Για όσους αγαπάνε το διάβασμα, τα βιβλία είναι ένας αμύθητος θησαυρός. Όταν, δε, το βιβλίο βασίζεται σε αληθινές ιστορίες, τότε ο αναγνώστης ανυπομονεί να το ολοκληρώσει. Επιπλέον, του είναι κι ευκολότερο να ταυτιστεί με τον πρωταγωνιστή και να τον νιώσει. Πάμε λοιπόν να δούμε 9+1 βιβλία που βασίζονται σε πραγματικές ιστορίες και πραγματικά αξίζει να διαβάσεις.

 

«Άλλες γυναίκες φοράνε τα φουστάνια σου» – Λάκης Λαζόπουλος

Βιβλίο, Άλλες Γυναίκες Φοράνε τα Φουστάνια σου, Λάκης Λαζόπουλος - Dioptra.gr

Ο Λάκης Λαζόπουλος μας βάζει βαθιά μέσα στην προσωπική του ζωή και ιστορία. Μας εξιστορεί βήμα-βήμα όλη την πάλη της συζύγου του, Τασούλας, με τον καρκίνο. Από τη μία, πρόκειται για μια περιγραφή οδυνηρών γεγονότων λόγω της πάλης με την ασθένεια κι από την άλλη μιας εξιστόρησης των ευτυχισμένων τους στιγμών, οι οποίες ανήκουν στο παρελθόν.

Πρωταγωνιστής είναι η ίδια η Τασούλα, που μέσα από τα μάτια της βλέπουμε όλη την ιστορία. Μας μιλάει για τη γνωριμία τους στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Κομοτηνής, την αρχή της σχέσης τους, τον γάμο, τη συγκατοίκηση, μέχρι και τις δυσάρεστες αναμνήσεις του παρόντος.

Όπως λέει και ο ίδιος ο συγγραφέας: «Η πάλη με τον καρκίνο είναι μια πάλη με ένα θηρίο που δεν μπορείς να του κάνεις τον μάγκα. Μία ελπίδα έχεις μόνο. Να σε λυπηθεί το θηρίο και να σε αφήσει.»

 

«Ποτέ χωρίς την κόρη μου» -Μπέτι Μαχμούντι

ΠΟΤΕ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΚΟΡΗ ΜΟΥ

Η Betty Mahmoody μας μιλάει για την κόλαση που πέρασε τόσο εκείνη όσο κι η κόρη της, από τον άντρα της. Μια απλή επίσκεψη τον Αύγουστο του 1984 στην Τεχεράνη για να επισκεφτούν τους γονείς του άντρα της, έμελλε να γίνει η αρχή του εφιάλτη της. Ο Μαχμούντι αποφάσισε να μείνουν μόνιμα εκεί κι άρχισε να φέρεται σαν τύραννος. Η μόνη ελπίδα διαφυγής βρισκόταν στα χέρια ενός παράνομου δικτύου λαθρεμπόρων. Και το μόνο που την κρατούσε, είναι η ελπίδα για την ελευθερία και η «απελευθέρωση» της κόρης της Μαχτόμπ.

 

«Έθιμα Ταφής» – Hannah Kent

Έθιμα ταφής - Εκδόσεις Ίκαρος

Άλλο ένα μυθιστόρημα που βασίζεται σε μια πραγματική ιστορία κι είναι ένα βαθιά συγκινητικό βιβλίο για την προσωπική ελευθερία. Στη Βόρεια Ισλανδία το 1829 η Agnes Magnúsdóttir καταδικάζεται σε θάνατο για την άγρια δ@λ@φονία δύο ανδρών. Υποχρεώνεται να περάσει τον χρόνο μέχρι την εκτέλεσή της στη φάρμα του Jón Jónsson με την οικογένειά του, τη γυναίκα του και τις δύο κόρες τους. Ο μόνος που την πλησιάζει είναι ο Tóti, που έχει οριστεί πνευματικός σύμβουλός της. Καθώς ο καιρός περνάει, με τις δουλειές στη φάρμα έρχονται όλοι λίγο πιο κοντά και γεννιέται και το ερώτημα: Είναι η Agnes πραγματικά ένοχη;

 

«Ακάκιε» – Κώστας Κρομμύδας

Βιβλίο, Ακάκιε, Κώστας Κρομμύδας - Dioptra.gr

Ο Κώστας Κρομμύδας γράφει για την ιστορία ενός σπουδαίου ανθρώπου της Ηπείρου, του Λευτέρη Μαντζίκα. Η ιστορία του ξεκίνησε το 1917 στη Λιγοψά του σημερινού Δήμου Ζίτσας, στα Γιάννενα. Θα δοκιμαστεί μέσω ενός πολέμου και η διαδρομή Γιάννενα-Αθήνα θα παίξει καθοριστικό ρόλο στη ζωή του. Πείνα κι εξαθλίωση, θα προσπαθήσουν να τον λυγίσουν αλλά δε θα τα καταφέρουν.

