haunted

Πριν από ένα χρόνο περίπου, στην ευρωπαϊκή έκδοση του Bloomberg δημοσιεύτηκε μια έρευνα σύμφωνα με την οποία ο haunted τουρισμός -ή αλλιώς ghost tourism- έχει σημειώσει εκπληκτικά μεγάλη άνοδο τα τελευταία χρόνια. Στο άρθρο αυτό επισημαίνεται ότι ιδιοκτήτες παλιών σπιτιών με κάποια ιστορία προσπαθούν να αυξήσουν την επισκεψιμότητα και τα έσοδα των οικημάτων, διοργανώνοντας διάφορα events με θέματα κυρίως paranormal. Σε συνδυασμό με το ghost hunting -το γνωστό κυνήγι φαντασμάτων- ο dark τουρισμός έχει φέρει στο προσκήνιο κάποια μέρη στον κόσμο τα οποία θεωρούνται τα πιο «στοιχειωμένα». Και όταν λέμε «στοιχειωμένα» εννοούμε αυτά τα οποία κρύβουν κάποιους μύθους κι ιστορίες που δημιουργούν κάποια αίσθηση ότι εδώ υπάρχει κάτι μεταφυσικό. Οι ταξιδιωτικές σελίδες πλέον έχουν γεμίσει με λίστες με τα πιο τρομακτικά και συγχρόνως στοιχειωμένα μέρη στον κόσμο, τα οποία βέβαια είναι αναρίθμητα. Εδώ λοιπόν συγκεντρώσαμε τα 10 πιο «στοιχειωμένα» μέρη στον κόσμο, σύμφωνα με τη δημοτικότητά τους και τις περισσότερες αναφορές για μεταφυσικά φαινόμενα.

 

1. La Isla de las Muñecas, Xochimilco, Μεξικό
Το νησί με τις κούκλες βρίσκεται στη λίμνη Xochimilco και είναι ένα chinampa, δηλαδή ένα τεχνητό νησί μες στη λίμνη. Η ιστορία γύρω από τη στοιχείωση του νησιού, την οποία σέβονται όλοι οι κάτοικοι της περιοχής και δεν τολμούν να πλησιάσουν ξεκινάει γύρω στο 1920, όταν 3 κορίτσια έπαιζαν στη λίμνη και το ένα παραπάτησε και έπεσε μέσα με αποτέλεσμα να πνιγεί. Οι ντόπιοι αναφέρανε ότι η ψυχή του κοριτσιού περιπλανιόταν στο νησί, τραγουδώντας. Τριάντα χρόνια μετά, ο Don Julian Santana Barrera πήγε να ζήσει εκεί, εγκαταλείποντας τη γυναίκα του και το παιδί του και χωρίς να γνωρίζει το συμβάν με τα 3 κορίτσια. Όταν αντίκρισε μια κούκλα να επιπλέει στη λίμνη, έμαθε για το ατύχημα και την κρέμασε σε ένα δέντρο, προκειμένου το πνεύμα της μικρής να τη βρει και να ηρεμήσει. Δυστυχώς όμως από τότε ο ίδιος -πιθανόν λόγω παραλογισμού- έλεγε συνέχεια ότι το κορίτσι ακόμα τριγυρνάει στο νησί και μάζευε κούκλες, τις οποίες κρεμούσε στα δέντρα. Έφτασε σε σημείο να μιλάει στις κούκλες και να συμπεριφέρεται σαν να είναι αυτές οι κάτοικοι του νησιού. Το πιο ανατριχιαστικό σημείο της ιστορίας όμως γράφτηκες το 2001: Ο Barrera βρέθηκε νεκρός υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες στο ίδιο σημείο που είχε πεθάνει το κορίτσι. Η καλύβα του έχει μείνει εκεί ανέγγιχτη και κάθε χρόνο πλήθος επισκεπτών καταφτάνει στο νησί, είτε για να ικανοποιήσει την περιέργειά του, είτε για να προσφέρει μια κούκλα ως εκπλήρωση κάποιας επιθυμίας.

