Σάββατο 8 Ιουνίου 2024. Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Στίβου στη Ρώμη και φυσικά ο Μίλτος Τεντόγλου είναι εκεί. Το όνομα του πάνω στη φόρμα του είναι γραμμένο με χρυσό, για να γνωρίζουν όλοι ποιος είναι ο προηγούμενος πρωταθλητής Ευρώπης. Υποσχέθηκε ο Μίλτος έναν αγώνα που θα γράψει ιστορία στους αγώνες αυτούς. Και το έκανε.

Φαβορί από την αρχή του αγώνα, μπήκε στο σκάμμα και έκανε με την πρώτη προσπάθεια έφτασε λίγο πάνω από τα 8,40μ. Μεγάλος του αντίπαλος ο νεαρός Φουρλάνι από την Ιταλία, ο οποίος έπαιζε εντός έδρας και αποθεώθηκε από το κοινό. Ο Τεντόγλου όμως δε μάσησε. Από την πρώτη προσπάθεια ήταν πρώτος και κανένας δεν μπόρεσε να τον ξεπεράσει. Επειδή όμως τον ξέρουμε πλέον, ότι δεν ικανοποιείται εύκολα από τις προσπάθειες του και κυνηγούσε πάντα τα 8,70μ.,  μας φύλαγε το καλύτερο για το τέλος.

  

Στη 5η προσπάθεια έκανε ένα άλμα που από το πρώτο δευτερόλεπτο της «προσγείωσης» του ήξερε ότι πλησίασε στον στόχο του. Δόθηκε το σήμα ότι το άλμα ήταν έγκυρο και το μόνο που έμεινε ήταν να μετρηθεί. Πήγε δίπλα στην ελληνική εξέδρα όπου ήταν ο προπονητής του και οι συναθλητές του και σήκωσε τα χέρια ψηλά, περιμένοντας να γραφτεί το όνομα του με χρυσά γράμματα στην ιστορία του ευρωπαϊκού στίβου. Και μόλις εμφανίστηκε ο αριθμός επιτέλους χαμογέλασε και σε δευτερόλεπτα κατέβασε τα χέρια και ζήτησε από όλους να κάνουν υπομονή. Ο αγώνας δεν είχε τελειώσει.

Ο Φουρλάνι έκανε το τελευταίο του άλμα και κατετάγη 2ος πίσω από τον Τεντόγλου. Ένα νεαρό παιδί, ένας εξαιρετικός αθλητής, που μας θυμίζει λίγο τον Μίλτο στα πρώτα του βήματα, ξεπέρασε τον εαυτό του αλλά όχι τον Έλληνα πρωταθλητή. Και όταν ο δικός του αγώνας έληξε, ζήτησε να χτυπήσει ρυθμικά το στάδιο χειροκροτήματα, για να δώσει τον ρυθμό στον Τεντόγλου να κάνει το τελευταίο του άλμα. Υπό τους ήχους του Ζορμπά, ο Φουρλάνι πήγε δίπλα στον Έλληνα αθλητή και περίμενε μαζί του να δει τη μέτρηση του τελευταίου άλματος. Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι και αυτό ήταν στα 8,65μ.

  

Η αγκαλιά των δύο αθλητών καταχειροκροτήθηκε από το στάδιο, ενώ ο Μίλτος δέχτηκε τα συγχαρητήρια όλων των αθλητών που συμμετείχαν. Και κάπως έτσι έβαλε φτερά στα πόδια του και πέταξε ψηλά. Δίνοντας υπόσχεση, όχι για κάποιο μετάλλιο, αλλά για ένα άλμα που θα τον κάνει να ξεπεράσει το ρεκόρ του και να ικανοποιηθεί ο μεγαλύτερος κριτής του: ο ίδιος του ο εαυτός. Πλέον παίζει αντίπαλος μόνο μαζί του. Και στους Ολυμπιακούς Αγώνες θα τον έχει εκεί, γιατί πιστεύει ότι μπορεί. Όλοι ξέρουμε ότι μπορεί και όλοι μαζί στο Παρίσι θα φωνάξουμε «Τι έκανες πάλι ρε Τεντόγλου; Πόσο θα μας τρελάνεις ακόμα;».

 

Πηγή εικόνας: Marie Claire

Συντάκτης: Κέλλυ Ιακωβίδου
Επιμέλεια κειμένου: Αγγελική Θεοχαρίδη