Ξεκίνησε την επιχειρηματική του δραστηριότητα, αγοράζοντας μια μικρή βιοτεχνία ζυμαρικών. Το 1953 δημιουργείται στην Πάτρα η πρώτη εταιρεία ζυμαρικών με καθαρά ευρωπαϊκά πρότυπα. Ο Λευτέρης με το μεράκι, τη διάθεσή του, αλλά και με την ενασχόληση με τις καινοτομίες, έδωσε ζωή στον τόπο και βοήθησε στην άνθιση της βιομηχανίας.

Δε σταμάτησε ποτέ να βοηθάει τους γύρω του. Προσέφερε αμύθητα ποσά σε οργανισμούς, ιδρύματα, νοσοκομεία, εκκλησιαστικούς ναούς και στην κοινότητα της Λιγοψάς. Μια ιστορία που αξίζει να μάθεις και που θα σε συγκινήσει βαθιά.

 

«Η γιατρίνα» – Πασχαλία Τραυλού

Βιβλίο, Η Γιατρίνα, Πασχαλία Τραυλού - Dioptra.gr

Το βιβλίο είναι βασισμένο στην αληθινή ιστορία που διαδραματίστηκε στοΝαγκίρεβ της Αυστροουγαρίας το διάστημα 1911-1919. Μας μιλάει για τη Σουζάνα Φαζέκας, η οποία ήταν μαμή, πρακτική γιατρός, αλλά και μοδίστρα. Η Σουζάνα βοηθούσε τις γυναίκες να απαλλαγούν από ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες, κάνοντας παράνομες αμβλώσεις, λόγος για τον οποίο είχε συλληφθεί πάρα πολλές φορές.

Όμως, δεν έκανε μόνο αυτό. Σε μια εποχή που μια γυναίκα δεν μπορούσε να επιλέξει τον σύζυγό της και δεν μπορούσε με κανέναν τρόπο να πάρει διαζύγιο, ακόμη, κι αν ο άνδρας την κακομεταχειριζόταν, ήταν αλκοολικός ή βίαιος. Έτσι, η Σουζάνα Φαζέκας ξεκίνησε να μοιράζει δηλητήρια που έφτιαχνε η ίδια στις γυναίκες ώστε να απαλλαγούν τους άνδρες τους.

Η εκδίκηση, η παράνοια κι ο έρωτας αποτελούν στο βιβλίο ένα πολύπλοκο τρίπτυχο που αποδεικνύει πόσο ρευστά είναι τα όρια ανάμεσα στην τρέλα και την πλάνη, την αντικειμενικότητα και την ψευδαίσθηση, το φως και το σκοτάδι της ύπαρξης.

 

«Η υπόσχεση της Λίλι: Πώς επέζησα από το Άουσβιτς και βρήκα τη δύναμη να ζήσω» – Ebert Lily & Forman Dov

Η ΥΠΟΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΛΙΛΙ - ΠΩΣ ΕΠΙΒΙΩΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΟΥΣΒΙΤΣ ΚΑΙ ΒΡΗΚΑ ΔΥΝΑΜΗ ΝΑ ΖΗΣΩ - πίξελbooks

Η ιστορία της Λίλι Έμπερτ έγινε γνωστή στα ενενήντα έξι της χρόνια, όταν ο δισέγγονός της, Ντοβ, μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης προσπάθησε να βρει τον στρατιώτη που ελευθέρωσε την προ-γιαγιά του από το Άουσβιτς το 1945. Η Λίλι, στο βιβλίο της γράφει για τα ωραία και χαρούμενα παιδικά χρόνια που ζούσε στην Ουγγαρία και συνεχίζει στα πιο τραγικά γεγονότα του Άουσσβιτς.

Μόλις έφτασαν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης το 1944, η μητέρα και τα δύο μικρότερα αδέλφια της θανατώθηκαν. Τότε πήρε την απόφαση να επιβιώσει, αλλά και να κρατήσει ζωντανές τις δύο αδελφές της, μιας κι ήταν οι μόνες που της απέμειναν.

Τώρα, ανακαλώντας ξανά αυτή τη δύναμη, περιγράφει όλα τα γεγονότα του παρελθόντος, με την ελπίδα να μη συμβεί ποτέ ξανά τέτοιο κακό σε κανέναν άνθρωπο.

 

«Ημερολόγιο της Anne Frank» – Anne Frank

Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ

Ένα από τα πιο διάσημα ημερολόγια παγκοσμίως. Είναι «Το Ημερολόγιο της Άννας Φρανκ». Πρόκειται για ένα ημερολόγιο που έγραψε η ίδια και χρονολογείται μεταξύ 12 Ιουνίου 1942 και 1 Αυγούστου 1944.

