Η Ελλάδα φημίζεται για τα αμέτρητα ξεχωριστά και εξαιρετικής ομορφιάς ξωκλήσια της που κερδίζουν τον θαυμασμό σου και σου προκαλούν δέος και συγκίνηση. Άλλα ξεχωρίζουν για το επιβλητικό τους τοπίο και άλλα για την αρχιτεκτονική και την ιδιαίτερη ιστορία τους. Περιτριγυρισμένα με το απέραντο γαλάζιο της θάλασσας και τον μαγευτικό χρυσαφί του ήλιου ή χτισμένα πάνω σε βραχώδεις περίεργες περιοχές ανταγωνίζονται το ένα το άλλο σε ομορφιά και γοητεία. Εντοπίσαμε μόνο μερικά που αξίζει να ανακαλύψεις και ήρθε η ώρα να γνωρίσεις κι εσύ τη δική τους ομορφιά.

Το «θαυμαστό ναΐδριο» με τα 17 δέντρα στη σκεπή - Newsbeast

Πηγή εικόνας: Newsbeast

Σε ένα ιερό τόπο λίγο έξω από τη Μεγαλόπολη στη Βάστα Αρκαδίας θα συναντήσεις το παράξενο θαύμα της φύσης, το «θαυμαστό ναΰδριο» της Αγίας Θεοδώρας που μπήκε στο βιβλίο Γκίνες. 17 βελανιδιές 20 μέτρων, που αντιστοιχούν στα χρόνια της Αγίας και δε θα δεις πουθενά τις ρίζες τους μέσα στο ναό. Λέγεται πως λίγο πριν μαρτυρήσει και ξεψυχήσει προσευχήθηκε και παρακάλεσε: «κάνε Κύριε το σώμα μου να γίνει ναός, τα χρόνια μου δέντρα, γι’ αυτό 17, και το σώμα μου ποτάμι να τα ποτίζει». Είναι ένα γαλήνιο τοπίο που αποζημιώνει και προκαλεί ανατριχίλα σε κάθε επισκέπτη που πραγματικά συγκλονίζεται με τον βίο της Αγίας Θεοδώρας. Ένα επιβλητικό θέαμα μέσα στη φύση με το ποτάμι να ρέει και ο ήχος του σε συνδυασμό με τη μοναδική εικόνα του ναού γαληνεύουν το είναι σου. Γιορτάζει στις 11 Σεπτεμβρίου.

Τοποθεσία: https://maps.app.goo.gl/GcwQiFdn7AecZXHe9

Παναγία των Βλαχερνών: Το γραφικό εκκλησάκι της Κέρκυρας με την πρωτότυπη αρχιτεκτονική και την πλούσια ιστορία - Travel - Athens magazine

Πηγή εικόνας: athens magazine

Ένα από τα πιο διάσημα σημεία της Κέρκυρας το γραφικό εκκλησάκι της Παναγίας των Βλαχερνών που απέχει από την ξηρά με μια μικρή πεζογέφυρα. Περιτριγυρισμένο από βάρκες και καΐκια που μεταφέρουν τους επισκέπτες, στο βάθος σε πολύ κοντινή απόσταση το Ποντικονήσι και το ρομαντικό ηλιοβασίλεμα δημιουργούν μαζί ένα φανταστικό σκηνικό βγαλμένο από καμβά αφήνοντας σε άφωνο. Ένα μικρό λευκό τοιχογραφημένο εκκλησάκι με διώροφο καμπαναριό, ξυλόγλυπτο τέμπλο και μοναδική θέα τη θάλασσα με το καταπράσινο τοπίο να την αγκαλιάζει. Εδώ η ιδιαιτερότητα είναι που θα δεις την Παναγία με απλωμένα χέρια σε δέηση. Η Μονή γιορτάζει στις 2 Ιουλίου.

Τοποθεσία: https://maps.app.goo.gl/gTuz71DTqs3CWGit9

Άγιος Φανούριος: Το γραφικό εκκλησάκι της «Κορινθιακής Ελβετίας» που βρίσκεται χτισμένο πάνω σε λίμνη - Travel - Athens magazine

Πηγή εικόνας: athens magazine

Σημείο αναφοράς το ιστορικό εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου, κτισμένο σε μια στενή λωρίδα μέσα στη λίμνη και μοιάζει να επιπλέει στη φυσική τεχνητή λίμνη Δόξα, τη γνωστή ως «Ελβετία της Κορίνθου», περικυκλωμένο από κατάφυτα βουνά και σε μαγνητίζει μόλις πλησιάσεις. Μια χωμάτινη λωρίδα γης σε οδηγεί στη μονή όπου θα δεις υπολείμματα του παλιού ναού που υπήρχε εκεί στη χάρη του Αγίου Γεωργίου. Σε πολλά σημεία θα συναντήσεις εμπόρους που πουλούν τοπικά γλυκά του κουταλιού και δίπλα στη λίμνη αν έχεις χρόνο μπορείς να ενοικιάσεις κανό ή θαλάσσια ποδήλατα για να απολαύσεις την επιβλητική θέα του τοπίου μέσα από τη λίμνη.

