Στιλ είναι να ξέρεις ποιος είσαι, τι θέλεις να πεις και να μη δίνεις δεκάρα, σύμφωνα με τον Οrson Wells. Με στιλ γεννιέσαι, δε γίνεσαι. Δεν αντιγράφεται. Eίναι το πρώτο πράγμα που θα προσέξουν οι γύρω σου στις συναντήσεις σου μαζί τους. Είναι η αντανάκλαση του εσωτερικού μας κόσμου στον εξωτερικό.

Για να συνδέσεις τ΄ όνομά σου με το στιλ και να είσαι μοναδικός, θα πρέπει σίγουρα να διακρίνεσαι από διαφορετικότητα.

Mπορεί να είναι το δέσιμο ενός φουλαριού, η γραμμή του αιλάινερ ή το χρώμα του κραγιόν. Το δέσιμο της γραβάτας στον άντρα, τα μανικετόκουμπα που φορά, ο τρόπος περπατήματός του. Όλα αυτά αποπνέουν έναν άλλον αέρα, ένα στιλ που είναι μοναδικό, γιατί είναι μόνο δικό σου.

Το σίγουρο είναι πως δεν πρέπει να σε φοράνε τα ρούχα, αλλά να τα φοράς. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να σε καπελώνουν. Με τα χρόνια έχω μάθει πως αυτό που είναι σημαντικό σε ένα φόρεμα είναι η γυναίκα που το φοράει, τονίζει  ο κορυφαίος μόδιστρος, Yves Saint Laurent και το οποίο πρέπει να γίνει και δικό μας μότο.

Ποιος ξεχνά το στιλ που λάνσαρε η Coco Chanel με το μαύρο φόρεμα και το άρωμα Ν.5; Ή τους σταυρούς της Madonna. Ή το στιλ αξέχαστων ηθοποιών όπως ο Αλέν Nτελόν και ο Ρόμπερτ Ρέντφορτ, του Kλιντ Ίστγουντ και άλλων μεγάλων καρδιοκατακτητών.To στιλ του αξέχαστου ροκ σταρ  Έλβις Πρίσλει και μια λίστα τόσων άλλων.

Το στλ έχει σε κάθε ηλικία τη δική του χάρη. Η Coco Chanel έλεγε πως για να φτάσεις στον δρόμο του ακαταμάχητου στιλ, πρέπει να έχεις τα μάτια σου στον δρόμο. Έχει να κάνει με τις ιδέες και τον τρόπο που ζούμε, με το τι συμβαίνει γύρω μας. Η μόδα βρίσκεται ακόμη και στον ουρανό, έλεγε.

Τόνιζε πως πάντα πρέπει να είμαστε περιποιημένοι, γιατί δεν ξέρεις ποτέ πού  θα σε πετύχει  το πεπρωμένο σου. Ποτέ να μη βγαίνεις χωρίς το στίγμα του αρώματός σου, γιατί είναι σαν να βαδίζεις χωρίς μέλλον.

Όσο πιο απλός είσαι, τόσο κομψότερος δείχνεις. Το στιλ δείχνει για σένα την κομψότητά σου, μερικές από τις χαρακτηριστικές σου  προτιμήσεις. Αντανακλά τον εαυτό σου. Μιλά για σένα. Για να έχεις στιλ πρέπει να έχεις γούστο στο ντύσιμο και στον τρόπο κινήσεών σου. Να έχεις κομψότητα, το γούστο σου να είναι λεπτό, να διαθέτεις έμφυτη χάρη. Με την κομψότητα αποπνέεις σίγουρα άλλον αέρα και σε θυμούνται από όπου και να περνάς, σαν ακριβό γαλλικό άρωμα.

Η αυτοπεποίθηση είναι το κλειδί του στιλ. Ακόμη και σακί να φορέσεις, να κινείσαι σαν να φοράς μια τουαλέτα των μεγαλυτέρων μόδιστρων. Πρέπει να γνωρίζεις τον εαυτό σου και τι περιμένεις από την ζωή. Να αποπνέεις μια ακαταμάχητη αύρα που σε περιβάλλει.

Για να εμπνέεις με την κομψότητά σου, πρέπει η ομορφιά σου να πηγάζει πρώτα από την ψυχή σου για να είναι σε θέση να ξεδιπλωθεί και εξωτερικά εμφανισιακά. Η κομψότητα αποτελεί μια ομορφιά, που ποτέ δε χάνεται.

Η διαφορά μεταξύ του στιλ και της μόδας είναι η ποιότητα, κατά τον μόδιστρο  Giorgio Armani. Μπορεί να έχεις υπέροχο στιλ, χωρίς να επηρεάζεσαι από τις μόδες που έρχονται και παρέρχονται. Η μόδα είναι  παροδική, αφορά την ενδυμασία, την κόμμωση, τη μουσική, την ψυχαγωγία, τις συμπεριφορές.

Δεν πρέπει να μιμείσαι αντιγράφοντας, αλλά να κλέβεις ιδέες και το στιλ που ταιριάζει αποκλειστικά στη δική σου μοναδική προσωπικότητα. Σίγουρα πρέπει να κυνηγάς τα περισσότερο οικονομικά ρούχα και όχι τις μάρκες. Να μην καταντήσεις άλλο ένα θύμα στον βωμό της μόδας που σίγουρα θα είναι παροδική.

Να ψάχνεις για μόδα διαχρονική και περισσότερο σύμφωνα με τα κλασικά πρότυπα. Ν΄ αναζητάς υφάσματα μαλακά που ν΄ αγκαλιάζουν τις φόρμες του σώματος σου. Ρούχα που να σε κάνουν να νιώθεις ο εαυτός σου. Να διαθέτεις ταλέντο στο να κάνεις συνδυασμούς με ρούχα της ντουλάπας σου. Πίστεψέ με, δεν είναι θέμα πορτοφολιού, αλλά θέμα αντίληψης, χρωμάτων, συνδυασμών και φαντασίας. Ακολούθησε αυτά τα απλά βήματα και  θα δημιουργήσεις σίγουρα εντυπώσεις τόσο στο αντρικό, όσο και γυναικείο φύλο. Θα κλέψεις αδιαμφισβήτητα  την παράσταση.

«Η μόδα ξεθωριάζει, αλλά το στιλ είναι αιώνιο.»

ΥvesSaintLaurent.

 

Επιμέλεια Κειμένου Νίκης Ατζέμογλου: Σοφία Καλπαζίδου

Συντάκτης: Νίκη Ατζέμογλου