Η νεαρή Εβραία περιέγραψε τη ζωή της λίγο πριν τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Μέσα από τα παιδικά της μάτια, βλέπουμε την οικογένειά της να κρύβεται μαζί με άλλες οικογένειες για δύο χρόνια σε μια σοφίτα πίσω από τα γραφεία της οικογενειακής επιχείρησης στην οδό Prinsengracht 263, που η Άννα αποκαλούσε στο ημερολόγιό της «Μυστική Πτέρυγα».

Το ημερολόγιο του κοριτσιού σταματά στις 1 Αυγούστου 1944, μιας και τρεις μέρες μετά η γερμανική μυστική αστυνομία ανακάλυψε την κρυψώνα μετά από καταγγελία ενός ανώνυμου Ολλανδού πληροφοριοδότη.

 

«Προς πώληση» – Μέγκαν Στίβενς

ΠΡΟΣ ΠΩΛΗΣΗ

Το βιβλίο μας αποκαλύπτει τη συγκλονιστική αληθινή ιστορία της Βρετανής Μέγκαν Στίβενς. Σε ηλικία δεκατεσσάρων ετών, επισκέφθηκε την Ελλάδα με τη μητέρα της για διακοπές κι ερωτεύτηκε. Έτσι, μετά το τέλος των διακοπών της, εκείνη επέλεξε να μείνει στην Ελλάδα με τον Τζακ, ενώ η μητέρα της επέστρεψε στην Αγγλία.

Όμως, μετά από την αποχώρηση αυτή, ο Τζακ έγινε άλλος άνθρωπος. Δεν της βρήκε δουλειά όπως της είχε υποσχεθεί κι αντ’ αυτού, επέτρεψε να τη βι@σουν με τη συγκατάθεσή του. Σαν να μην έφτανε αυτό, αποφάσισε να την πουλήσει σε έναν μαστροπό, με εκείνη να αναγκάζεται να δουλέψει ως π@ρνη. Παρέμεινε εγκλωβισμένη σε έναν κόσμο ωμότητας και κακοποίησης επί έξι χρόνια, αδυνατώντας να ζητήσει βοήθεια.

Ένα βιβλίο που μας δείχνει την τρομακτική πραγματικότητα του εμπορίου λευκής σαρκός και πώς ο φόβος μπορεί να φυλακίσει τα θύματά του πιο αποτελεσματικά από οποιοδήποτε κλουβί.

 

«Δεκαεπτά Κλωστές» – Πάνος Δημάκης

Δεκαεπτά κλωστές

Κύθηρα, 1909. Όταν η ξαφνική απόρριψη, η συνεχιζόμενη αδικία κι ένας ολόκληρος κόσμος που καταρρέει, στρέφουν έναν άνθρωπο ενάντια σε όλους και τον οδηγούν στο πιο ειδεχθές έγκλημα που έγινε ποτέ στην Ελλάδα.

Ένα απίστευτο μυθιστόρημα, βασισμένο σε αληθινά γεγονότα. Ένα μυθιστόρημα που μας μιλάει για μια κοινωνία που μπορεί τόσο απλά να καταστρέψει ανθρώπινες ζωές μέσω της κριτικής, του κουτσομπολιού και της τάσης των ανθρώπων που ψάχνουν πάντα για κάποιο θύμα. Όλα αυτά, οδηγούν τον ήρωα του βιβλίου, τον Καστελάκη, σε ολέθρια αποτελέσματα.

 

Θλιμμένος Σεπτέμβρης, Μαρία Τσακίρη

Θλιμμένος Σεπτέμβρης - Μαρία Τσακίρη - 9786180128864 | Protoporia.gr

Τον Σεπτέμβριο του 2004, υπήρξε μια ομηρία στο δημοτικό σχολείο του Μπεσλάν που διήρκεσε τρεις μέρες και κατέληξε με 385 νεκρούς, εκ των οποίων τα 186 ήταν παιδιά. Το γεγονός αυτό άφησε πίσω του μία μεγάλη θλίψη κι όσοι επιβίωσαν, για να προχωρήσουν στη ζωή, έπρεπε να αναμετρηθούν με τις αναμνήσεις τους.

Έτσι, χρειάστηκε να σταθούν απέναντι από το «καταραμένο» σχολείο και να μπορέσουν να επιβιώσουν από τη συνάντηση αυτή. Όπως αναφέρει και η ίδια η συγγραφέας: «Επειδή, ακόμα κι όταν όλα έχουν χαθεί, η ελπίδα πάντα μένει κάπου εκεί έξω. Υπάρχει αύριο για τα παιδιά του Μπεσλάν;»

Συντάκτης: Χριστίνα Γκούτη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου