Στην ενήλικη ζωή το επάγγελμα που θα επιλέξουμε παίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο. Γίνεται αναπόσπαστο κομμάτι της και την επηρεάζει τόσο στη δημόσια όσο και στην ιδιωτική της μορφή. Στη δημόσια ζωή το επάγγελμά μας είναι ένα μέρος της ταυτότητάς μας, όμως έχει αντίκτυπο και στα προσωπικά μας. Όσο κι αν δεν το παραδεχόμαστε ή δεν το βλέπουμε καθαρά, επηρεάζει σε ένα βαθμό και τη σχέση με τον ερωτικό μας σύντροφο.

Ο βαθμός και ο τρόπος επιρροής σχετίζεται με τη φύση του επαγγέλματος. Για παράδειγμα, ένας δικηγόρος σε μια συζήτηση μπορεί να επιλέγει να «αγορεύει» χωρίς να δίνει τη δυνατότητα στον σύντροφό του να εκφράσει τη δική του άποψη ώστε να κάνουν αντίλογο. Ένας γιατρός μπορεί να κοιτάζει επικριτικά τις συνήθειες του συντρόφου που δεν είναι σύμφωνες με τους κανόνες υγιεινής λόγω του αποστειρωμένου περιβάλλοντος στο οποίο εργάζεται. Επίσης παίζει ρόλο και αν το επάγγελμά μας το έχουμε επιλέξει, αν είναι συναφές με το αντικείμενο που έχουμε σπουδάσει ή αν γίνεται για καθαρά βιοποριστικούς λόγους. Σε αυτή την περίπτωση σίγουρα υπάρχει δυσαρέσκεια, η οποία βγαίνει ως ένταση και μεταφέρεται και στη σχέση.

Ορισμένα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς μας απορρέουν από την επιλογή επαγγέλματος ή από τον εργασιακό μας χώρο. Κάποια γεγονότα που σχετίζονται με τη δουλειά μάς επηρεάζουν άλλοτε σε μικρότερο κι άλλοτε σε μεγαλύτερο βαθμό. Υιοθετούμε στοιχεία που είναι απαραίτητα για να τα βγάλουμε πέρα στο γραφείο και γίνονται πλέον κομμάτι μας. Αυτό είναι πολύ πιθανό να το αντιληφθούν πρώτοι οι άνθρωποι που μας γνωρίζουν χρόνια. Καμιά φορά εμείς δε βλέπουμε την αλλαγή αφού τα στοιχεία αυτά γίνονται σταδιακά δικά μας και βγαίνουν και προς τον σύντροφό μας. Όταν το συνειδητοποιούμε, συχνά μας εκπλήσσει και ορισμένες φορές μας σοκάρει. Ο σύντροφός μας είναι ίσως ο πρώτος που θα το παρατηρήσει και θα το αναφέρει. Μπορεί να φαίνεται άχαρο αλλά συνήθως αυτά λέγονται πάνω στον καβγά. Εκεί οι αλήθειες βγαίνουν στην επιφάνεια και αναδεικνύουν τα πραγματικά προβλήματα του ζευγαριού με τον πιο άκομψο τρόπο.

Ο βαθμός που επηρεάζει το επάγγελμά μας τον χαρακτήρα μας έχει να κάνει με το πόσο γρήγορα το αντιλαμβανόμαστε και με το πόσο επιτρέπουμε στα στοιχεία αυτά να αλλάξουν την προσωπικότητά μας. Στην αρχή μπορεί να νομίζουμε ότι είναι κάτι προσωρινό αλλά «ουδέν μονιμότερο του προσωρινού». Όταν ο σύντροφός μας το αντιληφθεί και το επισημάνει από την αντίδρασή μας θα φανεί και ο βαθμός επιρροής. Αν σοκαριστούμε σημαίνει ότι το καταλάβαμε εκείνη τη στιγμή αλλά το αφήσαμε εν αγνοία μας να συμβεί. Σε αυτή την περίπτωση ίσως προσπαθήσουμε να το ξεριζώσουμε πιστεύοντας ότι η ζημιά διορθώνεται. Όσο όμως δεν το αντιλαμβανόμαστε, τόσο πιο πολύ το κάνουμε κτήμα μας.

Μπορούμε να το αλλάξουμε ή μήπως όλο αυτό εμπίπτει στην κατηγορία «έτσι είμαι και δεν αλλάζω»; Όταν το επάγγελμά αλλάζει την προσωπικότητά μας αλλάζει και τη σχέση μας με τον σύντροφό μας. Στις περισσότερες περιπτώσεις το «έτσι είμαι» κρύβει το «δεν είμαι αλλά αφήνομαι να γίνω». Και κάπως έτσι το προσωρινό γίνεται μόνιμο και υποχωρούμε σε κάτι που μας κάνει αλλιώτικους. Αν λοιπόν πιστεύεις ότι ο άνθρωπος δεν αλλάζει, καλό θα ήταν να σκεφτείς όλα αυτά που σε επηρεάζουν καθημερινά και μεταβάλλουν στοιχεία του χαρακτήρα σου. Το επάγγελμα είναι σίγουρα ένα από αυτά.

Συντάκτης: Κέλλυ Ιακωβίδου
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.