Τοποθεσία: https://maps.app.goo.gl/V6voCMyTTNftakv29

Παναγία Κακαβιώτισσα: Το μικροσκοπικό ξωκλήσι στη Λήμνο με το παγκόσμιο ρεκόρ - Newsbeast

Πηγή εικόνας: Newsbeast

Η Παναγία η Κακαβιώτισσα το ξωκκλήσι που κτίστηκε και κοσμεί το ερειπωμένο χωριό Ζεματά και πήρε το όνομά της από το βουνό Κάκαβο. Βρίσκεται φωλιασμένο σε μια βραχώδη σπηλιά-εσοχή μέσα σε ένα βουνό της Λήμνου και η θέα του από ψηλά είναι μαγική. Ένα εκκλησάκι που σύμφωνα με μαρτυρίες κτίστηκε ως ησυχαστήριο από ερημίτες μοναχούς το 1300 και στη συνέχεια αφού έμεινε μόνο ένας μοναχός αποφάσισε να φύγει για το Άγιο Όρος. Προτού φύγει φρόντισε να παραδώσει την εικόνα της Παναγίας σε ένα βοσκό που ήξερε και εμπιστευόταν και του ζήτησε να την ανεβάζει στον ναό κάθε Λαμπροτρίτη και έπειτα έφυγε. Έτσι από τότε το ξωκκλήσι λειτουργεί μόνο μια φορά τον χρόνο κάθε Τρίτη μετά τη Λαμπρή.

Τοποθεσία: https://maps.app.goo.gl/gNEPRjh8gnkvWC3E8

Το εντυπωσιακό εκκλησάκι της Αγίας Ιερουσαλήμ στη Λιβαδειά - Ορθοδοξία News Agency

Πηγή εικόνας: orthodoxia news agency

Κτισμένο πάνω σε βράχους που μόλις το δεις νομίζεις πως είναι πίνακας ζωγραφικής. Το εκκλησάκι της Ζωοδόχου Πηγής αφιερωμένο στην Αγία Ιερουσαλήμ βρίσκεται στη νότια πλευρά της Λειβαδιάς κοντά στη σπηλιά της Ζωοδόχου Πηγής. Σύμφωνα με την παράδοση ο Οδυσσέας Ανδρούτσος τα χρόνια της Τουρκικής σκλαβιάς είχε το καραούλι του και χρησιμοποιούσε το ξωκκλήσι ως καταφύγιο για τους κατοίκους. Χτίστηκε από μαθητές των σχολείων της Λιβαδειάς, οι οποίοι μετέφεραν πέτρες και λάσπη με τα κουβαδάκια τους για να χτιστεί. Για να φτάσεις στην κορυφή και να το επισκεφτείς θα πρέπει να ανέβεις 700 σκαλοπάτια. Εφοδίασε το σακίδιο σου με παγωμένα νερά, θα σου βγει λίγο η ψυχή όμως ανεβαίνοντας η θέα είναι μοναδική και θα σε ανταμείψει. Καθώς ανεβαίνεις θα δεις το πέτρινο θεατράκι της Λειβαδιάς το οποίο είναι ενεργό και γίνονται παραστάσεις. Γιορτάζει στις 26 Ιουλίου.

Τοποθεσία: https://maps.app.goo.gl/wRc9YvDpb5aBSY7T6

Άγιος Νικόλαος, το "μυστικό" ξωκκλήσι της Βουλιαγμένης

Ένα αλλιώτικο εκκλησάκι που λέγεται πως κτίστηκε με πολύ κόπο και μόχθο από τον γλύπτη Νικόλαο Ξένο αφιερώνοντας αρκετά χρόνια από τη ζωή του για να το κτίσει. Έπαιρνε κάθε πρωί, με το μικρό καΐκι του, τα υλικά μέχρι να τα καταφέρει. Ένα κρυμμένο αριστούργημα με κύρια υλικά την πέτρα, το βότσαλο και το μάρμαρο. Στο εσωτερικό του, μόλις που χωράει μόνο ένα άτομο, θα δεις αρκετές εικόνες και θρησκευτικά αντικείμενα. Ο λόγος για το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου στον κόλπο της Βουλιαγμένης, κτισμένο ακριβώς πάνω από τη θάλασσα μιας και θεωρείται ο προστάτης των Ναυτικών και του Πολεμικού Ναυτικού. Λίγοι είναι αυτοί που γνωρίζουν για το εκκλησάκι, αξίζει να το επισκεφτείς, ένα τοπίο που σε ταξιδεύει και θα σε κάνει να ξεχαστείς.

