Τι μπορεί να καταφέρει ένας Έλληνας απέναντι σε τρεις υπεραθλητές από την Τζαμάικα; Μα φυσικά να τους ξεπεράσει, δίνοντας τον καλύτερό του εαυτό. Έξι ώρες πριν τον μεγάλο τελικό στο άλμα εις μήκος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Βουδαπέστης, ο Μίλτος Τεντόγλου πόσταρε ένα από τα αγαπημένα του anime. Κι όσοι ξέρουν, καταλαβαίνουν.

Πώς φτάσαμε σε αυτόν τον τελικό; Με την ψυχή στο στόμα, θα λέγαμε. Έπρεπε να κάνει τρία άλματα, για να περάσει το όριο των 8,15 μέτρων για τον τελικό και το κατάφερε στο 3ο άλμα. Κάποια στιγμή το μυαλό μας πήγε στην εκδοχή του αποκλεισμού. Με τόση μαυρίλα που ζούμε και φέτος το καλοκαίρι, άλλωστε, είναι φυσικό. Ο Μίλτος όμως μας καθησύχασε με ένα τελευταίο τρίτο άλμα στα 8,25μ. και κάπως το ηθικό μας αναπτερώθηκε. Μόλις βγήκε η μέτρηση, είπε κάποια «γαλλικά» εκνευρισμένος με τον εαυτό που δεν κατάφερε να κάνει το αυτονόητο νωρίτερα κι έπαθε Ross Geller, κάνοντας τη γνωστή χειρονομία του ήρωα από τα «Φιλαράκια» με το χτύπημα των γροθιών του.

Αφού λοιπόν ξημέρωσε η 24η Αυγούστου, η μέρα του τελικού, τσέκαρε παπούτσια και ξεκίνησε προθέρμανση. Στοιχηματίζουμε ότι μπορεί να έλεγξε τα παπούτσια του πάνω από 10 φορές αλλά δε θα πάρουμε κι όρκο. Ο αγώνας –όπως κάθε τελικός παγκοσμίου πρωταθλήματος– δεν είναι ποτέ κάτι σίγουρο. Έχει πάντα τα φαβορί, έχει και τα outsider που κάνουν τις εκπλήξεις. Ο συγκεκριμένος αγώνας είχε όμως ένα φαβορί που κόντεψε να γίνει outsider και κατέληξε να κάνει την έκπληξη.

Στο πρώτο του άλμα έφτασε στα 8,50μ. κι εκεί είπαμε ότι οκ το έχει πάρει ήδη. Μας έκανε όμως νόημα να πέσουν οι τόνοι. Κάτι ήξερε ή κάτι υποψιαζόταν; Οι Τζαμαϊκανοί συναθλητές του δεν είχαν πει την τελευταία λέξη με τον Pinnock να πετάει στα 8,50μ., να τον ισοφαρίζει και να περνάει πρώτος, καθώς είχε 8,40μ. δεύτερο καλύτερο άλμα. Ο Μίλτος κάνει ένα άκυρο κι εκεί που λέμε ότι μπορεί να φτάσει τα 8,40, κάνει 8,38 και για δύο εκατοστά παραμένει δεύτερος. Αναζητούσε, όχι απλά την καλύτερη επίδοση από όλους, αλλά και την επίδοση που θα ικανοποιούσε τον ίδιο.

Ο αθλητισμός τα έχει αυτά. Για δύο εκατοστά μπορεί να χάσεις το μετάλλιο, για κλάσματα του δευτερολέπτου μπορεί να χάσεις την πρόκριση. Οι αριθμοί είναι αυτοί που κάνουν «παιχνίδι». Στην 6η και τελευταία του προσπάθεια κρίθηκαν όλα. Κι ας πηδούσε προτελευταίος. Όταν είδαμε σε ποιο σημείο του σκάμματος «προσγειώθηκε» το παπούτσι του Μίλτου με τον Τεντόγλου μαζί, θυμηθήκαμε το Τόκιο. Περιμέναμε όλοι να πρασινίσει η σημαία και να βγει το άλμα έγκυρο. Χρειαζόταν 2-3 εκατοστά για να περάσει στην πρώτη θέση. Αλλά ο Μίλτος έκανε το ακόμα καλύτερο και πέρασε και την πρώτη επίδοση με ένα έγκυρο άλμα στα 8,52μ. Μέχρι να βγει η μέτρηση στις οθόνες, ο Pinnock κατάλαβε ότι ήταν μια μεγάλη επίδοση, χαμογέλασε και χειροκρότησε τίμια την προσπάθεια του Μίλτου. Όταν οι οθόνες στο στάδιο έγραψαν «8,52μ», ο κόσμος άρχισε να παραληρεί. Ο Έλληνας αθλητής έπεσε στα γόνατα, προσπαθώντας να πιστέψει τι έκανε πάλι, αλλά του πήρε μόλις λίγα δευτερόλεπτα, για να προσγειωθεί στην πραγματικότητα και να μας κάνει πάλι νόημα να πέσουν οι τόνοι. Ο συναθλητής του από την Τζαμάικα είχε ακόμα ένα άλμα. Το οποίο ήταν λίγα εκατοστά πιο κάτω. Και τότε, ακούστηκε το όνομα του πρωταθλητή.

Στις δηλώσεις του με το χρυσό μετάλλιο στο στήθος εκτός από τα αναμενόμενα, θέλησε να πει ότι έκανε ένα λάθος το οποίο μπορεί να του έδινε μια επίδοση κοντά στα 8,70μ. κι αυτό είναι ένα «λάθος» -γι’ αυτόν– που θα το θυμάται για πάντα. Όπως μετά από κάθε αγώνα, στις δηλώσεις του φαίνεται ότι οι αγώνες που δίνει είναι μεταξύ αυτού και του κακού του εαυτού. Σα να μην υπάρχουν άλλοι αθλητές στο σκάμμα. Ο Οδυσσέας Ελύτης είχε πει «Κάνε άλμα πιο γρήγορο από τη φθορά» και σε κάθε αγώνα αυτό καταφέρνει ο Μίλτος Τεντόγλου. Κάνοντας αυτά τα ωραία άλματα που μας χαρίζουν μικρές δόσεις χαράς σε δύσκολες περιόδους. Μαζί με ένα μεγάλο ευχαριστώ, του ευχόμαστε να συνεχίσει το ταξίδι του και στο Παρίσι. Του χρόνου τέτοιο καιρό. Με την ευχή να είμαστε σαν χώρα σε φάση χαράς κι όχι αντιμέτωποι με καταστροφές. Σε ένα χρόνο ραντεβού στο Stade de France!

 

Πηγή φωτογραφίας

Συντάκτης: Κέλλυ Ιακωβίδου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου