Διαίσθηση είναι η απροσδιόριστη γνώση αυτού που δεν είναι εφικτό να αποδειχτεί με την λογική ή αυτού που δεν υπάρχει ακόμη, σύμφωνα με το λεξικό του Τριανταφυλλίδη.

Διαίσθηση, μια συνεργασία μυαλού και καρδιάς.

Είναι κι επιστημονικά τεκμηριωμένη. Η σκέψη και η μνήμη είναι συμπεριφορές, που λειτουργούν στο επίπεδο του συνειδητού και υποσυνείδητου.

Το δεξί μας ημισφαίριο διαβάζει εξωτερικά ερεθίσματα, ενώ το αριστερό ασχολείται μ’ άλλες λειτουργίες, σύμφωνα με τον ψυχολόγο David Meyers.

Είναι χάρισμα δύναμης που όλοι κατέχουμε, αλλά δεν εμπιστευόμαστε, γιατί η λογική υπερσκιάζει την διαίσθηση και την εξαφανίζει.

Η αύρα κάθε προσώπου, σ΄ έλκει ή σε απωθεί από την πρώτη στιγμή σαν μαγνήτης, χωρίς να γνωρίζεις γιατί. Κλειδώνεις με κάποιον άνθρωπο από την πρώτη στιγμή και αυτός σε ξεκλειδώνει.

Σώμα και ψυχή δρουν στο να αισθανόμαστε την ανάλογη αλληλεπίδραση με το συγκεκριμένο άτομο ή κατάσταση.

Η οικειότητα που εκπέμπει είναι ένα από τα πρώτα σημάδια, αλλά σου είναι ίσως ανεξήγητη. Η αίσθηση πως γνωρίζεις τον απέναντι από κάποιον τόπο και χρόνο που δεν μπορείς να προσδιορίσεις. Τόσο η συνομιλία, όσο και η χειραψία σου είναι ευχάριστη. Σε αγκαλιάζει με ζεστασιά, από την πρώτη κιόλας στιγμή γνωριμίας.

Η αίσθηση οικειότητας ίσως μας προμηνύει πως το άτομο αυτό, ανεξάρτητα από την εξέλιξη της σχέσης μας μαζί του, θα παίξει σημαντικό ρόλο στη δική μας πορεία.

Αντιθέτως απομακρύνεσαι, αν νιώθεις άβολα, κακοδιάθετα, ανήσυχα. Νιώθεις την  ενέργειά σου ν΄ απορροφάται σαν σφουγγάρι, να στραγγίζει. Κράτα τότε αποστάσεις κι επιφυλάξεις.

Διαίσθηση σε φιλικές και επαγγελματικές σχέσεις, υπάρχει επίσης. Καταλαβαίνουμε αν μια σχέση ή μια συνεργασία που τόσο πολύ επιθυμούσαμε θα ευδοκιμήσει ή αν θα ναυαγήσει.

Διαίσθηση για ατυχήματα που θα συμβούν είναι ένας κώδωνας κινδύνου, που προειδοποιεί το άτομο με τις διαισθητικές ικανότητες. Του δίνει μηνύματα για την αποφυγή δυσάρεστων καταστάσεων και εμπειριών.

Μερικοί, μπορεί να εκφραστούν με το σώμα, νιώθοντας τη διαίσθηση μ΄ ένα σφίξιμο στο στομάχι. Άλλοι με σύμβολα στην καθημερινότητά τους, για παράδειγμα πινακίδες στον δρόμο, καταστήματα και αλλού, που τους βοηθούν στην πραγματοποίηση ή αποφυγή ενεργειών που θα έχουν καλό ή άσχημου αντίκτυπο στη ζωή τους. Όπως και να έχει, τα μηνύματα μας, έρχονται διαισθητικά με ποικίλους τρόπους στον καθένα. Γινόμαστε κλειδοκράτορες και αποκωδικοποιούμε με την λεπτομερή παρατήρηση τον κόσμο γύρω μας. Τον αφουγκραζόμαστε. Με την παρατήρηση ζωής, εντός μας κι εκτός μας, τη διαμορφώνουμε. Τη ζούμε.

Διαίσθηση και συνείδηση παίρνουν αποφάσεις. Η συνείδηση, μια άμεση αντίληψη που έχει το υποκείμενο για τις ψυχικές ενέργειες, όπως αντιλήψεις, επιθυμίες και σκέψεις. Η συνείδηση στην τελική, είναι η γνώση του εαυτού μας.

Με τους ανθρώπους που αισθάνεσαι πως σε δένει ένα αόρατο, ανεξήγητο νήμα, αφέσου, νιώσε. Κι αν ποτέ σε διαψεύστεις; Όλοι δικαιούμαστε να λαθέψουμε. Γιατί το λάθος σημαίνει πως είσαι άνθρωπος.

«Η γυναίκα έχει εκπληκτική διαίσθηση μπορεί να μαντέψει τα πάντα, εκτός εκείνου που είναι ολοφάνερο. Κατά κανόνα για τον άνδρα.» – Ο. Ουάιλντ

Συντάκτης: Νίκη Ατζέμογλου