 

Isla de las Munecas, the Island of the Dolls, south of Mexico City, Mexico | Scary places, Eerie places, Island

Πηγή φωτογραφίας

 

2. Fairmont Banff Springs Hotel – Alberta, Καναδάς
Το υπέροχο -κτιριακά- ξενοδοχείο στην Alberta του Καναδά είναι ένα οικοδόμημα για cartpostal. Χτίστηκε πριν από 125 χρόνια σε μια μαγευτική δασώδη περιοχή με σκοπό να ξεπεράσει κάθε άλλο πολυτελές ξενοδοχείο της χώρας. Μια σειρά γεγονότων όμως κατάφεραν να του δώσουν το τίτλο του πιο «στοιχειωμένου» ξενοδοχείου στην αμερικανική ήπειρο. Η πιο γνωστή ιστορία αναφέρεται σε μια νύφη, η οποία νόμιζε ότι καιγόταν το νυφικό της και πάνω στον πανικό της έπεσε από τις σκάλες και σκοτώθηκε. Αρκετοί επισκέπτες έχουν αναφέρει ότι περιμένει τους επισκέπτες τους ξενοδοχείου στο ballroom, φορώντας το φλεγόμενο νυφικό της. Στο ίδιο στιλ είναι και η ιστορία του δωματίου 873, μες στο οποίο δολοφονήθηκε μια οικογένεια. Παρόλο που έχτισαν την πόρτα του δωματίου με τούβλα, πολλοί επισκέπτες ανέφεραν ότι είδαν την οικογένεια να περιπλανιέται στους διαδρόμους έξω από το δωμάτιο. Η πιο όμως απολαυστική ιστορία είναι αυτή του groom Sam Macauley, ο οποίος εργαζόταν στο ξενοδοχείο στα μέσα της δεκαετίας του ’60 και πέθανε το 1976. Λάτρευε όμως τη δουλειά του εκεί και είχε ως τελευταία του επιθυμία να επιστρέψει στο Banff. Θαμώνες του ξενοδοχείου έχουν πει ότι τον έχουν συναντήσει στους διαδρόμους, όπου έχει βοηθήσει πελάτες, οδηγώντας τους στα δωμάτια, φορώντας την παλιά του στολή. Το αστείο της ιστορίας του Sam είναι ότι όσες φορές πελάτες έχουν προσπαθήσει να τον ρωτήσουν κάτι ή να του δώσουν φιλοδώρημα, αυτός εξαφανίστηκε.

 

3. The Queen Mary, Long Beach, California, Η.Π.Α.
Από τη λίστα δε θα μπορούσε να λείπει το πλωτό αυτό μεγαθήριο που λειτουργεί ως ξενοδοχείο πλέον. Το Queen Mary όργωνε για τουλάχιστον 30 χρόνια τον Βόρειο Ατλαντικό -από το 1930 έως το 1960- ενώ κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου μετέφερε στρατιώτες. Σύμφωνα με ιστορικά ντοκουμέντα, στο πλοίο αυτό πέθαινε ένας στρατιώτης κάθε 6 λεπτά και το 1942 συγκρούστηκε με ένα άλλο πλοίο, προκαλώντας τον θάνατο 300 επιβατών. Το 1970 «άραξε» στο Long Beach της California και ξεκίνησε τη λειτουργία του ως ξενοδοχείο. Πλέον όμως υπάρχει μια μεγάλη λίστα ιστοριών από θαμώνες του ξενοδοχείου, οι οποίες μιλάνε για φαντάσματα. Η πιο γνωστή είναι η ιστορία του φαντάσματος «Grey», το οποίο ήταν ένας άρρωστος επιβάτης που δολοφονήθηκε πάνω στο πλοίο. Οι αναφορές θέλουν να περιφέρεται στους διαδρόμους και να «χαστουκίζει» τους επιβάτες, αφήνοντας το αποτύπωμα της παλάμης του.

 

