Ήρθε πάλι η περίοδος που ενώ εσύ πρέπει να διαβάσεις όλοι είναι στις παραλίες και στις καφετέριες. Φυσικά το τελευταίο πράγμα που κάνεις είναι το διάβασμα και μένεις εν τέλει να τρέχεις σαν τρελός δύο μέρες πριν γράψεις. Πάμε να δουμε λοιπόν τι μπορείς να κάνεις για να την παλέψεις και σ’ αυτήν την εξεταστική xωρίς να χρειαστεί να χάσεις τον ύπνο σου και τα λογικά σου;

 

1. Μπορεί να φαίνεται απίστευτα αστείο, αλλά φρόντισε τον χώρο σου, το μέρος όπου διαβάζεις. Σε ακατάστατο μέρος, η βρώμικο, είναι αποδεδειγμένο πως είναι δύσκολα να συγκεντρωθεί κάνεις. Φτιάξε μια ατμόσφαιρα που να σε ηρεμεί και να βάζει σε τάξη τη σκέψη σου, θα κυλήσει πιο εύκολα το μαρτύριο.

 

2.  Σταμάτα να διαβάζεις την ίδια πρόταση δέκα φορές και χρησιμοποίησε κάποια τεχνική διαβάσματος όπως το blurting, ή τη μέθοδο του feynman ή ότι άλλο σε βοηθάει. Αν κάνεις ένα google search θα βρεις πολλές βοηθητικές μεθόδους.

 

3. Ζήτησε τις σημειώσεις από τον καλύτερο στο μάθημα συμφοιτητή σου -όχι το κολλητάρι. Για να είναι ο καλύτερος στο εν λόγω μάθημα, σημαίνει ότι το κατανοεί πολύ καλά, οπότε κι οι σημειώσεις του θα είναι εξ ίσου καλές.

 

4. Έρευνες δείχνουν πως ένα έντονο σοκ μετά το διάβασμα, θα σε βοηθήσει να θυμάσαι όσα έμαθες. Και ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να σοκάρεις τον οργανισμό σου στο σπίτι; Μα ένα κρύο μπάνιο φυσικά!

 

5. Χρησιμοποίησε το σύστημα pomodoro. Μ’ αυτό θα διαβάζεις για 25 λεπτά και θα κάνεις διάλειμμα άλλα 5. Έρευνες έχουν αποκαλύψει ότι είναι πολύ βοηθητικό για τον εγκέφαλό σου το συγκεκριμένο σύστημα και μπορείς να κατεβάσεις και εφαρμογές που θα σε βάζουν σε πρόγραμμα χρησιμοποιώντας το.

 

6. Μια ακόμα καλή ιδέα είναι να καταγράφεις τον εαυτό σου όταν μελετάς ή να μπαίνεις σε discord groups για διάβασμα. Δε θα τολμάς με τίποτα να σηκωθείς ή να ανοίξεις το κινητό γιατί θα νιώθεις πως θα σε κρίνου.

 

7. Αν νιώθεις πως δεν μπορείς να διαβάσεις άλλο, το πιο πιθανό είναι ότι δεν μπορείς. Φάε κάτι που σου αρέσει, βγες μια βόλτα ή έστω δες την αγαπημένη σου σειρά και μετά από λίγο θα δεις και πάλι τη συγκέντρωσή σου να επιστρέφει.

 

8. Όταν θέλεις να αποστηθίσεις κάτι πάρε ένα χαρτί και ξεκίνα να το μουτζουρώνεις με το μολύβι όσο διαβάζεις το μάθημα. Οι έρευνες λένε ότι αυτό βοηθάει να μάθει κανείς απέξω ό,τι χρειάζεται, πολύ πιο εύκολα.

 

9. Φρόντισε μετά από κάποιες ώρες διάβασμα να κοιμάσαι έστω μισή ώρα. Υπάρχουν έρευνες ότι ο ύπνος μετά από διάβασμα βοηθάει στην απομνημόνευση.

 

10. Φρόντισε να τρέφεσαι σωστά και να πίνεις πολύ νερό σε όλη τη διάρκεια της εξεταστικής. Είναι πολύ σημαντικό για όλες τις λειτουργίες του σώματος αλλά και για την αντοχή σου στην απαιτητική αυτή περίοδο. Αν τρως συνέχεια πίτσα για παράδειγμα, πώς να βρεις ενέργεια;

 

11. Καλύτερα να ξυπνάς πολύ νωρίς το πρωί από το να κάθεσαι έως αργά το βράδυ. Όσο δύσκολο και να σου φαίνεται, για το μυαλό και το σώμα σου είναι προτιμότερο.

 

12. Όταν διαβάζεις σίγουρα περνάνε από το μυαλό σου χίλια και δύο πράγματα τα οποία σε γεμίζουν παρορμήσεις. Ένας πολύς καλός τρόπος να αποφύγεις αυτές τις παρορμήσεις είναι όταν σου έρχονται στο μυαλό να τις γράφεις σ’ ένα χαρτάκι δίπλα σου. Π.χ. θυμήθηκες ότι θέλεις να τσεκάρεις μετά ένα email από κάποια online παραγγελία; Αντί να πιάσεις το κινητό και να τ τσεκάρεις εκείνη τη στιγμή, γράψε στο χαρτάκι δίπλα σου «να θυμηθώ να τσεκάρω τα email μου».