Τοποθεσία: https://maps.app.goo.gl/FnNKcGdYoaaPkwh86

ORTHODOX CHRISTIANITY THEN AND NOW: Panagia Plataniotissa in Kalavryta

Πηγή εικόνας: orthodox christianity then and now

Εδώ που η φύση σε καθηλώνει και υποκλίνεσαι. Κρυμμένη μέσα στον κορμό ενός θεόρατου πλάτανου ύψους 25 μέτρων στα Καλάβρυτα θα αντικρίσεις την ιδιαίτερη εκκλησία της Παναγίας Βρεφονρατούσας. Ένα τοπίο που θα σε αποζημιώσει. Το εσωτερικό της μόλις που χωράει είκοσι προσκυνητές. Ένας χώρος γεμάτος κατάνυξη που στο εσωτερικό του θα δεις εικόνες και ένα μικρό τέμπλο και σε ύψος τριών μέτρων αποτυπωμένη την εικόνα της Παναγίας που κρατά στα χέρια της το θείο βρέφος. Σύμφωνα με την παράδοση κρύφτηκαν στο χωριό και διανυκτέρευσαν μοναχοί από εικονομάχους για να προστατεύσουν την εικόνα και το πρωί όταν ξύπνησαν είδαν το αποτύπωμα μας της πάνω στον κορμό, έτσι και το χωριό ονομάστηκε από τότε Παναγία Πλατανιώτισσα. Δυστυχώς το εκκλησάκι έχει προσβληθεί από την ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους και σιγά σιγά νευρώνει. Ο ναός γιορτάζει τη γέννηση της Θεοτόκου στις 8 Σεπτεμβρίου.

Τοποθεσία: https://maps.app.goo.gl/tm5SYLywmvoV2d3G8

Μέθανα: Το θαλασσοδαρμένο εκκλησάκι που μαγνητίζει το βλέμμα

Πηγή εικόνας: anagnostis.org

Σε απόκρημνα και απότομα βράχια βορειοανατολικά της Πελοποννήσου μέσα στα πεντακάθαρα και καταγάλανα νερά του Αργοσαρωνικού βρίσκεται ένα μικρό, σχετικά άγνωστο εκκλησάκι της Κρασοπαναγιάς. Λέγεται πως ένας ναυτικός ξεκίνησε με προορισμό το λιμάνι του Πειραιά θέλοντας να πάρει βαρέλια κρασιά για να τα πουλήσει στην Αθήνα. Τον έπιασε μεγάλη τρικυμία στα Μέθανα και ξεκίνησε να προσεύχεται στην Παναγία κάνοντας τάμα αν έβγαινε ζωντανός να έχτιζε το ξωκκλήσι. Κι αφού τελικά τα κατάφερε και σώθηκε έχτισε το εκκλησάκι με χώμα και αντί για νερό χρησιμοποίησε το κρασί που προοριζόταν για πώληση, έτσι και ονομάστηκε Κρασοπαναγιά.

Τοποθεσία: https://maps.app.goo.gl/t337RuGonKmKhg8Y6

Άγιος Στέφανος: Το πανέμορφο ξωκλήσι που είναι χτισμένο μέσα σε μια απόμερη σπηλιά της Σύρου | BOVARY

Πηγή εικόνας: bovary

Το 2014 συμπεριλήφθηκε στη λίστα με τα ομορφότερα ξωκλήσια του κόσμου. Χτισμένο  μέσα σε μια απόμερη σπηλιά, έγινε τουριστική ατραξιόν της Σύρου. Ένα σαγηνευτικό μικρό ξωκκλήσι με σπάνια, απαράμιλλη ομορφιά αυτό του Αγίου Στεφάνου. Η θέα του θα σε ανταμείψει ενώ το εκπληκτικό ηλιοβασίλεμα του θα σου ζεστάνει την ψυχή. Η πρόσβαση του γίνεται με πεζοπορία από τον Γαλησσά είτε με σκάφος μέσω θαλάσσης. Σύμφωνα με το μύθο, κτίστηκε από έναν ψαρά με το όνομα Στέφανος ο οποίος κινδύνευε από τα πλοκάμια ενός γιγάντιου χταποδιού και αφού έκανε τάμα και σώθηκε έχτισε το ξωκκλήσι εκεί και το ονόμασε Άγιο Στέφανο. Γιορτάζει δύο φορές τον χρόνο 19 Αυγούστου και 26 Δεκεμβρίου και μετά τη λειτουργία θα σου προσφέρουν συριανό λουκούμι και μαστίχα.

Τοποθεσία: https://maps.app.goo.gl/1sLCFyueorXpXrjS8

Πηγή κεντρικής εικόνας: Yes I do

Συντάκτης: Ρεβέκκα Κωνσταντίνου
Επιμέλεια κειμένου: Αγγελική Θεοχαρίδη