4. The Tower of London, Αγγλία
Ο Πύργος του Λονδίνου θεωρείται μέχρι και σήμερα το πιο στοιχειωμένο μέρος της Γηραιάς Αλβιόνας. Είναι ένα μέρος με μεγάλη ιστορία καθώς χτίστηκε σχεδόν 1000 χρόνια πριν. Παρόλο που στην αρχή χρησιμοποιήθηκε ως βασιλική κατοικία, ήδη από το 1100 άρχισε να φιλοξενεί κρατούμενους, κυρίως λόγω της επιβλητικότητας του ψηλού κεντρικού πύργου και του δέους που προκαλούσε στους ντόπιους. Κάθε φυλακισμένος που εκτελέστηκε στον Πύργο του Λονδίνου είχε και τη δική του ιστορία, για αυτό και οι αναφορές για φαντάσματα είναι πολυάριθμες. Η πιο γνωστή είναι η ιστορία των δύο πριγκίπων, του Edward και του Richard, οι οποίοι δολοφονήθηκαν από τον θείο τους, Δούκα του Gloucestershire, μετέπειτα Βασιλιά Ριχάρδο Γ’. Οι μικροί πρίγκιπες κηρύχτηκαν παράνομοι από τον θείο τους, ο οποίος φοβούμενος για τη διαδοχή του θρόνου τους εκτέλεσε το 1483. Τα φαντάσματα των δύο μικρών γαλαζοαίματων έχουν εμφανιστεί να περιφέρονται στον Bloody Tower, πιασμένα χέρι-χέρι. Η σκιά του ενός αποθανατίστηκε σε φωτογραφία κυνηγού φαντασμάτων.
Το πιο δημοφιλές φάντασμα που έχει θεαθεί στον Πύργο είναι της Ann Boleyn, η οποία αποκεφαλίστηκε από τον άντρα της Ερρίκο τον 8ο το 1536. Συγκεκριμένα, οι αναφορές τη θέλουν να τριγυρνάει στον Πύργο κρατώντας στο χέρι το κεφάλι της. Το 1864 ένας στρατιώτης είδε μια λευκή μορφή σε ένα παράθυρο και παρόλες τις προτροπές να μην ανεβεί να τσεκάρει για εισβολείς στον Πύργο, ο ίδιος πήγε και βρέθηκε λίγη ώρα μετά αναίσθητος. Το πιο πρόσφατο σχετικό γεγονός όμως αναφέρει ότι στις 12 Φεβρουαρίου 1957, λίγο μετά τις 3 το πρωί, ένας φύλακας ένιωσε κάτι βαρύ να πέφτει πάνω του από το ταβάνι. Όταν βγήκε έξω να δει τι έγινε, πρόσεξε μια άσπρη και ακέφαλη φιγούρα στην κορυφή του Πύργου κοντά σε ένα παράθυρο. Όταν το έψαξε, βρήκε ότι ακριβώς 403 χρόνια πριν, στον Green Tower είχε αποκεφαλιστεί η Lady Jane Grey, η λεγόμενη βασίλισσα των «9 ημερών».

 

Πύργος του Λονδίνου (Λονδίνο, Αγγλία) - Κριτικές - Tripadvisor

Πηγή φωτογραφίας

 

5. Château de Brissac, Maine-et-Loire, Γαλλία
Σχεδόν σε όλες τις λίστες με τα πιο στοιχειωμένα μέρη του κόσμου συμπεριλαμβάνεται το υψηλότερο κάστρο της Γαλλίας, το Κάστρο του Brissac. Το 7όροφο αυτό κάστρο περιλαμβάνει πάνω από 200 δωμάτια, αναρίθμητα ιστορικά κειμήλια και μια σκηνή όπερας με 200 θέσεις. Τον 11ο αιώνα χρησιμοποιήθηκε ως φρούριο ενώ πλέον χρησιμοποιείται ως ξενοδοχείο και οινοπαραγωγική μονάδα. Το φάντασμα του Κάστρου αυτού είναι η Charlotte de Brézé, η περίφημη «La Dame Verte» -ή Πράσινη Κυρία- η οποία πιθανολογείται ότι ήταν νόθο παιδί του Βασιλιά Κάρολου Ζ’ και δολοφονήθηκε από τον σύζυγό της τον 15ο αιώνα. Αιτία της δολοφονίας της ήταν η παράνομη σχέση που νόμιζε ο σύζυγός της ότι είχε με έναν κυνηγό. Λέγεται ότι περιφέρεται στο Κάστρο τσιρίζοντας και ουρλιάζοντας, γεγονός που ανάγκασε το δολοφόνο της να εγκαταλείψει την οικία. Οι προσωπικές ιστορίες των θαμώνων του Κάστρου λένε ότι όταν δεν τρομάζει τους επισκέπτες, φοράει το πράσινο φόρεμά της και στέκεται στο παράθυρο που βρίσκεται στο παρεκκλήσι του Κάστρου.

 