 

13.  Χρησιμοποίησε flash cards. Πάρε κάρτες από ένα βιβλιοπωλείο -ή φτιάξε μόνους σου-, και γέμισε τες με σημαντικά πράγματα που δεν πρέπει με τίποτα να ξεχάσεις. Έπειτα τσέκαρε τις κάρτες κάθε δύο ώρες μες στη μέρα για μερικές μέρες. Θα έχεις μάθει ότι χρειάζεται χωρίς καν να το καταλάβεις.

 

14. Ρομαντικοποίησε λίγο το διάβασμα και την προσπάθειά σου. Δες motivational speeches μες στη μέρα, άναψε μερικά κεριά στο γραφείο σου, πάρε όμορφα τετράδια. Αυτά δε θα σε κάνουν να γράψεις καλύτερα αλλά θα σου δίνουν ένα καλό μπουστάρισμα κάθε πρωί με σκοπό να ξεκινήσεις τη μελέτη.

 

15. Όταν κάνεις διάλειμμα μην πιάνεις το κινητό και μην κάθεσαι στο γραφείο. Ο εγκέφαλός σου για να ξεκουραστεί όντως χρειάζεται να αλλάξει χώρο. Έχε έτοιμο κάποιο σνακ για να φας, άκου ένα τραγούδι, περπάτα λίγο μέσα στο σπίτι, χρειάζεται να ξεμουδιάσεις που λέμε.

 

16. Αν την ώρα που δε διαβάζεις βλέπεις stories στο ίνσταγκραμ από ανθρώπους που είναι Μύκονο, μετά πώς να σου έρθει όρεξη; Ειδικά πριν ξεκινήσεις το διάβασμα πρέπει να προετοιμαστείς ψυχολογικά γι’ αυτό. Κάνε follow άτομα που όλο τους το προφίλ είναι αφιερωμένο στο διάβασμα και χάζεψε εκεί ή βάλε στο youtube κάποιο study with me βίντεο.

 

17. Χρησιμοποίησε όλα τα εργαλεία που το διαδίκτυο σου προσφέρει όπως το chegg (πλατφόρμα με καθηγητές που σου λύνουν απορίες ή και ασκήσεις), ή το duocards που σου προσφέρει online flashcards.

 

18. Όσο και να λες ότι μπορείς να διαβάσεις με τη μουσική στο τέρμα, αυτό είναι κάπως δύσκολο αν ακούς Βανδή. Χρησιμοποίησε κομμάτια ή ήχους που είναι αποδεδειγμένο πως αυξάνουν τη δραστηριότητα του εγκεφάλου (όπως το experience του Ludovico Einaudi, ή ήχους της φύσης).

 

19. Ρώτα τους καθηγητές σου πώς θεωρούν ότι θα έπρεπε κάποιος να διαβάσει για το μάθημά τους. Ναι, υπάρχουν ξινίλες που δε θα σου πουν, αλλά υπάρχουν σίγουρα κι εκείνοι που θα σου εξηγήσουν τι διαδικασία ν’ ακολουθήσεις.

 

20. Γυμνάσου -όσο μπορείς και προλαβαίνεις. Μπορείς να πας για περπάτημα για 20 λεπτά τέλεια; Μπορείς να κάνεις stretching για 10 λεπτά στο δωμάτιό σου; Και πάλι τέλεια, ακόμα κι αυτό το λίγο, σίγουρα θα βοηθήσει.

 

21. Πάρε βιταμίνη d που βοηθάει στη συγκέντρωση ή αγόρασε κάποιο άλλο συμπλήρωμα διατροφής που θα φροντίσει ν’ αντέξεις την ταλαιπωρία και τα ξενύχτια -που δεν προτείνουμε.

 

22. Βγάλε πρόγραμμα. Σταμάτα να ξεκινάς το διάβασμα όποτε θυμηθείς να αφήσεις το κινητό και μετά να διαβάζεις μέχρι να κλείνουν τα μάτια σου. Κοίτα την ύλη, αποφάσισε πόσες ώρες διαβάσματος χρειάζονται και ταίριαξέ τες μες στο πρόγραμμά σου βάζοντας ενδιάμεσα τα απαραίτητα διαλείμματα.

 

23. Γύρνα όλα τα φωτοτυπάδικα κοντά στη σχολή και ζήτα θέματα παλιών ετών. Αν έχεις ένα βράδυ να διαβάσεις δεν υπάρχει νόημα να το πάρεις από την αρχή. Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να βρεις θέματα παλιών ετών και να πορευτείς μ’ αυτά.

 

24. Σταμάτα να φοράς πιτζάμες όσο διαβάζεις. Φόρα κάτι άνετο ναι, αλλά όχι ρούχα που ο εγκέφαλος σου έχει συνδέσει με τον ύπνο, δε βοηθάει και πολύ.

 

25. Αν έχεις διαβάσει όντως για το μάθημα, άσε τα βιβλία ένα βράδυ πριν και βγες για ένα πότο, μια ταινία, έναν καφέ. Σταμάτα να πιέζεσαι και να θυμάσαι ότι όσο κλισέ κι αν ακούγεται, η προσπάθεια μετράει.

Επιμέλεια κειμένου: Ζηνοβία Τσαρτσίδου