάποιοι τόλμησαν να φέρουν στο φως ένα πρόβλημα, αυτό της φτώχειας περιόδου;

Η φτώχεια περιόδου, με λίγα λόγια, είναι ένα πρόβλημα που προκύπτει από την οικονομική φτώχεια και ανέχεια. Ουσιαστικά είναι αυτή η κατάσταση κατά την οποία η γυναίκα που έχει περίοδο δεν είναι σε θέση να αγοράσει προϊόντα περιόδου, όπως σερβιέτες και ταμπόν, και συχνά νιώθει ντροπή να τα ζητήσει από κάποιον άλλο. Αυτό, όπως είναι γνωστό και κατανοητό, ελλοχεύει πολλούς κινδύνους για την υγεία και την υγιεινή της γυναίκας. Παρόλο που είναι ένα κοινωνικό πρόβλημα το οποίο αφορά στην υγεία, πολλές χώρες το αγνόησαν και δεν έχουν δείξει ακόμη και σήμερα το ενδιαφέρον που θα έπρεπε. Αυτή η νοοτροπία που έχει να κάνει με την «ντροπιαστική» εικόνα της γυναικείας περιόδου έχει τις ρίζες σε παλαιότερα χρόνια, όταν τα προϊόντα υγιεινής για αυτή θεωρούνταν προϊόντα πολυτελείας και πολλές γυναίκες δεν μπορούσαν να τα προμηθευτούν όπως έπρεπε. Αντί για σερβιέτες χρησιμοποιούσαν παλιές πετσέτες, εφημερίδες και χαρτομάντιλα με ό, τι μπορεί αυτό να σημαίνει για την υγεία τους.

Λίγες είναι οι προσπάθειες των χωρών ειδικά στον ευρωπαϊκό κόσμο για την εξάλειψη του φαινομένου. Τον Φεβρουάριο του 2021 η Γερμανία μείωσε σημαντικά τη φορολόγηση των προϊόντων αυτών, ενώ στο ίδιο σημείο προσανατολίζεται και η γαλλική και η αυστριακή κυβέρνηση. Στην Ινδία το ποσοστό των κοριτσιών που μπορούν να αγοράσουν σερβιέτες έφτανε με το ζόρι στο 11% και πολλά από αυτά επέλεγαν να σταματήσουν τη φοίτησή τους στο σχολείο, όταν αδιαθετούσαν για 1η φορά. Ο κύριος λόγος ήταν η ντροπή που ένιωθαν, γιατί δεν μπορούσαν να αγοράσουν ή να ζητήσουν κάποιο σχετικό προϊόν υγιεινής. Έτσι η κυβέρνηση κατάργησε τη φορολογία αυτών των προϊόντων, προκειμένου να μειωθούν τα ποσοστά των κοριτσιών που σταματούν από το σχολείο και να περιοριστούν οι μολύνσεις από τις «πρωτόγονες» πρακτικές που χρησιμοποιούσαν μία φορά το μήνα.

Η ντροπή αυτή που καλλιεργήθηκε για χρόνια γύρω από την περίοδο των γυναικών έχει οδηγήσει τον κόσμο σε ακραίες εκφράσεις απόρριψης και αποτροπιασμού. Αυτή η συμπεριφορά θεωρείται ως μια μορφή εξευτελισμού της γυναικείας φύσης και ουσιαστικά και πραγματικά έχει δημιουργήσει τη φτώχεια περιόδου στις περισσότερες περιπτώσεις. Αυτό όμως που πρέπει να καταλάβει ο κόσμος είναι ότι η γυναικεία περίοδος είναι κάτι άκρως φυσιολογικό και απαραίτητο για τη φύση και χρήζει υγιούς αντιμετώπισης. Δεν είναι πολυτέλεια να αγοράζεις σερβιέτες και ταμπόν αλλά ανάγκη για την καλύτερη δυνατή υγιεινή της γυναίκας. Και αν κάποιοι άνθρωποι δε θέλουν να μιλούν για αυτό, είναι ίσως γιατί δεν έχουν τη σωστή ενημέρωση και πληροφόρηση στο πώς αντιμετωπίζεται ένα τέτοιο θέμα. Μέχρι λοιπόν να εξαλειφθεί το φαινόμενο της φτώχειας περιόδου, θα πρέπει πρώτα να επικροτούμε τέτοιες πρωτοβουλίες όπως της Σκωτίας και της πόλης του Ντίσελντορφ και σε δεύτερη φάση να αναλογιστούμε εμείς έχουμε κάνει σχετικά με αυτό. Απλώς και μόνο γιατί εν έτει 2022 είναι αδιανόητο μια γυναίκα να ντρέπεται για έναν κόκκινο λεκέ στο παντελόνι της.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Κέλλυ Ιακωβίδου
Επιμέλεια κειμένου: Ζηνοβία Τσαρτσίδου