6. Εast State Penitentiary, Philadelphia, Pennsylvania, Η.Π.Α.
Δε γίνεται να λείπει από τη λίστα η πιο διάσημη φυλακή στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών. Το σωφρονιστικό αυτό ίδρυμα λειτούργησε από το 1829 μέχρι και το 1971, προωθώντας περισσότερο τον σωφρονισμό παρά τον βασανισμό των κρατουμένων. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι οι κρατούμενοι καλοπερνούσαν εκεί. Οι τοίχοι του κτιρίου είδαν δολοφονίες, αυτοκτονίες, αρρώστιες, βασανιστήρια και ένα σωρό πράγματα που δε συμβαδίζουν με την κοινή λογική, για αυτό και όταν έκλεισε, άρχισαν και οι πρώτες μαρτυρίες για μεταφυσικές δραστηριότητες να βγαίνουν στην επιφάνεια. Πολλοί κυνηγοί φαντασμάτων επισκέπτονται τον χώρο κάθε χρόνο, προσπαθώντας να συλλέξουν ενδείξεις για την ύπαρξη κάποιου φαινομένου πέραν της λογικής. Το κελί Νο12 είναι αυτό όπου ακούστηκαν φωνές κρατουμένων που βασανίζονταν, ενώ στο κελί Νο6 έχουν παρατηρηθεί μορφές να τριγυρνάνε στους τοίχους. Οι περισσότερες ιστορίες αναφέρουν ότι ακούγονται κλάματα, ψίθυροι και ουρλιαχτά. Ακόμα και ο διασημότερος κρατούμενος του ESP, ο Αλ Καπόνε, είχε πει ότι τον είχε στοιχειώσει το φάντασμα ενός θύματός του και είχε ζητήσει τη μεταγωγή του σε άλλη φυλακή!

 

7. Hoia Baciu Forest, Cluj-Napoca, Ρουμανία
Κάποιοι θα πουν ότι το κάστρο του Vlad Dracula στη Ρουμανία είναι το πιο σκοτεινό και μυστηριώδες μέρος στη χώρα αλλά το δάσος Hoia Baciu είναι η απόλυτη διάψευση απ’ αυτή την άποψη. Κοντά στα βόρεια σύνορα της χώρας, στη γη της Τρανσυλβανίας, το δάσος αυτό εκτείνεται σε πάνω από 2500 στρέμματα γης. Το Hoia Baciu έχει μια δική του άγρια φυσική ομορφιά που όμως δεν κρύβει κάποια ιστορία με θάνατο ή δολοφονία, όπως τα άλλα στοιχειωμένα μέρη. Αντιθέτως, υπάρχουν αναφορές από επισκέπτες για ιδιαίτερη αίσθηση και περίεργα vibes. Το 1960 ένας Ρουμάνος βιολόγος έβγαλε μια φωτογραφία ενός ιπτάμενου αντικειμένου πάνω από το δάσος. Μετά το περιστατικό με τη φωτογραφία του βιολόγου, ακολούθησε μια σειρά με ανεξήγητα περιστατικά όπως η εξαφάνιση ενός βοσκού με 200 ζώα, οι οποίοι δε βρέθηκαν ποτέ. Το πιο spooky είναι η εξαφάνιση λίγο καιρό μετά ενός 5χρονου κοριτσιού, το οποίο όμως βρέθηκε 5 χρόνια αργότερα με τα ίδια ρούχα και χωρίς να έχει γεράσει καθόλου. Οι μαρτυρίες για μεταφυσική δραστηριότητα στο δάσος, του έχουν δώσει τον τίτλο «Το Τρίγωνο των Βερμούδων της Τρανσυλβανίας», παρόλο που τα υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας που υπάρχουν στην περιοχή έχουν τεκμηριωθεί επιστημονικά.

 

MyBestPlace - Hoia Baciu, Haunted Forest of Mystery in Transylvania

 Πηγή φωτογραφίας

 

8. Raynham Hall, Norfolk, Αγγλία
Αν η Γαλλία έχει την «Πράσινη Κυρία», τότε η Αγγλία έχει την «Καφέ Λαίδη». Είναι ίσως το διασημότερο φάντασμα της χώρας, καθώς δημοσιογράφοι του περιοδικού Country το 1936 ισχυρίζονται ότι κατάφεραν να το φωτογραφίσουν. Όντως στην ασπρόμαυρη φωτογραφία φαίνεται μια λευκή φιγούρα να κατεβαίνει την κεντρική σκάλα, αλλά κάποιος μπορεί να επικαλεστεί ότι ήταν παιχνίδισμα του φακού. Η φωτογραφία όμως ήρθε να επιβεβαιώσει ένα σωρό μαρτυρίες ότι έχουν δει το συγκεκριμένο φάντασμα και οι οποίες έχουν καταγραφεί ήδη από το 1835. Η «Brown Lady» φημολογείται ότι είναι η Dorothy Walpole, αδερφή του πρώτου πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου Robert Walpole. Ο σύζυγός της ήταν πολύ βίαιος και όταν έμαθε ότι η Dorothy είχε σχέση με τον Λόρδο Wharton, την κλείδωσε στην πατρογονική της οικία, στο Raynham Hall, απαγορεύοντάς της να βγει έξω και να ξαναδεί τα παιδιά της. Φήμες θέλουν να έχει πέσει στην παγίδα της συζύγου του εραστή της, αλλά αυτό λίγη σημασία έχει. Η Dorothy πέθανε στο σπίτι αυτό το 1726, πιθανόν από ευλογιά και από τότε κυκλοφορεί στο σπίτι, φορώντας ένα υπέροχο καφέ φόρεμα που φοράει στο πορτρέτο που κοσμεί το δωμάτιο της.

 

9. Poveglia Island, Ιταλία
Μπορεί ένα νησί στην καρδιά της Βενετίας να έχει γίνει ο φόβος και ο τρόμος των κατοίκων της περιοχής; Κι όμως η νήσος Poveglia τα έχει καταφέρει. Τον 14ο αιώνα όταν στην περιοχή θέριζε η βουβωνική πανώλη, η Poveglia έγινε η «Σπιναλόγκα» της εποχής, καθώς υποδέχτηκε πολλούς ασθενείς και θύματα της αρρώστιας. Τα πτώματα τα καίγανε σε μεγάλες φωτιές ή τα ρίχνανε στη θάλασσα. Ο τόπος εξορίας αυτός φιλοξένησε πάνω από 15000 ασθενείς στη μικρή του έκταση και σε όλο το νησί υπήρχαν λείψανα των νεκρών. Το 1922 κτίστηκε εκεί ψυχιατρική κλινική, όπου ο διευθυντής βασάνιζε πολλούς ασθενείς και λέγεται ότι και ο ίδιος αυτοκτόνησε λίγο καιρό αργότερα. Το 1960 ένας ιδιώτης αγόρασε από το ιταλικό κράτος την Poveglia, για να τη μετατρέψει σε τουριστικό θέρετρο αλλά η προσπάθειά του ναυάγησε, καθώς δεν κατάφερε να μείνει πάνω από 1 μέρα στο νησί. Οι ντόπιοι δεν το πλησιάζουν καν και αν κάποιος τουρίστας θελήσει να πάει, δε θα βρει διαθέσιμο οδηγό. Ακόμη και οι ψαράδες δε βγαίνουν εκεί γύρω για ψάρεμα, γιατί φοβούνται ότι μπορεί τα δίχτυα τους να συλλέξουν πτώματα και κόκκαλα. Η νήσος Poveglia κατάφερε να γίνει ένα απαγορευμένο μέρος μες στην καρδιά της πιο κοσμοπολίτικης περιοχής του ιταλικού Βορρά.

 

10. Hell Fire Club, Montpelier Hill, Κομητεία Δουβλίνου, Ιρλανδία
Η γη που φιλοξένησε μεγάλες κινηματογραφικές παραγωγές δε γινόταν να μην έχει και αυτή το δικό της «στοιχειωμένο» μέρος. Το Hell Fire Club χτίστηκε το 1725 ως καλύβα για τους κυνηγούς από τον ιδιοκτήτη του Montpelier Hill, William Connolly. Ο Connolly λέγεται ότι εκεί ίδρυσε το πρώτο Hell Fire Club, οπού οι λάτρεις του σατανά μαζευόντουσαν σε ένα τραπέζι και έπιναν ουίσκι με βούτυρο, αφήνοντας πάντα μια θέση κενή για τον Εωσφόρο. Ο θρύλος λέει ότι κάποια στιγμή που ήταν μαζεμένοι κυνηγοί εκεί, πλησίασε ένας επισκέπτης και λόγω της έντονης βροχόπτωσης ζήτησε να τον αφήσουν να μπει. Τότε ένας από τους κυνηγούς σκόνταψε και είδε ότι τα πόδια του επισκέπτη δεν ήταν ανθρώπινα αλλά είχαν οπλές. Αν και αυτές οι ιστορίες δεν έχουν αντικειμενική βάση, πιστεύεται ότι εκεί ήταν μέρος για σατανιστικές τελετές με μαύρη μαγεία και ανθρωποθυσίες. Σε συνδυασμό με τις ιστορίες για φαντάσματα που κυκλοφορούν, ψάχνοντας εκδίκηση, έχει βάλει το Hell Fire Club και τη γύρω περιοχή του Montpelier Hill σε όλες σχεδόν τις λίστες με τα πιο «στοιχειωμένα» μέρη του κόσμου.

 

Haunted Dublin Hellfire Club History, Ireland - Amy's Crypt

Πηγή φωτογραφίας

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Κέλλυ Ιακωβίδου
Επιμέλεια κειμένου: Ζηνοβία Τσαρτσίδου